• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2010 Képekben

2010-12-09 12:33
Nagyszeben, november 25-28.

Az Ars Hungarica fesztivál már évek óta Szeben és környékének egyik legfontosabb és legsokoldalúbb magyar programsorozata. A 2006-os évtől kezdődően minden évben megrendezésre került fesztiválunk, amely 2007-ben – amikor Nagyszeben Európa Kulturális Fővárosa volt – az egyetemes magyar kultúra bemutatását és szórványban való életben tartását is felvállalta.

A 2010-es évben ötödik (5) alkalommal került megrendezésre fesztiválunk, amelynek szervezése már hónapokkal a rendezvények előtt elkezdődött. Összeállítottuk a műsorokat, felkértük az önkénteseket a szervező csapatban való részvételre, meghívókat küldtünk, megkötöttük a szükséges szerződéseket és szépen lassan összeállt a fesztivál programja is.

November 25-én pedig beindult a gépezet – a hivatalos, ünnepélyes megnyitón hallhattuk Szilágyi Mátyásnak, Magyarország kolozsvári főkonzuljának ünnepi beszédét, de megtisztelt minket jelenlétével Martin Bottesch, Szeben Megye Tanácsának elnöke, Balázs Béla, a Szeben megyei RMDSZ elnöke,  illetve a Nagyszebeni Tanács részéről Marianne Fritzmann, Lavinia Sava és Helmut Lerner, ugyanakkor jelen voltak helyi intézményvezetők. Az ünnepi beszédek után a Raimonda című balettelőadást tekinthettük meg.

megnyito2 balett1

November 26-án, pénteken délben szabadtéri óriásfotó-kiállítást nyitottunk meg a Kispiacon, Szeben szívében, melyet pécsi vendégeink hoztak el Nagyszebenbe. Ezután az érdeklődők turisztikával és kultúrával kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg. Pécsről érkezett vendégeink – Bokor Béla és Minorics Tünde – mellett Csáki Rozália (Székelyudvarhely), Stela Maria Matioc (Nagyszeben), Victor Moraru (Nagyszeben) és Demeter László (Barót) voltak a szimpózium előadói.

csernaton2 habitus5

Az este a Szakszervezetek Művelődési Házában folytatódott a nagyszabású Duna Gálával, ahol a közkedvelt Tamás Gábor mellett – aki immár másodjára járt Szebenben alig több, mint egy év leforgása alatt – Vincze Lilla, Homonyik Sándor és Varga Miklós jól ismert zeneszámait hallgathatták meg. A művészek néhány újabb melódiával is megörvendeztették a régi és új rajongókat.

duna gala7_b

duna gala9 duna gala8

duna gala4_b

A szombati napot képzőművészeti kiállítással indítottuk – Orth István, Nagyszeben elismert grafikus művésze ex libriseiből válogatott ki néhányat, melyeket a Hungarica Kulturális Központban állított ki. A kiállítás jelenleg is megtekinthető. A következő eseményünk egy jókedélyű író-olvasó találkozó volt László Noémi költőnővel és Váradi Nagy Pál író, költővel. A közönség verseket, novellákat hallgathatott meg és kicsit annak is utánajártunk, hogy mi is a művészet, illetve honnan merítenek a költők, írók ihletet. A nap a Filharmónia Thalia termében folytatódott, ahol két divatbemutatót csodálhattunk meg – Szegedi Alice Torella és társai ruhakölteményeivel, amelyeket szebeni fiatal hölgyek és gyerekek mutattak be, majd pedig a Bookline cég képviselője, Balázs D. Attila bemutatója következett a tavalyi év legsikeresebb magyarországi internetes kereskedőjéről, illetve a legújabb Erdély Anno és Most és Székelyföld Anno című képes fali naptárakról. Az est jó hangulatáról a sepsiszentgyörgyről érkezett NemEz együttes gondoskodott, akik folk-jazz-fusion stílusú dalaikkal, karizmatikus egyéniségükkel és időnként pajzán dalszövegeikkel is elvarázsolták és időnként meg is nevettették a közönséget.

ex libris2 iro olvaso1

nemez4 nemez2

bookline1 divat bemutato2

divat bemutato5_b

Itt azonban még nem ért véget a nap, hiszen a Kulturális Iroda székhelye adott otthont Blénessy Enikő és Boldizsár Emőke művésznők előadásának, amely az abszurd humor és a századfordulós hangulat kedvelőinek megfelelő esti programot biztosított.

Az utolsó nap ismét kiállításmegnyitóval kezdődött: a református templom galériájában Varró Sándor tiszteletes úr, Serfőző Levente, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda elnöke és Hargita megyei meghívottaink: Sófalvi László, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, Szekeres Attila heraldikus, Mihály János történész és Puskás-Bajkó Gábor zászlókészítő nyitották meg a Székelyföldi címerek és pecsétek és Történelmi Székely zászlók című kiállításokat. Ezután Bajka Brigitta zenés műsorát hallgathatták a meg a katolikus misén résztvevők, utána pedig a Tanács Toronyban nyílt meg a Székelyföldi Panoráma c. fotókiállítás, amely kiállításokat Hargita megyei partnerszervezeteinknek köszönhetően hozhattunk el Nagyszebenbe.

zaszlok pecsetek2 zaszlok pecsetek3

hargita foto kiallitas1 hargita foto kiallitas3

Este a záró műsor következett. Guttamnn Szabolcs, a fesztivál kulturális védnöke kihangsúlyozta, hogy a megmaradás pilléreként működő kulturális iroda és a fesztivál számára is elgondolkodtató körülmények között, de nagyon sikeresen működnek, gratulált a szervezőket. Majd színpadra lépett a hangulatos, gyakran elcsábító Control Dance táncegyüttes. A záró est sztárvendégei messziről érkeztek hozzánk, de a vajdasági 3+2 együttes dalainak hangulata a szebeni közönséget is levette a lábáról. A méltán híres művészeket többször is visszatapsolta a mulatós zenére kiéhezett közönség. Ha a terem berendezése megengedte volna, valószínűleg többen is táncra perdülnek a kiváló hangulatú koncerten.

guttmann szabolcs control dance

3+2 2_b

A 2010-es Ars Hungarica fesztivál több szempontból nézve is sikeresnek minősíthető: sokszínű, mégis minden rendezvényében magyar fesztivál volt ez, amely minden korosztály számára értékes, de egyben kikapcsolódást is nyújtó programokat kínált. Az erdélyi, a szebeni, de a magyarországi média is felfigyelt fesztiválunkra, ami a jövőre nézve igen biztató jel számunkra.

A legfontosabb eredmény azonban egyértelműen az, hogy több száz érdeklődő fesztivállátogató arcára csalhattunk mosolyt nagyszerű művészeink dalaival, verseivel és a csodálatos kiállításokkal.

Szívből reméljük, hogy jövőre is hasonlóan színes programokkal várhatjuk Önöket itt, Nagyszebenben!

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje