• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2011 - Részletes műsor

2011-11-01 12:35
Nagyszeben, november 2-6.

A kultúra magában foglalja egy adott társadalom mindazon ismereteit, értékeit, normáit, melyek a közösség összetartozását és fennmaradását biztosítják. A nemzeti közösségek kulturális önismeretének kiapadhatatlan forrása a művészetek sokszínű és értékekben gazdag világa és ennek bemutatása.

Ezt a célt szolgálja a 2005-ben alakult HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete és az általa, hatodik alkalommal szervezett Ars HUNGARICA - magyar kulturális fesztivál.

November 2, szerda

Kiállítás megnyitó

LISZT Ferenc – 200 év

Thalia – 18.30

Hivatalos Megnyitó

Thalia – 19.00

Magyar nóta és operett est

A Kolozsvári Magyar Állam Opera művészei

Thalia Díszterem – 19.30 (Belépő: 15 / 10 RON helyben v. Fesztiváljegy)

A Kolozsvári Magyar Állami Opera művészeinek két felvonásos előadását a hatodik Ars Hungarica fesztivál megnyitó estéjén lehet megtekinteni. Íme néhány repertoárjukban szereplő dalcím kedvcsinálónak: Deres már a határ, A faluban nincs több kislány csak kettő, Rámás csizmát visel a babám, Hajmási Péter, Hajmási Pál, Most kezdődik a tánc, Szép város Kolozsvár, Lesz még úgy mint valamikor rég, Hej, cigány, Cintányéros cudar világ.

 

November 3, csütörtök

 

Kiállítás megnyitó - Ólomüveg

Habitus Galéria – 18.00

Morvay Antal és Morvay Krisztina – Komárom, Szlovákia

A kiállítók (apa és lánya) saját műhelyt üzemeltetnek a szlovák Komarnóban, ahol ólomüveg használati és dísztárgyakat készítenek: lámpákat, vázákat, tálakat, ajtóbetéteket, tükröket, szebbnél szebb iparművészeti alkotásokat. Ezekből válogatták össze mostani nagyszebeni bemutatójuk anyagát.

poster_Glassic_A3_b

Film – Az Emigráns (100 perc, angol fordítással)

Márai Sándor élete, főszerepben Bács Ferenc - a fesztivál díszvendége

Habitus Galéria – 19.00

Márai Sándor a huszadik századi magyar irodalom ünnepelt, és ma újra felfedezett nagy alakja. Amikor 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből. Emigrált a fasizmus elől, majd újra - és végleg - a kommunizmus elől, nem vállalt „bűnrészességet” és félt, hogy hallgatni sem engednék. A film Márai Sándor: Napló 1984-89-ja alapján készült. A játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül.
Nápolyban a fiatal Márai és Lola ifjúságának emlékeivel indul a „történet” és jut el a San Diego-i magára maradottság zárt világába - az Adriától a rideg Óceánig. A diktatúrák elől menekülő író, aki csak anyanyelvén - magyarul ír - nemcsak fizikailag határolja el magát a 47-es fordulat után Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg egyetlen orosz csizma tapossa a hazai földet.

Az Emigrans_01_b

 

Koncert – APNOE

Atrium – 21.00 (Belépő 5 RON helyben v. Fesztiváljegy)

Az Apnoe zenekar tagjai a legkülönfélébb stílusok képviselői: rock-zenész, táncházi muzsikus,  és klasszikus zenész. Közös nevezőjük pedig nem más, mint a kimeríthetetlen magyar népdalkincs, ami a halhatatlan rock ’n’ roll révén lesz új, mai tartalmak hordozója, korokon átívelő zenei hagyomány erőteljes megnyilatkozása, és nem utolsó sorban sajátos humorral átszőtt „kortárs tánczene”.

Fesztiválokon vagy füstös pinceklubok kisszínpadán, koncertjeik mindig sajátos hangulatú, amolyan „folk-underground” események.

poster_atrium_A3_b

 

November 4, péntek

 

Kiállítás megnyitó

Csontvári Nemzetközi Alkotótábor - Tiszalök

Magyar Kulturális Központ – 16.00

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ és a Polgárok Tiszalök Egyesület már több egy éve közösségi kapcsolatot ápolnak. Ez alkalommal a fesztivál meghívottai Tiszalök Polgármestere és a város kulturális szervezői akik kulturálisan mutatkoznak be a nagyszebenieknek. Az évente szervezett Csontvári Nemzetközi Alkotótábor utolsó három évének alkotásai lesznek bemutatva a Központ Galériájában. Természetesen a hivatalos műsoron kívül a két közösség képviselői a kapcsolat további lépéseit fogják megbeszélni, rögzíteni.

 

Koncert - Karaván Együttes

Thalia – 18.00

2001 tavaszán alakult meg az együttes, majd 2010-ben, módosult felállásban újraalakultak. Új tagokkal, régi és új dalokkal, új erővel és kissé másabb hangzással 2011 májusától újra koncertezik a Karaván együttes.
Néhány saját szövegű dal kivételével többnyire verseket zenésítenek meg. A folk-rock zenei műfaj illene rájuk leginkább, de más stíluselemek is megtalálhatóak dalaikban (blues, pop, etno). Ebben a kezdetleges felállásban erdélyi, magyarországi és vajdasági fesztiválokon / rendezvényeken lépnek fel.
Hangszereik: gitárok, basszusgitár, zongora, dobfelszerelés, egyéb ritmushangszerek, szájharmonika, csutora, (hegedű). Ízelítő dalok közül:  Ady Endre: A legjobb ember Jékely Zoltán: A rue de Lanneau-i szállodában, Jim Morrison: Amerikai Ima / Indián varázsló, József Attila: Ezüst élet,  Nagy László: Az ördög hárfái.

 

Író-olvasó találkozó

Találkozás a Szabadság napilap szerkesztőivel

Thalia – 19.00

 

LISZT est – Duo Fresco

Négykezes zongora előadás – Fancsali János és Fancsali Emese

Thalia – 20.00 (Belépő 5 Ron vagy Fesztiváljegy )

A Kolozsvárról elszármazott zenetanár, Fancsali János és lánya, Fancsali Emese különleges művekkel fognak megemlékezni a világhírű Liszt Ferencre. Előadásukban a több mint 17 kötetes szerző, zenetanár, Fancsali János bemutatja Lisztről megjelent könyvét és minden előadott zenei darabot külön be is mutat.

Fancsali János: Liszt Ferenc erdélyi tanítványai című kötet a Liszt-kutatás elhanyagolt területe a tanítványok pályafutásának követése. Ebből a szempontból az erdélyi zenetörténelem-kutatás ugyancsak adós maradt. Ebben a kötetben először tárgyalják az erdélyi Liszt-tanítványok életét, hisz mostanig még csak felmérés, névsor sem készült róluk, nemhogy életpályájuk, zenei működésük követése megtörtént volna.

Műsoron:

1.Amadé Thádé (1783-1845): Trois marches  a Quattre Mains pour le Piano-Forte
2.Thern Károly (1817-1886): Scenes de Bal. Op.28.
3.Mosonyi Mihály (1814-1870): Benedictus (Liszt F.Esztergomi miséjének zongora négykezes átiratából)
4.Aggházy Károly (1855-1918): Lakodalmas.Op.15.
5.verebi Végh János (1845-1918): Valses.
6.gr. Zichy Géza (1849-1924): Liszt-Marsch (Kecskés Balázs átirata)
7. Erkel F.-Ábrányi Kornél: Bánk bán.

Egyéni előadás – Kocsárdi Levente

F.M. Dosztojevszkij – Marmeladov

Atrium – 22.00 (Belépő 5 Ron vagy Fesztiváljegy)

Kocsárdi Levente Nagyszebenben végezte líceumi tanulmányait és a Kalmár Krauss Lily által vezetett amatőr magyar színtársulatnak egyik oszlopos tagja volt több éven keresztül. Ennek hatására és a társulat vezetője ösztönzésére sikeres színművészeti pályára lépett, jelenleg a temesvári Csíki Gergely Színház előadóművésze.

Nagyszebenben a „Marmeladov” című monodrámáját adja elő, Dosztojevszkij „Bűn és bűnhődés” című regénye nyomán. A monológ egy alkoholizmusban szenvedő, lesüllyedt ember drámája. Az alkoholizmus, egy kór amelytől nem mentesül még a legelőrehaladottabb társadalom sem.

 

November 5, szombat

 

KULTURÁLIS SZIMPÓZIUM

„Közösségépítés”

Thalia – 10.00

Az EMNT – Demokrácia Központ Nagyszeben által szervezett szimpóziumon a térségben magyar események főszervezői mutatják be programjaikat, ugyanakkor magyar intézményvezetők lesznek jelen és jó alkalom lesz egy kulturális stratégiát körvonalazni Nagyszeben és térségének. Más példákat is bemutatva Babos Aranka a Hunyad Megyei Magyar Napokat és Gergely Balázs a Kolozsvári Magyar Napokat fogja bemutatni főszervezői szempontokból.

 

Kiállítás megnyitó

Projekt 4 – Erdélyi Fiatal Képzőművészek Kiállítása

Habitus Galéria – 16.00

A kiállítás témája a  csendélet köré szerveződik. A csendélet alapvető műfaj a művészettörténetben. Néhány korszakban nagyon hangsúlyosan volt jelen, máskor háttérbe szorult ez az elsősorban festészeti műfaj, de jelenléte mind a mai napig tagadhatatlan. 18 és 35 év közötti erdélyi képzőművészek kiállítását tekinthetjük meg. Kiállítanak: András Benkő Eszter, Berze Imre, Bíró Zsuzsanna, Bors Eszter, Căbuz Andrea, Căbuz Annamária, Daczó Enikő, Erőss Csongor, Fazakas János László (jana), Fülöp József, Gál Beáta, Geréb Krisztina, György Attila Sándor (Sankó Gyatsa), János Erika, Koncsag Ádám, Lakatos László, László Hajnalka, Madaras Péter, Makkai István, Máthé Edit, Nagy Meilnda, Orosz Anabella, Szakács Ágnes, Szász Borbála, Tar Lóránd, Veres Imola, Vitos Hajnal


„Színek az életemből” - BÁCS FERENC est

Műsoros beszélgetés

Thalia – 18.00

Bács Ferenc Nagyszebenben született 1936-ban. Négyéves koráig itt lakott a család, majd a második világháború viszontagságai miatt szülei elköltöztek. A Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet elvégzése után 1960-ban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1977-ben települt át Magyarországra. Több színházban, számtalan szerepet fogadott el és több mint 30 filmben szerepelt. Egyik fontos szerepét - fesztiválunkon bemutatásra kerülő - Az Emigráns című filmben játssza, ahol Márai Sándort alakítja. Jászai Mari-díj, Erzsébet-díj, Érdemes művész, Súgó Csiga-díj, Gundel Művészeti-díj, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze – felsorolva pályafutásának legfontosabb kitüntetéseit az ember rögtön másként ül be székébe és felfigyel e különlegesen kellemes egyéniségre. Bács Ferenc soha sem tagadta, büszke volt mindig arra, hogy nagyszebeni születésű. A fesztivál szervezői pedig nagyon büszkék arra, hogy az elismert művész idén jelenlétével emeli a fesztivál színvonalát, és díszvendégként három napot tölt Nagyszebenben.

„Kellemes orgánumú, markáns egyéniség, szerepeit méltósággal, visszafogottan formálja meg.” – áll a Wikipedián.

A műsoros beszélgetésen Bács Ferenc végigvezet életének legfontosabb pillanatain, élményein és a beszélgetést gyönyörű szavalatokkal, dalokkal, elbeszélésekkel színesíti. Felejthetetlen élményt jelenthet ez az este minden korosztály számára.

 

Koncert – Cornelio Tutu Band

Thalia – 20.00 (Belépő 10 / 5 lej vagy Fesztiváljegy)

A Cornelio Tutu Band 2003-ban alakult Budapesten. Stílusában 2010 őszéig az instrumentális latin-funky-jazz volt meghatározó. 2004-es első albumuk nagyon jó nemzetközi kritikát kapott, ennek is köszönhetően a zenekar számos hazai- és nemzetközi jazzfesztiválon lépett már fel, többek között az Egyesült Államokban és Indiában is. 2011-től a zenekar egy új, énekes formációval kezdett el dolgozni. Miután 2007-ben a zenekar csak instrumentális formációként mutatkozott be Nagyszebenben, ez alkalommal az új, énekes felállásban is fellép fesztiválunkon.

 

Koncert – Orpheusz

Atrium 22.00 ( Belépő 5 lej)

 

November 6, vasárnap

 

Nagyszebeni reformátusság „Múlt jelen jővő”

Nagyszebeni Református Templom Galéria – 11.00

 

Borsos Miklós megemlékezés

Belvárosi Szentháromság Katolikus Templom – 12.30

Borsos Miklós Nagyszebenben született 1906-ban. Gyakran emlékezett meg írásaiban, majd az 1986-os Szülőföldjeim című filmjében is szülővárosáról. A megemlékezés célja, hogy ébren tartsuk a művész szellemiségét Nagyszebenben hisz nemrég a város, minden idők első száz személyiségei közé sorolta, a helyi magyar lakosság büszkeségére.

 

Liszt Ferenc előadás

Orth Enikő és tanítványai előadásában

Thalia – 16,00

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából nem maradhatott ki kulturális fesztiválunkból a megemlékezés. Orth Enikő zongoratanárnő a helyi magyar közösség büszkesége. Több európai filharmónia jelenlegi művészei az ő tanítványai voltak. A Liszt Ferenc előadást a tanárnő végzős diákjai zongora előadásokkal színezik, bemutatva a világhírű zeneszerző fontosságát a zene történelmében.

 

FOTÓKIÁLLÍTÁS megnyitó

Nagyszeben és környéke

Tanácstorony – 18.00

2011. áprilisában egy hétig fotóművészek kapták lencsevégre Nagyszeben és környékének jellegzetességeit a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és a Hargita Megyei Kulturális Központ közös szervezésében, a Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Megörökítették a magyar közösség életének apró mozzanatait, kulturális életének sokszínűségét és néphagyományaik, szokásviláguk momentumait. Az egyhetes fotótábor fényképanyagának legsikerültebb képeit lehet megtekinteni a Tanácstoronyban.

poster_foto_A3_b

 

Záróünnepség

Meghívottak beszédei

ZSÉDA (Zsédenyi Adrienn) Koncert

Thalia – 19.00 (Belépő: 20/15 RON helyben v. Fesztiváljegy)

Az élő zene varázsa, klasszikus elegancia, finom nőiesség, meghitt harmónia…
Zsédenyi Adrienn – ZSÉDA először koncertezik Erdélyben és ezt Nagyszebenben teszi meg.

Ismert világsikerek és jazz klasszikusok, úgy, ahogyan csak Zséda énekli őket, és legismertebb slágerei, ahogyan még senki nem hallotta őket.
A Zongorista és Én című műsor Zsédenyi Adrienn talán legkedveltebb produkciója. Egy műsor, amely különleges zenei kalandozásra csábít. Zséda olyan dalokat énekel, amelyek számára különösen kedvesek. Mindent, ami eddigi zenei pályafutása során fontos volt, és fontos a mai napig számára. Olyan dalokat, amik őt jelképezik, és amiket saját maga válogatott össze.
A színpadon két kiváló zenész barátja, Cselik Gábor (zongora), és Kuzbelt Péter (szaxofon) kísérik Zsédát.

Ízelítő dalai közül: Mindhalálig mellettem, Valahol egy férfi vár, És megindul a föld, Fekete rúzs, Motel.

Könnyed, szórakoztató, mégis igényes zenei program, mely az akusztikus élőzene varázsát kínálja a közönségnek.

Poster Zseda_b

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje