• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2009 Képekben_02

2009-12-01 03:58
Második nap - szombat, november 14

Bármely képre kattintva még többet lehet megnézni.

Második napunk a kiállítások megnyitó napja volt és pontosan délben kezdődött a Tanács Toronyban. Itt Könczey Elemér Fejadag című kiállítását nyitottuk meg, az eseményen több mint 40 személy vett részt. A művészről Szép Gyula, RMDSZ ügyvezető alelnök beszélt és méltatta munkásságát, Demény Péter fordított román nyelvre.

A kiállítás naponta 10-20 óra között látogatható (hétfő kivételével) a nagyszebeni Tanács Toronyban 2010 január közepéig.

ArsHu_2009_Fejadag_001 ArsHU_2009_Konczy_Szep Gyula_tagabb

14 órakor a Habitus Galériába költöztünk, ahol író-olvasó találkozásra került sor. Meghívottunk Demény Péter volt, a műsort  szakmailag szervezte és vezette Benedek Réka. A felolvasásokat és elemzéseket Demény Péter író-költő humorral is "borsózta", így a 30-40 részvevő személy nagyon kellemes délutánt töltött irodalmi hangulatban.

ArsHu_2009_DemenyP_005 ArsHu_2009_DemenyP_002

Ugyancsak a Habitus Galéria adott teret egy különleges kiállításra. Kutas László soproni képzőművész alkotásait állítottuk ki. A kiállítást partnerszervezetekkel együtt sikerült Nagyszebenbe hozni: a soproni "Marrz Poppins" Galéria és a Medgyesi Kultúráért Alapítvány. Megnyitó és méltató beszédeket mondtak Antonela Sofia Barbu, Fazakas Mihály és Melania Briciu  kiállítás kurátora. A megnyitón maga a művész is, Kutas László jelen volt, rövid beszéd után több mint 30 személynek dedikált. Többek között a főszervezőnek akinek megköszönte, hogy eddigi pályafutása legyszebb helyén adtunk lehetőséget kiállítani.

A kiállítás november végéig tekinthető meg.

ArsHu_2009_Kutas_006_csajok ArsHu_2009_Kutas_003 ArsHu_2009_Kutas_001

Harmadik kiállításunkat a Gong előcsarnokában szerveztük, ahol Szegedi Alice Torella, jelenleg budapesti művésznő gyékénymeséit állítottuk ki. Torella a nagyszebeni O. Goga líceum magyar tagozatán érettségizett és fiatalkori emlékeit is felelevenítve fogadta nagy szeretettel és érdeklődéssel, nem kis izgalommal meghívásunkat. Megnyitó beszédében Guttmann Szabolcs méltatta munkásságát és nagyszebeni kötődését, kihangsúlyozva a különleges mesterség képviselőjének személyes, egyedi hozatalát ebben a műfajban. Józsa Benjámin nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár megemlítette a nagyszebeni szülőknek, hogy helyben is magyarul tanulva csodálatos pályafutást lehet elérni. Majd Szegedi Alice-Torella művésznő is felelevenítette nagyszebeni emlékeit és megszokott vicces-bájos szavakkal köszönte meg az élményeket tanárainak, ismerőseinek, barátainak, rádiós és ifjúsági szervezet kollégáinak.

A kiállítás megnyitót Orbán Ferenc gyerekeknek szóló előadása követett, aki a művésznő meghívására jött el Ars HUNGARICA fesztiválunkra. A 30-40 perces műsor megragadta a nagyszebeni gyerekeket akik a művésszel együtt daloltak, játszódtak, táncoltak és még a szülők is bekapcsolódtak.

ArsHU_2009_Alice_003 ArsHu_2009_Alice_001

19 órakor újabb Nagyszebenből „útnak indult” művész előadása következett a Gong színpadán. Kocsárdi Levente ugyancsak a Goga líceum diákja volt és a helyi amatőr színjátszó társulat tagja. Színjátszó tehetségeit Kalmár Krauss Lilli fedezte fel, aki e pályafutásra irányította Leventét, most pedig a temesvári Csiki Gergely magyar színház előadó művészeként lépett fel a nagyszebeniek előtt 15 perces humoros monológgal.

Ezt követte a marosvásárhelyi Hahota színtársulat Légitámadás című klasszikus bohózatok és monológok előadása. Színpadra léptek: Székely M. Éva, Szabó Mária, Cseke Erzsébet, Puskás Győző, Csergöffy László, Cseke Péter és Kelemen Barna.


ArsHu_2009_KocsardiLevente_001 ArsHu_2009_KocsardiLevente_004


A szombati est a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda új székházában, a Felinarului utcai Hungarica Házban folytatódott hajnalig.

  

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje