• Magyar
  • Román

Ars Hungarica a szebeni magyaroknak

2012-11-22 07:49

Minden korábbi alkalomnál erőteljesebben megmozgatta a nagyszebeni magyarságot az immár hetedszerre megszervezett Ars Hungarica elnevezésű magyar kulturális fesztivál. Az erdélyi multikulturalitás egyik fellegvárának tekinthető városban és környékén négy napon át követték egymást az önazonosság erősítését szolgáló közművelődési események.

Az „újratöltött” barokk jegyében igyekezett idén összegyűjteni a 2500-as lélekszámú nagyszebeni magyarságot a 2005-ben alakult HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete. Az Ars Hungarica programjai ily módon is illeszkedtek a Sibiu 2012 – Baroc Update elnevezésű fősodorhoz, amelynek égisze alatt az idei szebeni kulturális megmozdulások zajlottak. „A tízezer euró körüli költségvetés nagy részét az önkormányzat által kiírt pályázatok révén teremtettük elő, de az érdeklődés örvendetes fokozódását jelzi, hogy idén kiemelt támogatóként üdvözölhettük Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusát is” – nyilatkozott a városi önkormányzat nélkülözhetetlenségéről Serfőző Levente főszervező, a HÍD egyesület elnöke is.
Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja kijelentette: az anyaország számára kiemelt fontosságú minden olyan rendezvény, amely a szórványmagyarság megmaradását célozza, ezért a külképviselet jövőre még hangsúlyosabb szerepet kíván vállalni az Ars Hungarica megszervezésében. Hasonló szándékokat fogalmazott meg a Magyar Turizmus Zrt. kolozsvári kirendeltségének vezetője, Soós Júlia is, aki jövőre anyaországi idegenforgalmi szakembereket „csábítana” a szebeni rendezvénysorozatra.
Hogy mit lehetett tető alá hozni alig több mint tízezer euróból? Sok mindent, nem utolsósorban a közel 40 lelkes önkéntescsapatnak, illetve a megfelelő partnereknek köszönhetően. Gyümölcsöző partnerkapcsolat tette lehetővé, hogy a nyitóhangversenyen a közönség a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórusnak tapsolhasson, amelynek szebeni fellépése a Kovászna megyei tanáccsal ápolt jó kapcsolatnak köszönhető. A szervezők egy Hunyad, Fehér és Szeben megyére összpontosító szórványprogram keretében vették fel a kapcsolatot a háromszékiekkel. Mivel a szebeni és a környékbeli magyarság tekintélyes része vegyes etnikumú családban él, a szervezők igyekeztek oly módon összeállítani a programot, hogy az okot adjon a nemzeti büszkeségre, illetve alkalmas legyen a magyar kultúra népszerűsítésére is. A kolozsvári Flauto Dolce együttes, a magyarországi Ciráda zenekar, a barokk jegyében pedig a Codex régizene-együttes koncertjei remek szórakozási lehetőséget nyújtottak, miközben közönségnevelő feladatuknak is eleget tettek. A színvonalas népi kultúrát a csíkmadarasi zenekar és Koós Éva közös fellépése képviselte. Kiemelt érdeklődés övezte a gyergyószentmiklósi származású festő, Incze Ferenc alkotásaiból rendezett kiállítást is. „Az Ars Hungarica beágyazódott a szebeni magyarság tudatába, igény van rá, egyre fokozódó érdeklődés nyilvánul meg iránta – fogalmazott Serfőző Levente. – Tudatában vagyunk annak, hogy küldetést teljesítünk, hiszen egy nem egészen kétszázaléknyi kisebbség megtartása érdekében minden apróság fontos, még egy olyan toleráns városban is, mint Nagyszeben. Az idén tapasztalt növekedés pedig biztatás a folytatásra.”

Csinta Samu

Forrás: Erdélyi Napló

 
 
 
Oldal teteje