• Magyar
  • Román

Székelyföldi szívözön Szebenben

2012-11-12 07:37
Kedvező kritikát kapott Hargita Megye Tanácsának kezdeményezése

A Szív-motívumok Székelyföldön című kiállítás Szebenben is bemutatkozott. A Hargita Megye Tanácsa műemlékvédelmi részlege által kiírt fotópályázat anyagát november 10-én a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ galériájában mutatták be. A Magyar Kultúra Napján családias hangulatban nyílt meg szombaton Nagyszebenben az a fotókiállítás, amely a székelyföldi építészeti motívumkincs egyik leggyakrabban előforduló elemét örökíti meg. Az ötödik állomásához érkezett tárlat megnyitóján Takács Gyöngyvér, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda munkatársa köszöntötte az érdeklődőket bemutatva a kiállítás megszervezésének előzményeit. Mint elmondta, tavasz óta foglalkoztatja a téma és a motívumokat létrehozó emberi gesztus, mely egyben jelzése is az adott épített környezet szerethetőségének.

Szivmotivumok_01_b

Hargita Megye Tanácsa részéről Márton Ildikó, a műemlékvédelmi részleg munkatársa mutatta be a tárlat anyagát szolgáltató pályázat részleteit, amelyre azóta is folyamatosan érkeznek be a munkák, tehát az egyszerű fotópályázat valóságos motívumkincs-mentő akcióvá nőtte ki magát.

– Ez a tárlat úgy járult hozzá a hatékony és tartós műemlékgondozáshoz, hogy ugyanakkor remek párbeszéd-lehetőséget teremtett a megyei tanács műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberei és a műemlékek iránt érdeklődő lakosság között – mondta Márton Ildikó.

Guttman Szabolcs szebeni származású építész szerint a magyar kulturális irodát vendégül látó házhoz leginkább találó kiállítást sikerült szombaton megnyitni. Az építész ugyanakkor kifejezte, hogy szeretné a Kolozsvár belvárosában nemrég létrehozott 250 négyzetméteres galéria-kávézóban is vendégül látni a „szívözönt”, amely komoly szakmai lehetőségeket is rejt magában, mivel hasonló tematikájú részletekkel foglalkozó építészettörténeti tanulmány még nem született.

Serfőző Levente, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda vezetője szintén köszöntötte a színvonalas kiállítást, amely szerinte üde színfoltja az Ars Hungarica magyar kulturális fesztiválnak, tágítva műfaji sokszínűségét és erősítve a két régió közti kapcsolatot.

Mint korábban is írtuk, a kiállítás anyaga a Hargita Megye Tanácsának műemlékvédelmi részlege által szervezett Szív-motívumok Székelyföldön című pályázatára érkezett alkotásokból áll össze. A kiállítás az épített környezet részleteiben rejlő szépségekre, értékekre hívja fel a figyelmet. A pályázaton a lakosság mellett jeles fotósok is részt vettek, így a gyűjtemény dokumentációs jellegéhez jelentős művészi érték is adódott.

A tárlat következő, hatodik állomása a nagyszebeni református templom lesz, ahol december folyamán lehet majd megcsodálni a székelyföldi építészet szíveit.

forrás: Erdély.Ma

 

 
 
 
Oldal teteje