• Magyar
  • Román

Programele maghiare în Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană

2007-03-12 07:29
Prezentare şi PROGRAM

Asociaţia Maghiarilor din Sibiu - HÍD a înfiinţat în data de 11 martie 2006 Biroul Cultural Maghiar din Sibiu care va avea ca prim scop al acestui an prezentarea valorilor culturale maghiare în Capitala Culturală Europeană. Biroul Cultural Maghiar din Sibiu şi-a numit programele Ars HUNGARICA iar evenimentele oficiale vor demara în data de 13 martie 2007.

afis ArsHUN_marcius_online_b

Trei zile ale agendei cultural-europene a Sibiului sunt rezervate săptămâna viitoare programului oficial maghiar desfăşurat sub genericul Ars HUNGARICA. Iniţiatorii proiectului au pregătit evenimente diverse, de la concerte de orgă, la spectacole de teatru şi balet. Programul este organizat de Asociaţia Maghiarilor din Sibiu – HÍD, prin Biroul Cultural Maghiar din Sibiu, împreună cu Ambasada Ungariei la Bucureşti, prin Centrul Cultural Maghiar din Bucureşti, Biroul de Coordonare Capitală Culturală Europeană Sibiu - 2007 cât şi a invitaţilor acestora din Pécs – Capitală Culturală Europeană în 2010.

Programul va fi deschis marţi, ora 18, la, Biserica Evanghelică, printr-un concert de orgăşi trompetă, susţinut de Szamosi Szabolcs şi Solymos Péter. Un concert NeoFolk se va desfăşura începând cu ora 20, la Sala Thalia.

Pécs - Capitală Culturală Europeană 2010 se prezintă la Sibiu

Miercuri, 14 martie, este ziua în care două Capitale Culturale Europene se întâlnesc pentru că la Sibiu va avea loc prezentarea oficială a programului Pécs – Capitală Culturală Europeană. (ora 10 Primăria Sibiu, ora 14, Sala Thalia). Pulsul Capitalei Culturale Europene din 2010 poate fi luat printr-un concert susţinut de Szélkiáltó (ora 17, Sala Thalia) şi prin spectacolul Teatrului Naţional din Pécs – „Cui i-e frică de Virginia Woolf?".

Drama a fost scrisă de Edward Albee, scriitor american ce a experimentat mai multe tendinţe ale dramaturgiei moderne, de la psihologic la abstract. „Zoo Story" (1958), prima lui dramă, a fost respinsă de teatrele din New York, fiind jucată pentru prima oară la Berlin şi numai după tumultuosul succes european, dramaturgul american a ajuns să fie recunoscut şi pe tărâmul natal.„Cui i-e frică de Virginia Woolf?" (1962) este considerată cea mai bună piesă a lui Edward Albee, iar pe Broadway a numărat 663 de spectacole. Filmul omonim i-a avut în rolurile principale pe Elisabeth Taylor şi Richard Burton, iar pentru prestaţia sa, Sandy Dennis - interpretul lui Honey - a primit premiul Oscar.

Spectacolul Teatrului Naţional din Pécs este regizat de Béres Attila. În rolurile pricipale: Udvaros Dorottya (Mártha), Balikó Tamás (George), Darabont Mikold (Honey) şi Zayzon Zsolt (Nick). Dramaturgia a fost realizată de Ari-Nagy Barbara, scenografia de Horesnyi Balázs, iar costumele de Pilinyi Márta.Spectacolul se va juca la Casa de Cultură a Sindicatelor ora 19, şi beneficiază de traducere simultană în limba română. Preţul biletelor este de 20 RON şi, respectiv 10 RON pentru elevi, studenţi, pensionari. Biletele se găsesc la Biroul Cultural Maghiar din Sibiu şi la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor. În limita locurilor rămase libere, se vor pune în vânzare bilete şi înainte de spectacol.

15 martie - Ziua Internaţională a Maghiarilor

Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Maghiarilor va debuta cu vernisarea expoziţiei Victor Vasarely, Muzeul de Istorie, ora 10. La ora 12, în Parcul Petőfi din Sibiu va avea loc aşezarea plăcii comemorative "Petőfi Sándor".

Un spectacol de muzică, dansuri şi recitaluri poetice, transmis în direct de DUNA TV, se va desfăşura la Sala Thalia, ora 15.30, marcând Ziua Internaţională a Maghiarilor."Joc despre iubire", "Parcele" şi "Carmina Burana" sunt propunerile pe care Baletul din Győr le face publicului pentru miercuri, 15 martie, ora 19, Casa de Cultură a Sindicatelor.

balet sibiu_online_b

Baletul din Győr s-a format din studenţi ai Baletului Naţional Maghiar în 1979 şi a atins succese neaşteptate pe plan naţional şi apoi mondial. Au urcat pe scene din Budapesta, Viena, Atena, Paris, au evoluat la Teatrul Scala di Milano, la serbăriledin Bayreuth şi la Olimpiada din Seul. Au efectuat turnee în Austria, Germania, SUA, Japonia, Italia, Marea Britanie, China, India, Rusia. La Festivalul Internaţional de Teatru din Baltimore din 1983 au fost prezentate 27 de spectacole, iar premiul criticilor a fost obţinut de Baletul din Győr.

În 1991, conducerea a fost preluată de Kiss János, unul dintre fondatorii trupei de dans, iar, sub coordonarea sa, numărul premierelor a crescut, iar temele spectacolelor s-au diversificat, păstrând însă tradiţia teatrului-dans.În Győr, trupa prezintă anual două premiere, puse în scenă de coregrafi de renume mondial, precum Robert North, Libor Vaculik, Brolin-Tani, Günter Pick, Robert Cohan, Alexander Schneider-Rossmy, dar şi de coregrafi ai trupei- Wiliam Fomin, Bombicz Barbara, Demcsák Otto.

În anul 2002, producţia „PURIM" a avut un succes magnific, fiind jucată de 8 ori pe scena Teatrului din Joyce din New York.La Sibiu, Baletul din Győr va prezenta „Joc despre iubire", „Parcele" şi „Carmina Burana".

Parcele. Coregrafa Bombicz Barbara, balerină de renume internaţional, laureată a premiului Harangozó, membru fondator al Baletului din Győr, s-a inspirat în alcătuirea acestui spectacol din statueta "Parcele", creată de Kovács Margit. Bucuria tinereţii, avântul vârstei medii şi înţelepciunea femeii bătrâne sunt exprimate prin limbajul dansului. Muzica din spectacol se bazează pe compoziţii de A. Dvorák, F. Schubert, C. Debussy. Scenografia este semnataă de Gombár Judit, laureată a premiului Jászai.În mitologia latin. Coregrafa Bombicz Barbara, balerină, parcele sunt cele trei divinităţi din infern (Clotho, Lachesis şi Atropos), despre care se credea că prima toarce, a doua deapănă, iar a treia taie firul vieţii omului.

Joc despre iubire. Unul dintre cei mai renumiţi coregrafi ai Cehiei, Libor Vaculik, ilustrează prin dans eterna temă a relaţiei dintre femeie şi bărbat. Spectacolul se află în repertoriul Baletului din Győr încă din 1993, fiind unul dintre preferatele publicul naţional şi internaţional.Muzica: G.F. Handel, G.P. Telemann, G. Rossini, P. Mascagni. Prin Carmina Burana, Baletul din Győr aduce în prim-plan antologia de poeme medievale, popularizată prin celebra cantată a lui Carl Orff. Antologia a fost descoperită abia în 1803 în biblioteca unei mânăstiri al Ordinului Benedict din Bura Sancti Benedicti, localitate care a dat şi numele colecţiei. Pentru încă un timp însă, poemele au rămas prea puţin cunoscute datorită subiectelor abordate. Sunt cântece de dragoste, cu teme morale, satirice, sunt parodii, povestiri şi "spovedanii" ale unor cărturari din Evul Mediu. Cele mai vestite sunt, probabil, cântecele vinului în care se discută zădărnicia omenirii.

Coregrafia spectacolului a fost realizată de Günter Pick, pe muzica lui Carl Orff. Costumele sunt creaţia Gloriei von Berg. Asistent: Müller Ervin (laureat al premiului Harangozó).

Preţul biletelor este de 30 RON şi respectiv, 15 RON pentru elevi, studenţi, pensionari. Biletele se găsesc la Biroul Cultural Maghiar din Sibiu şi la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor. În limita locurilor rămase libere, se vor pune în vânzare bilete şi înainte de spectacol.

Pentru detalii sau rezervări de locuri: 0269.210354, hirek@szeben.ro. Programul Biroului Cultural Maghiar din Sibiu: zilnic între orele 10-14 şi 15-20.

 

PROGRAM

 

Sibiu, oraş al culturii, oraş al culturilor 

 

Capitală Culturală Europeană 2007

 

 

 

13 – 15 martie 2007

 

Biroul Cultural Maghiar din Sibiu vă invită la următoarele manifestări:

 14 martie ora 14 -  Prezentarea proiectului Pécs Capitala Culturală Europeană 2010

 15 martie, ora 15, 30 -  Spectacol de  poezie, muzică şi dans dedicat Zilei Naţionale a Ungariei (transmis în direct de  DUNA- TV)

 

Ambele spectacole vor avea loc la Sala Thalia, Intrare liberă

 Vă aşteptăm cu drag şi la restul evenimentelor ARS Hungarica

 

Marţi – 13 martie

18:00               Biserica Evanghelică din Sibiu – concert de orgă şi trompetă susţinut de Szamosi Szabolcs şi Solymosi Péter din Pécs

20:00               Sala Thalia – Concert jazz şi folk susţinut de formaţia NeoFolk din Pécs

Miercuri – 14 martie

Pécs – Capitală Culturală Europeană – 2010, Prezentare

10:00               Primăria Sibiu – Recepţie oficială

14:00               Sala Thalia - Prezentarea proiectului Pécs Capitala Culturală Europeană 2010

15:30               Sala mică Thalia – recepţie oficială, conferinţă de presă

17:00               Sala Thalia – Concert al formaţiei folk Szélkialtó din Pécs

19:00               Casa de Cultură a Sindicatelor – Spectacolul Teatrului Naţional din Pécs

Edward Albee: Cui i-e frică de Virginia Woolf? (cu traducere simultană în limba romană)

 

                        Preţul biletului de intrare este de 20 RON (reducere 50% pentru studenţi şi pensionari)

Joi - 15 martie

Ziua Naţiunii Maghiare

10:00               Muzeul de Istorie – Vernisajul expoziţiei Victor Vasarely

 12:00               Parcul Petőfi (vis a vis de Complexul de pe Alba Iulia) – aşezarea plăcii comemorative „Petőfi Sándor”

 15:30               Sala Thalia -  Spectacol de  poezie, muzică şi dans dedicat Zilei Naţionale a Ungariei (transmis în direct de  DUNA- TV)

 19:00                Casa de Cultură a Sindicatelor – Spectacolul Baletului din Győr,

 Joc despre iubire, Parcele, Carmina Burana

 Preţul biletului de intrare este de 30 RON (reducere 50% pentru studenţi şi pensionari)

 22:00               Restaurantul „Împăratul Romanilor” – cină festivă, spectacol Hot Jazz Band

 

Biletele se pun în vânzare la Biroul Cultural Maghiar din Sibiu (Str. Gen Magheru nr 1-3) respectiv cu o oră înainte de spectacol la faţa locului.

 Informaţii suplimentare la telefon 0269/210354 sau E-mail hirek@szeben.ro.

 Programul Biroul Cultural Maghiar din Sibiu: de  luni până vineri între orele 10-14 şi 15-20

 
 
 
Oldal teteje