• Magyar
  • Román

CONCERTE la Ars HUNGARICA 2013

2013-10-11 14:54

Festivalul cultural maghiar a obişnuit publicul din Sibiu să aducă artişti valoroşi pe scenele şi în cluburile din oraş. Astfel se va întâmpla şi între 13-17 noiembrie când sălile Thalia şi Gong, cafeneaua Atrium Classic şi Liquid the Klub vor găzdui o paletă multicoloră de genuri, de la muzică clasică, chiar contemporană până la unele ritmuri arhicunoscute de jazz, rock, pop şi un inedit concert ska.

Concertele de muzică clasică şi contemporană la Ars HUNGARICA 2013 vor prezenta nume de prim rang ale scenei interpretative maghiare, printre care îl vom regăsi şi pe pianistul Demény Balázs, câştigător anul acesta la Festivalul Carl Filtsh, concertul va avea loc sâmbătă, 17 noiembrie de la orele 17 în sala mică Thalia. Duminică de la aceeaşi oră şi în aceeaşi sală Szabó Aliz şi Yukari Mori, ambele din Ungaria ne vor încânta cu un concert fascinant de pian şi vioară.

SzabĂł Aliz_b

Yukari_b

Un moment deosebit în cadrul festivalului din acest an îl va reprezenta concertul oferit de invitaţi din Ungaria, în acelaşi timp interpreţi instrumentişti dar şi compozitori. Reprezentanţii unui curent interpretativ modern în care instrumentele, vocea şi electronica se vor împleti într-un concert de muzică contemporană. Vor sosi la Sibiu în cadrul unui proiect european: Bodrogi Éva (soprană), Kedves Csanád (electronică), Klenyán Csaba (clarinet), Zarándy Ákos (pian) şi Szalai András (ţambal) artişti care vor încerca să ne transpună gândurile şi simţurile într-o simbioză transcendentală care la final va forma un întreg conceptual cu izvoare în estetica lui Dahlhaus, Eggebrechtsau chiar E. T. A. Hoffmann. Concertul va avea loc în data de 14 noiembrie, orele 17 la Teatrul de copii şi tineret Gong, intrarea la concert fiind liberă.

Bodrogi Éva_b

Concertele de muzică pop aduc la Sibiu interpreţi consacraţi deja în România, cum ar fi trupa Evilági din Sf. Gheorghe care îmbină excelent vocea cu instrumentele tradiţionale maghiare. Formaţia este deja la al treilea album în această formulă interpretativă iar membrii acesteia sunt profesori de muzică sau instrumentişti consacraţi.

Orban Feri 1388049_653558851342515_1573229804_n

Majoritatea concertelor pentru tineret vor fi organizate la Atrium Classic Caffe, o locaţie parteneră de mai mulţi ani. În fiecare seară din săptămâna culturii maghiare la Sibiu de la orele 22 vor fi oaspeţi ai Atrium Classic Caffe instrumentişti de renume mondial, dar şi trupe în consacrare autohtone. În prima seară formaţia Smárton din Ungaria va fi acompaniată de renumitul ghitarist Juhász Gábor, un profesor de muzică prin mâinile căruia au învăţat tainele corzilor nenumăraţi artşti atât din Ungaria cât şi din Transilvania.

Juhasz Gabor_01_b DSC_0254

Vor mai concerta la Atrium Classic Caffe Tasi Nóra împreună cu Gáspár Ákos, o voce şi un instrumentist cu un caracter aparte, trupa Vecker din Tg. Mureş, o formaţie rock în plină ascensiune pe scena transilvăneană dar va fi organizată şi o seară ungurească în acompaniamentul lui „Loci bácsi”, adică Hunyadi László un personaj interesant în cetatea Hermannstadt.

7453.vecker.band Tasi Nora_kocka

În ultima zi de festival vor reveni pe malurile Cibinului trupa Duola, cei care la primul lor concert din Atrium au ţinut publicul în cafenea până la orele dimineţii cu un ad-hoc jam session la care au contribuit şi instrumentişti sibieni. Duola este formată din P. Szabó Dániel la ţambal şi Bágyi Balázs la tobe, doi artişti extrem de valoroşi şi care din combinaţia celor două instrumente oferă o senzaţie de beatitudine trezită la realitate prin pasajele alerte, uneori chiar extrem de sonore. Ca un element deosebit este de menţionat faptul că Bágyi Balázs este preşedintele în funcţie a Uniunii de Jazz din Ungaria, instituţie de profil ce comasează majoritatea interpreţilor de jazz din această ţară. Faptul că revine la Sibiu şi a acceptat invitaţia organizatorilor demonstrează încă o dată că municipiul nostru este bine branduit printre artiştii de valoare din Europa.

Plakat_2013_internet_b

Unul dintre evenimentele interesante ca stil de abordare şi care va atrage mulţi tineri la Club Liquid va fi concertul de vineri al celor de la Rehab Nation, în care zece tineri interpreţi aduc ritmurile ska pentru o seară incitantă şi foarte ritmată.

Rehab Nation_plakat Rehab Nation_04

Cireaşa (Cherry) de pe tort a festivalului, din punctul de vedere al concertelor va fi prezenţa pe scena sălii Thalia a lui Bródy János, un nume care va aduce la Sibiu nenumăraţi melomani din regiune. Bródy este compozitorul şi textierul renumitei opere rock maghiare István, a király – Ştefan, regele care a atras la Sibiu în anul 2007 peste 7000 de spectatori pe stadionul Municipal. Totodată, renumitul compozitor, textier şi interpret a fost membru al formaţiei Illyés, o trupă a anilor 70-80 care a rămas adânc întipărită în memoria şi sufletul generaţiei acum adulte. Pe lângă concertele personale, în care vocea tandră şi dragostea pentru sunetele calde emanate de interpretarea artistului, Bródy János lucrează şi cu interpreţi de prim rang ai scenei din Ungaria iar melodiile compuse de acesta sunt repere muzicale pentru foarte multe persoane adulte dar şi pentru copii, ca exemplu arhicunoscut ar putea fi menţionată piesa Micimackó. În deschiderea concertului va urca pe scenă o solistă extrem de promiţătoare locală, Bajka Brigitta care va interpreta piese din repertoriul internaţional, acompaniată la pian de Balázs D. Attila.

Bajka Brigitta 04 Balazs D. Attila_zongora

Brody Janos foto_internet_kocka_b

 

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje