• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2010_Ismertető

2010-10-20 03:11

„A nép és nemzet vezetőinek bizonyos tekintetben még többet kellene törődni e mostoha sorsban tengődő testvérekkel, mint azokkal, akik egy tömegben élnek s nincsenek úgy kitéve az elgyengülésnek és elenyészésnek. Az egy tömegben élők, akiknek saját templomuk, iskolájuk és egyéb kultúrintézményeik vannak, nem is tudják, hogy mily gazdagok és erősek, nem ismerik és nem értik meg a szór­ványban élők szomorú helyzetét, más felfogását az életről, a nemzetről, a vallásról és a vagyonról. Viszont sokszor előfordul, hogy a szórvány­ban élők szegénységük és elhagyatottságuk ellenére is lelkileg és gazda­ságilag egységesebbekké és szervezettebbekké válnak, mert szomjúhozzák az anyanyelvű iskolát, Isten igéjét s érzik, hogy csak összetartással és önfeláldozással tudnak védekezni az őket körülvevő idegen nép eltiprásai fenyegető előtörésével szemben.” – Vámszer Géza

Balett Gála – Raymonda

Háromfelvonásos balett előadás Alexander Glazunov zenéjére.

 

Nagyszeben – Pécs, párhuzamok a két EKF között

2007-ben Nagyszeben volt Európa Kulturális Fővárosa, 2010-ben pedig Pécs birtokolhatja ezt a megtisztelő címet.

AzEurópa kulturális városaprogramot1985-ben indította útjára azEurópai Unió TanácsaMelina Mercourigörögkulturális miniszter javaslatára. Azóta a kezdeményezés egyre sikeresebbé vált.

1990-ben útjára indult azEurópai Kulturális Hónapprogram is, ami hasonló a Kulturális Városhoz, de rövidebb ideig tart és kimondottan közép- és kelet-európai országok részére lett kitalálva.

1999-ben keresztelték át a programot azEurópa kulturális fővárosanévre, így ezt a címet azírországiCorkvárosa viselhette először.2000-ben kivételesen kilenc fővárost választottak. A 2005és2019közötti időszakra új kiválasztási módszert vezettek be: ez alatt az idő alatt minden tagországnak lehetősége lesz arra, hogy egyik városa megkapja a címet.2007-től kezdve évente két város osztozik a címen. Így, pontosan 2007-ben Nagyszebent tisztelet a cím.

2006.március 11-énatörökországiIsztambult, amagyarországiPécsetés anémetországiEssentválasztották Európa kulturális fővárosának2010-re.

Jóllehet csak a tagállamok városai kaphatják meg a címet, aTanácsévente még egy nem EU-tag városnak is odaítélheti, amennyiben ezt a javaslatot a Tanácsban egyhangúlag támogatják.

 

 

 

DunaGalaLogo_b

Duna Gála

Vincze Lilla_01 TG-fekete zak�_INTERNET Varga Mikl�s_internet

 

A koncertsorozat erdélyi és magyarországi helyszínek érintésével és sztárvendégekkel várja az érdeklődőket.

Nagyszebenben Tamás Gábor, a műsor házigazdája mellett Vincze Lillát, Varga Miklóst és Homonyik Sándort is láthatja és hallhatja a nagyérdemű.

http://www.dunagala.hu/

 

Orth István – exLibris

Orth István - grafikus

(szül: Nagyszékely, 1945. február 3.)

1976: bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Főiskola. Ex libris kiállítás, I. díj, Vulkán; Braila. 1976-tól a Nagyszebeni Brukenthal Múzeum restaurátora. Kiállításokon fém- és linóleummetszetekkel, ceruza- és pasztellrajzokkal, ill. olajképekkel jelentkezik. Készít könyvillusztrációkat, ex libriseket, plakátokat. 2010-ben megkapta a  Nagyszeben város díszpolgára címet.

 

Író-olvasó találkozó

Az irodalom és az újságírás iránt érdeklődőknek szeretnénk bemutatni két meghívottunkat: Beke Mihály Andrást és László Noémit.

BEKE Mihály András esszéíró, újságíró, szerkesztő

Diákkorától publikál irodalmi lapokban. Egyetemistaként az Írószövetség kolozsvári Gaál Gábor irodalmi körének az elnöke, Magyarországon pedig az Írószövetség József Attila Körének elnökségi tagja volt 1985–1988 között. A JAK nemzetközi műfordító-táborának a vezetője is volt.

http://www.irodalom.org/tagjaink.php?iid=34

 

László Noémi költő, műfordító

„A versírás állapota az nem kifejezetten egy boldog állapot. Miután megírtam a verset, azt nagyon szeretem, ha valaki olyannak tudom odaadni, akiről tudom, hogy ezzel segítek, hogy örömöt okozok neki, vagy érdekli, és ez jó. Még elolvasni is szeretem nagyközönség előtt, bár eléggé gyatrán csinálom. De vannak bizonyos pillanatok ilyenkor felolvasáskor, hogy van egy olyan érzésed, hogy az egész terem mintha egy volna veled. De ezek csak pillanatok, néha bejön, néha nem jön be, és ezek örömteli pillanatok.
http://www.irodalom.org/tagjaink.php?iid=104

 

Divatbemutatók másképp

Gyermekdivat bemutató

Újrahasznosítás
- Az Újrahasznosított Mesék program fiatal divattervezői mutatják meg a legkisebbeknek, hogyan alkothatnak újszerű játékokat, fejdíszeket, csatokat, régi játékokból, újrahasznosítható anyagokból. Ruhakölteményeiket a szebeni gyerekek mutatják be a közönség számára.

Kalapok – Szegedi Alice Torella, nagyszebeni származású divattervező alkotásai kerülnek bemutatásra

http://blog.erdely.ma/meseujrahasznositas/

Alice_01_internet Alice_Kalapos plakat_internet

 

Erdély Anno és Most – Bookline falinaptárak bemutatója

Időutazásra invitáló falinaptár a XX. század elejéről származó régi, erdélyi képeslapokból és az adott helyszínek jelenkori fényképeiből. A képeslapok gyűjtőjének, Balázs D. Attilának kapcsolódó rövid szövegeivel és a helyszínekhez javasolt honlapok listájával.

A 2011-es évre Székelyföldi naptárral is bővült a kínálat.

www.bookline.ro

 

NemEz Zenekar

nemez_2_Ineternet_b

Születtünk a 2007-es tavaszi ébredéssel, megannyi termés- és élményálommal. Zenevágyunkat nem ötvözték misztériumok, filozófiák, csupán az örömmuzsika - de attól kezdve, hogy nyilvános merényletet követtünk el, a visszajelzések, a közösségi-közös élmények is meghatározóak. Erdélyi indulásunk magában foglalja a távolabbi vidékekre, valamint közeli lelkekhez való eljutásunk reményét. Dalainkat úgy ajánljuk befogadásra, ahogyan énekeljük, szeretettel,

a nemEZ ötösfogata.

www.nemezband.com

 

 

„Volt egyszer egy század...”

Kuplék Blénessy Enikő és Boldizsár Emőke művésznők előadásában

Zenés est, melynek során a művésznők az előző századforduló hangulatát próbálják átadni a közönségnek a mai sanzonokkal rokonságban álló kuplék eléneklésével.

 

 

Templom és kultúra műsorok

A vallásosságot és a vallástörténetet, illetve az Istenhez szóló énekeket ötvözik a felszólalók és az előadók a református és a katolikus templomban tartandó műsoraink alkalmával.

 

 

Fotókiállítás

A Hargita Megyei Kulturális Központ évente több Fotótábort szervez Erdély több településein. A fotóművészek által készített anyag válogatásából nyílik kiállítás a nagyszebeni Tanács Toronyban.

 

Control Dance tánccsoport

Control Dance_01

A székelyhídi Control Dance tánccsoport a Partium egyik legismertebb és legaktívabb táncegyüttese, immár tizennégy éve része a Bihar megyei, Partiumi – sőt, a magyarországi, szlovákiai közéletnek. Nagyszebenben is szeretnénk megismertetni őket a modern táncművészet kedvelőivel.

www.controldance.ro

 

A nagy mulattató: 3+2 Együttes

3+2_BZoltan 3+2_BZoltan_02

Sárgul már a kukoricaszár / Kiscsónakom / Kombiné, kombiné, a csipkés kombiné / Kicsiny falu, ott születtem én / Halvány őszirózsa / Egy asszony miatt vagyok ilyen léha  - csak néhány cím a vajdasági 3+2 Együttes slágerei közül, amelyeket a Kárpát-medence minden területén szeretnek. Ezek nélkül ma már alig képzelhető el magyar lakodalom.

3+2_Karcsi 3+2_Robi_02

A hetvenes években valahol a bús, kietlen, homokos Dél-Bánátban új szórakoztató zenei irányzat kelt életre. Hívták-hívják lakodalmas rocknak, Bugyi-rocknak, az első - akár emblematikus - zenekarának pedig a Bugyi testvérekből álló 3 + 2 tekinthető.

Népmesébe illő történetről van szó, ugyanis a Bugyi testvérek hárman vannak. Voltaképpen Bugyi János, az ürményházai (Jermenovci) kocsmáros tehet az egészről, aki két fiának, Gyulának és Jancsinak is villanygitárt vett valamikor a hatvanas években, hogy ne csak a hagyományos tamburán szaggassák a húrt. A fiúk kezdetben a papa kocsmájában, majd bálokon és lagzikban muzsikálták az öreg zenészektől eltanult repertoárt, ami a lakodalmakban közkedvelt nótákból, csárdásokból állt, de néha jöhetett a rockzene is, úgyhogy háromnyelvű volt a produkció: magyar, szerb, angol.

3+2_Daniel 3+2_Csaba_01

http://www.3plusz2.hu/

 

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje