• Magyar
  • Román

Idén is lesz magyar fesztivál Nagyszebenben

2010-09-14 09:54
Ars HUNGARICA 2010

„A nép és nemzet vezetőinek bizonyos tekintetben még többet kellene törődni e mostoha sorsban tengődő testvérekkel, mint azokkal, akik egy tömegben élnek s nincsenek úgy kitéve az elgyengülésnek és elenyészésnek. Az egy tömegben élők, akiknek saját templomuk, iskolájuk és egyéb kultúrintézményeik vannak, nem is tudják, hogy mily gazdagok és erősek, nem ismerik és nem értik meg a szór­ványban élők szomorú helyzetét, más felfogását az életről, a nemzetről, a vallásról és a vagyonról. Viszont sokszor előfordul, hogy a szórvány­ban élők szegénységük és elhagyatottságuk ellenére is lelkileg és gazda­ságilag egységesebbekké és szervezettebbekké válnak, mert szomjúhozzák az anyanyelvű iskolát, Isten igéjét s érzik, hogy csak összetartással és önfeláldozással tudnak védekezni az őket körülvevő idegen nép eltiprásai fenyegető előtörésével szemben.” – Vámszer Géza

Ötödik alkalommal szervezi meg a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda talán legfontosabb eseményét, az Ars HUNGARICA kulturális fesztivált.

Ars_Logo_transparenta_WEB copy_b

A rendezvény sikeresen beilleszkedett a nagyszebeni multikulturális élet forgatagába, elismert és várt eseményként szerepel a város hivatalos műsorai között. A magyar hagyományt, kulturális gazdagságot mutatja be helybelieknek,  turistáknak egyaránt. Ugyanakkor a helyi magyar közösség számára kulturális értéket, hovatartozási érzést, kikapcsolódási lehetőséget kínál.

A fesztivál célja az, hogy az évszázados helybéli magyar jelenlét fontosságát hangsúlyozza és az eseményekkel hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez itt, a Kárpátmedence határán.

Idén már öt naposra nyúlik az Ars HUNGARICA, magába foglalva szakmai előadásokat, balett gálát, színházi előadásokat, DunaGálát, kiállítások megnyitóját, a zene több műfajából való koncerteket, gyermekműsorokat, különleges divatbemutatót, fotókiállítást, és más műsorokat is.

Jelen pillanatban a végleges műsor még alakulóban van, de legkésőbb szeptember végén műsorunk minden részlete le lesz szögezve.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje