• Magyar
  • Román

Ars Hungarica Szebenben

2010-11-30 11:43
cikk a 2010-es fesztiválról, megjelent az Új Magyar Szóban

Tavaly és tavalyelőtt is nagy érdeklődés kísérte a nagyszebeni Ars Hungarica fesztivált, holott 2007 után, amikor Szeben Európa Kulturális Fővárosa volt sokan nem is merték remélni, hogy ilyen fogadtatása lesz a magyar jellegű programoknak. „Akkor ugyanis a vonzereje is sokkal nagyobb volt a városnak és a lehetőségek is tágabbak voltak. Idén úgy adódott, hogy több értékes műsort tudtunk elhozni, többek között kiállítások, kulturális szimpózium, nagyon vonzó előadások lesznek, ismert személyiségekkel” – fejtette ki az Új magyar szónak  Serfőző Levente.

balett1_b

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda vezetőjétől megtudtuk, hogy az előző években is megtelt a 750-800 férőhelyes nézőtér a Szakszervezetek Művelődési Házában, akárcsak a 400 férőhelyes Thália Nagyterem, de a kiállításmegnyitókat is szépszámú közönség tisztelte meg jelenlétével. Ebből kiindulva a szervezők az idén is számítanak a szebeni magyarság részvételére. Serfőző elsősorban a Duna Gálát emelte ki a műsorból, amelynek meghívottai, Tamás Gábor, Varga Miklós, Vincze Lilla és Homonyik Sándor.A holnap kezdődő fesztivál első fellépője a Nagyszebeni Balett Társulat este héttől a Szakszervezetek Művelődési Házában várja a közönséget. Pénteken délben a kispiacon Alsócsernátont bemutató óriásfotókból nyílik kiállítás, a Habitus Galériában pedig Nagyszeben – Pécs, Párhuzamok két Európai Kulturális Főváros között címmel nyílik Moraru Victor építész fotókiállítása, aki fényképezőgépével végigkísérte a szebeni építkezéseket, restaurálásokat és korszerűsítéseket 2005-től 2007-ig, illetve többször megfordult Pécsett is, ahol szintén lencsevégre kapta a város készülődését.

duna gala9_b

A tárlatával elsősorban a két város közötti hasonlóságokra szeretné felhívni a figyelmet. A négynapos programban szerepel egy kulturális szimpózium is, ahol a hazai meghívottak mellett magyarországi vendégek is ismertetik a kultúrával kapcsolatos gondolataikat, terveiket. Orth István szebeni képzőművész Ex Libris kiállítása és az író–olvasó találkozó mellett a szombati kínálatban szerepel a Budapesten működő Erdélyi Magyarok Egyesülete által szervezett gyermekdivat bemutató is.

Az egyesület az elindítója annak a Hagyományok Újrahasznosítása Programnak, amely az idén az Európai Tanács – Fiatalok Lendületben pályázati támogatásával nemzetközi ifjúsági csereprogramot szervezett Újrahasznosított mesék néven azzal a céllal, hogy a fiatalokban tudatosítsa a fenntartható fejlődés fogalmát, hogy teret adjon tehetséges fiataloknak a találkozásra, az „interkulturális tanulásra”. A Hagyományok Újrahasznosítása program ötletgazdája Szegedi Alice Torella nagyszebeni származású népi iparművész, akinek a Thália Nagyeteremben csodálhatják meg kalapdivat-bemutatóját a szebeniek.

Forrás: www.maszol.ro

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje