• Magyar
  • Román

Könyvbemutató - JÓZSA BENJÁMIN

2013-10-15 15:30

Magyar művelődési élet a Cibin partján

A nagyszebeni magyar közoktatás történetéből (1947-2012)

Dokumentumok 04_b

Részletek a könyvből:

1998-ban, negyvenévi tanári szolgálat után nyugdíjba vonultam, de még tíz évig, 2008-ig tanítottam. Miután véglegesen megváltam  iskolámtól, amely nagyon hiányzott nekem, egyre erősebben  foglalkoztatott az a gondolat, hogy meg kéne  írnom egykori munkahelyem, a Nagyszebeni Magyar Középiskola történetét, mely több mint 1300 helybeli és vidéki diáknak adott érettségi diplomát, egész életre szóló szellemi és erkölcsi útravalót. Tervem mihamarabbi megvalósítása azért is időszerű volt, mert az 1956-ban létesült intézmény ötvenöt évi folyamatos működése után hamarosan megszűnik: miután  a jelenlegi XII. osztály végez, csupán egyetlen, kis létszámú osztálya marad az Octavian Goga Líceum  magyar tagozatán. Tudtam, hogy ezt a feladatot nekem kell elvégeznem, mert az egykori tanár-nemzedékből csupán én maradtam Nagyszebenben. Egyesek elköltöztek e földi életből, mások pedig hazát cseréltek. 

1960 - IX. magyar osztaly_b

.........................................

Jelenleg a szebeni magyar tagozatnak egyetlen középiskolai osztálya van (XI. ), az elemi tagozaton kevés a gyermek, csupán egy tanerős, válságos a helyzet a gimnáziumi tagozaton is: V. osztály nincs, a VI-VIII. osztályokban is csupán néhány gyermek tanul. Ilyen körülmények közt hol a színvonalas, eredményes oktatás lehetősége?

Mi a teendő? A megyei és városi kulturális intézményeknek, a szülőknek, egyházi vezetőknek és a politikusoknak közös stratégiát kéne kidolgozniuk a szebeni magyar oktatás megmentése érdekében. 

2012 - 45 eves talalkozo_b

.............................................

Nagyszebent és környékét 1958 előtt csak könyvekből és az egyetemi előadásokból ismertem. Tudtam azt, hogy Erdély egyik fejlett városa, amelyet a XIII. században betelepített szászok alapítottak és fejlesztettek virágzó várossá a középkorban. A Bolyai Tudományegyetem Filológia Fakultásán Szabó T. Attila nyelvtörténeti óráin szereztem tudomást arról, hogy a Szeben környéki Oltszakadát magyar nyelvjárássziget, ahol a maroknyi magyarság évszázadokon át őrizte a magyar nyelv, a népdalok és népszokások kincseit.

Varró János: Kós Károly, a szépíró című monográfiájából tudtam azt is, hogy az erdélyi magyar kultúra egyik kimagasló alakja gyermekkorát Nagyszebenben töltötte. Olvastam Kós Károlynak a Szebeni havasok című írását, amelyben kitűnő művészi érzékkel mutatta be a szerző a havasok világát és megörökített egy román népmondát. Ugyancsak Kós Károlynak a Gálok című kisregényében találtam meg Szeben legtömörebb s talán a legművészibb jellemzését is. 

........................................

Az Egyesület kiadásait különböző sikeres pályázatokból fedezi. A Guttmann család Lámpás utcai házának egy részét díjmentesen a Kulturális Iroda rendelkezésére bocsátotta, ahol nagyon rövid időn belül az önkéntes munkatársak intézményt építettek Magyar Kulturális Központ néven. 2013 szeptemberétől a nagyszebeni „HÍD” Egyesület és a Református Egyházközség együttműködésére alapozva döntésüket, a Sörház utcai felekezeti iskola ingatlanjába költőztetik a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központot. Ott szerveznek gyermekműsorokat, ifjúsági szórakoztató és táncestéket, irodalmi műsorokat, kiállításokat, filmvetítéseket, turisztikai találkozókat, stb. Ugyanott találkoznak a szebeni magyar üzletemberek is. 

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje