• Magyar
  • Román

Fesztivál képekben és kiértékelő példa

2008-12-15 14:15
Ars HUNGARICA 2008

Kedves Főnök! Első sorban engedd meg, hogy köszönjem meg, hogy újra érezhettem azt az izgalmat és lendületet, amit csak az Ars HUNGARICA szervezése és lebonyolítása közben érezhet az ember. Szerintem végérvényesen bebizonyítottuk, hogy erre a fesztiválra szükség van Nagyszebenben, nemcsak a helyi magyaroknak, hanem a más nemzetiségek képviselőinek is mert – igen – mi itt létezünk, élünk, családot alapítunk, gyerekeket nevelünk, közösséget alkotunk, márpedig egy olyat, melynek hatalmas kincsei vannak, amiket nem szabad elfelejteni, nem szabad nem ékeskedni velük a nagy világ elött!

ArsHUNGARICA_2008_058_b

Ennek a rendezvénysorozatnak a rendszeressége hozzájárulhat a nagyszebeni magyarok összefogásában és felébresztheti bennük hovátartózásukat. Nem tudom ha mindenki úgy érezte mint én, de nekem röpdösött a szívem örömében, amikor vasárnap láttam, hogy érkeznek a fiatalok, családos emberek, idősek szépen kiöltözve részt venni az Ars HUNGARICAn mint egy ünnepen. Szárnyat kapott az örömöm mikor elégedett mosolyokat észleltem az emberek arcán távozáskor, s akkor az első dolog ami eszembe jutott az együttérzés.

Ezeken kivűl térek a kiértékelésre (probálok objektív lenni).

- Műsorok. Eleve a fesztivál műsorainak kiválasztásakor kihangsúlyoztuk azt a célt (többek között tavalyi újságíró kritikáját is említhetem indulatgerjesztőnek...:"a magyarokról szervezett műsorok jól beváltak, a magyaroknak szervezett műsorok nem érték el céljukat"), hogy ebben az évben közösségünkre koncentrálunk, főleg "nekik" szervezünk, természetesen úgy, hogy magas szinten tartsuk az értékskálát, a minőséget. Sikerült.

Kicsit nonsens a kifejezés, még akkor is ha jól szól, hiszen az Ars HUNGARICA magyar másorokat ajánl magyaroknak és nemcsak. Ha nem vagyunk hipokriták, akkor legalább egymásnak bevallhatjuk, hogy a műsorok minőségi szintje nem volt a legmagasabb... olyan közepes, vagy még annál is kisebbeknek sikeredtek egyesek. Mindez ellenére jó ez, jó, hogy a vendégműsorokon kívűl helyet adunk a szebenieknek is szerepelni, illetve nem csak hivatásos fellépőknek. Természetesen ez a szük anyagi keret miatt is történt, szerencsénkre hasznunkra vállt. Remélem ennél kevesebbet nem engedünk meg magunknak ezután sem.

 ArsHUNGARICA_2008_009_b

- "Eladás". Főleg saját döntésem (közben makacs kitartás is...) szerint egy olyan műsor is szerepelt, amelyet más nemzetiségűeknek is, magyar közösségünkön kívülieknek akartunk "eladni". Sikerült.

- Közönség. Célközönség megszólítása stratégiáját akartuk alkalmazni, hogy a különböző rendezvények az igazán érdekelteket illesse, őket szólítsuk meg. De azért is, hogy megfelelő számú közönséget tudjunk vonzani, a sikerélmény ezen is múlik, akarjuk-akaratlanul. Sikerült.

Értem az utalást. Hasznos döntés, azonban szeretném kiemelni, hogy szükséges megtartani a fesztivál integritását azzal, hogy hangsulyozzuk az Ars HUNGARICAt mint rendezvénysorozat. Bízom abban, hogy elnyerte a többnyelvű közönség elismerését és ezentúl nem hezitálunk kimondani a nevét. Okos ötlet a „minden műsor saját célközönségével” stratégia.

 

- Szervezés. Attól függetlenül, hogy kicsit későn kezdtük a szervezést, úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk "az utolsó pillanat" módszert minél kevésbé használni. Sikerült.

Szerintem ez volt az ideális, hogy csak hárman (kettő + Egy) szolhattak bele a fontos döntésekben és az is nagyon jó, hogy mindenki felelt egy egy műsornak a megszervezéséről, hisz így három ember elképzelését valósítottuk meg és mindenki tudta mi a feladata, tehát tudtuk kitől mit lehet számon kérni. Persze a tapasztalat hangja volt ez, érzödőtt, hogy sokkal jobban átlátjuk a dolgokat, volt összehasonlítási alapunk, már egymás gondolkodás modját is ismertük...

Hát én akkor jöttem rá mennyire szokássá vállt az „utolsó pillanat módszer” amikor azon ébredtem, hogy forgok a folyosokon műsorok közben semmi cél nélkül. Annyira nyugodt volt a szervezési hangulat, hogy már annak örültem ha valaki megemeli a hangját, de ez is ritkán történt.

Volt ennek hátránya is. Megijedve, hogy hű be simán pörögnek a dolgok hamarabb ültünk a babérjainkra mint kellett volna, így még mindig volt olyan részlet (apróság) amire nem figyeltünk, vagy ha eszünkbe is jutott, a következő gondolat elűzte „las ca-i bine si asa” alapon. Például a protokoll asztalok nem voltak mindig a legnagyobb rendben (kave es cukor kiskanal nelkulJ). A termekben a fontos szemelyeknek nem tartottuk kello keppen a helyet. Garderop a Thaliába jól fogott volna. Utolso percben szaladtunk kavefozo utan s igy se jutott a kave... banalis dolgok de kicsit jobban odafigyelve el lehet konnyen kerulni. Szerencsénk azzal van ,hogy segítőkész barátaink ott vannak ahol szükséges, ügyes és mosolygos csajok vesznek körül és így sikerül elrejteni a hibákat. Szeretném ha kitalálnánk egy köszönet módszert mindazoknak akik segítettek... például egy kirándulas, egy Paltinisi hetvege mar csak azert hogy osszeszokjon a csapat, hogy az együttlét is motivació maradjon.

 Szóval még nem vagyunk profik de még azzá vállhatunk, egy a feltétel tanuljunk a hibáinkból és alkalmazkodjunk de úgyanakkor ne veszítsük el célunkat.

Szerettem volna ha szervezői kártyák lógknak a nyakunkba :D.

 ArsHUNGARICA_2008_001_b

- Logisztika. Tavalyi, közben össze-visszaságot szerettük volna elkerülni. Szerintem a szállás, fuvarozás, étkezés, stb. nagyon jól működött. Tehát Sikerült.

Az étkezés az Emese szpecialítása, a Thalia az Enikőjé a bemondás ha nem Orsi akkor egy vöröshajú göndör szeplős boszorkányé legyen (aki nem tudja kimondani a r betut) legyen a bemondónönk és a roham csapat Tibi (+kiállítások) és Ibi (+ honlap) és ez Aplast kocsi. Paizs Andi foglakozzon továbbá a csapatokkal. A szállás buszok és a soförök, maradjanak nekem. Az igazság, hogy jó embereink voltak. Ja nem tudom kihagyni: Fönök kérlek ha rám bízol valamit, akkor ne vedd ki a kezemből, vagy ha megteszed szólj előtte vagy utánna. Köszönöm.

 

- Terem kiválasztása. Nagyon fontos tényezője egy fesztiválnak, hogy milyen terekben szerveződik meg egy-egy előadás/műsor. Sikerült jól kiválasztani.

Nagyjából és távolról tényleg sikerült, DE sokkal többen maradtak volna a táncházba ha egy olyan terem van, amit korbe lehet ülni, s nincsenek oszlopok. Mondjuk szerencse ,hogy zenészeink és oktatóink le a kalappal és feltalálták magukat. Másképp szerintem kevés város büszkélkedhet olyan termekkel mint a Habitus, Thalia és Gong és nagy szerencsénkre mindenhol vannak embereik és otthon érezzük már magunkat.

 

- Reklámozás/hiresztelés. Ez évben nem komplikáltuk el annyira mint tavaly, arra gondolva, hogy anyagiak szempontjából sem rendelkeztünk tetemes összegekkel, de a hibákat megpróválva kiküszöbölni tevékenységünkből. Ugyanakkor, összefüggésben a célközönség megszólítása stratégiával nem ugyanazon általános hiresztelést alkalmazva, hanem réteges, célirányzott "megszólítást" is alkalmaztunk. Sikerült egy eléggé jó kampányt élbeütni.

Mondom, hogy szerintem javunkra vállt ez a hiány... ezentúl nagy nagy plakatoka is nyomjunk, minimum 36 ot a hengereknek. Valóban helyesen cselekdtünk, időben mentek ki a meghívók, kulcsembereket szolítottunk meg, suliba mentünk, tanárokkal és papokkal beszéltünk s a legkedvesebb példám már úgy szeretik az Ars HUNGARICAt, hogy egy héttel e rendezvény elött egy csomó embernek láttam a logot a messenegr avataraba vagy a reklamot a hi5on.

 

- Technika. Nem komplikálva a kellékek lajstromát, a különféle rendezvényeket hozzá megfelelő technikával kellett ellátni. Közben olyan döntések is megszülettek, hogy a kért "cucc" helyett mi döntöttünk, hogy ne legyen. Szerintem jól Sikerült. Itt egy apróság megjegyzésem is lenne: egyetlen műsoron un. play-back-et használtunk és felsültünk, tehát az a következtetés, hogy nekünk még az apróbb műsoroknál sem szabad ezt alkalmazni, a minőség az "élőben - live" rejlik.

Egy szó mint száz - magic word: B É L A

 

- Anyagiak. Annak érdekében, hogy egy fesztivált lehessen megszervezni kellő anyagi hátteret is biztosítani kell. A műsorokat, a fesztivál méretét, napszámait úgy kell alkalmazni, hogy megfelelőek legyenek ebből a szempontból is. Még nincs és nem készítettem pontos költségvetést (ez alkalommal szeretnék egy minél pontosabbat készíteni, és a szervező csapat keretén belül bemutatni, megvitatni), de össz-vissz max. 5000 euroba kerül (még van kifizetnivaló...) ez a fesztivál. Szerintem, háromnapos fesztiválként Sikerült ebből a szempontból is jól méretezni a költségvetést.

Bebizonyosodott, hogy kevéssel is boldogulunk, de soha nem elég. Sok volt a szponzor... itt valaki megjegyezte, hogy ki kéne találni egy olyan módszert, hogy szeressenek továbbá is sponszorizálni.

Sajnos tudom, hogy pontot csak elszámolások után tehetünk... ami csak egyesek terhe. Össze vissza a feed back dönti el az Ars HUNGARICA sikerét. Eddig pozitív volt, de várjunk még.

Gy

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje