• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2009 Képekben_03

2009-12-01 03:57
Harmadik nap - vasárnap, november 15

Bármely képre kattintva még többet lehet megnézni.

Fesztiválunk harmadik napján vallási jellegű kulturális előadásokat is műsorra tűztünk. A helyi Hozsánna és Olajág kórusok énekeltek a nagyszebeni református templomban Istentiszteletet követően.

 

Hozsanna_kalvin

A katolikus Szentmise után a Habitus Galériában Istenes verseket szavalt Puskás Győző marosvásárhelyi színművész az Amicus Christi kamarakórus kíséretében. Az előadás címe Isten Kezében.

 

ArsHu_2009_IstenKezeben_006_Gyozo ArsHu_2009_IstenKezeben_002

13 órakor a Habitus Galéria biztosított helyszínt egy különleges történelmi előadásnak. Meghívottunk a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület elnöke, dr. Csihák György volt, előadásának címe Gens Hungarorum. A komoly szakmai alátámasztott előadásra környékbeli történelem- és magyar nyelv és irodalom szakos tanárok is kíváncsiak voltak. A nem kevesebb mint 3 órás előadás, szabadbeszélgetés, vitatás után nem kevesen voltak azok a személyek akikben magyar történelmünkkel, eredetünkkel kapcsolatosan megkérdőjeleződtek az eddigi ismeretek. Vendégünk nagyszebeni jelenléte alkalmából - fesztiválunk műsorán kívül - másnap is szakmai megbeszélést tartottunk, amelyen történelemmel kapcsolatos tanfolyamok, következő szakmai előadások megszervezésének lehetőségeivel kerestük a két intézmény közötti kapcsolat fejlesztését, jövőjét.

 

ArsHu_2009_CsihakGyorgy_001

Idén a vízaknai magyar közösség bevonásával az Ars HUNGARICA fesztivál a környékbeli magyarlakta településeken is jelen volt. A református templomban, Istentisztelet után a helyi közösség által készített és bemutatott kulturális előadás keretében a helyi lelkipásztor röviden ismertette a templom történetét, verseket szavaltak és énekeltek a fiatalok és a több mint 100 éves Férfidalárda is fellépett. Ezután a gyülekezeti teremben került sor a Vízakna fényei című fotókiállítás megnyitójára, amelyen a Hargita Megyei Kulturális Központ partnerszervezet képviselői is jelen voltak. Ez alkalommal lett megnyitva Vízaknán - első alkalommal egy magyar helyen - kiállító terem. Csiki Makszem Lóránd helyi református lelkipásztor, a kulturális tér megalkotója kihangsúlyozta, hogy folytonosságban gondolkodik és a fotókiállítás után más műsorokat is szervezni fog, kiállításokkal egybekötve.Ars HUNGARICA 2009 Gálakoncertjét a Thalia Nagytermében tartottuk. Meghívottunk a közép- és idősebb generáció nagyon szeretett előadóművésze Tamás Gábor volt. Viszont nem kis számban voltak jelen fiatalok is, sőt gyerekeiket is elhozták némelyek. A jegyek - mint történt ez a dél-erdélyi turné többi állomásain is – már egy héttel a koncert időpontja előtt elfogytak. Fogarasról, Medgyesről, Szászsebesről is érkeztek rajongók. A koncerten résztvevők számára egy feledhetetlen estét jelentett a Tamás Gábor koncert, nem egy számot énekelt a művész mikrofon nélkül hisz a terem dúdolta, énekelte dalait. A magyar közösségi együttérzés tetőfokának is nevezhető az, ami november 15-én este Nagyszebenben történt. Tamás Gábort kilencszer tapsolta vissza a nagyszebeni közönség a Thalia termében. A művész boldogsága is könnyedén leolvasható tekintetében az alábbi képeken.

 

 

ArsHu_2009_TamasGabor_011 ArsHu_2009_TamasGabor_009

ArsHu_2009_TamasGabor_005 ArsHu_2009_TamasGabor_006

ArsHu_2009_TamasGabor_012_GigoloArsHU_2009_Tamas GaborArsHu_2009_TamasGabor_007 

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje