• Magyar
  • Román

Nyolcadik Ars Hungarica kulturális fesztivál Nagyszebenben

2013-11-16 07:46

Színes kiállítás kavalkáddal vette kezdetét a 2013-as Ars Hun- garica fesztivál! A nagyérdemű a Tanács toronyban Teddy névre hallgató 26 éves nagyszebeni születésű festőművész tárlatát tekinthette meg amely a Kellemetlen szokás az elmélkedés ne- vet kapta. Majd ezt követte Szegedi Alice Torella A NŐ – Topo- szok játéka kiállítás nyílt meg a Bruck Studióban!

176_b 

A fiatal iparművész hat alkotásával kívánja a nőt ábrázolni, annak lelki világát a róla alkotott társadalmi képet úgy a magányos, mint a nem konvencionális életformában! Alkotásainak anyaga a természetes szálas anyagok, de a művésznő azt vallja hogy ma- ga a környezete az anyag! A református központ adott otthont Orth István grafikus művész lelkipásztor széleskörű tárlatának, amelyet csak erre az alkalomra állított össze! Nem hiába, hisz a hírneves művész a nap folyamán kitüntetésben részesült a Magyar Köztársasági Állam részéről!

Kora este ünnepélyes keretek között hivatalos formában is megnyitotta kapuit a HID Magyarok Egyesülete szervezésében az ARS HUNGARICA, hisz ekkor került sor a hivatalos megnyitó ünnepségre majd a kitüntetési ceremóniára! Egy héten keresztül a nagyérdemű kulturális programok sokasága között találhatja meg,hogy mi az ami számára kedves! „A művészetre, a kultúrára szükségünk van először azért,hogy „élni”tudjunk a helyett,hogy egyszerűen csak vegetálnánk, az után azért hogy egyre jobban éljünk! A világ egyre szépülő kép. Az örökösen, kéretlenül rohanó technikával szemben a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb gyógymód a szépség örök boldogsága. Rajtunk múlik,hogy felfedezzük vagy sem!A kulcs már nálunk van!

A nyolcadik Ars Hungarica fesztivál öt napon keresztül szeretne megszólítani öreget és fiatalt, irodalom és zeneszeretőt,vagy akár jazz zene rajongót!A programjaink tárháza széles, válogathatnak belőle!”- hangzott el az ünnepélyes megnyitón ahol megtelt a csodálatos Thalia színház nagyterme! Serfőző Levente nyitóbeszédében elmondta,hogy nagyon fontos az emberi kapcsolatok ápolása,a valamint az hogy szeretettel fogadja a közönség a kulturális programokat amelyet egy maroknyi önkéntes csapat szervezett meg. Magdó János kolozsvári főkonzul meghatottan lépett színpadra!Beszédében hangsúlyozta,hogy felnéz a nagyszebeni magyarok családias összetartására!Elmondta,hogy nem kevés nagy magyar embert született a neves városban, amivel csak értékesebb lett a magyar kultúra, a több név felsorolása közben külön kiemelte Macalik Győzőt,akit Márton Áron börtönbe záratása idején titokban püspökké szentelték!A nagy magyarokat kell követnie a jelen kornak!

Beszédet mondott még Fejér László Kovászna megye képviselője, aki szintén a családias hangulatért,a Nagyszebenben kapott szeretetért jár szívesen vissza az itteni rendezvényekre! Dr.Bodó Barna a magyar állandó értekezlet szórvány bizottságának társelnöke, A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének és a Szórvány Alapítványnak elnöke beszédében a meghatottsággal beszélt a szórvány összetartásáról,és elmondta,hogy otthon érzi magát e közösségben,amely képes egy termet megtölteni. Beszédében elmondta,hogy ezt a fesztivált egy civil egyesület szervezte.Feltette a kérdést hogy ki a civil? A civil az a felelős ember aki akkor vállal feladatot, amikor nincs más aki elvégezze!Szebennek nincsen magyar intézménye de van egy csapat aki lehetővé teszi,hogy otthon érezzük magunkat a kultúrában!

A rendezvény második felvonásában Magdó János kitüntette a Magyar Állam érdemrendjét Orth István grafikus művésznek, lelkipásztornak a kultúráért tett odaadó munkájáért! Az érdemrend átadásának ceremóniáját a magyar majd a román állami himnuszok eléneklésével kezdődött, majd ezt követően a főkonzul fölolvasta Áder János Magyar Állami elnökének határozatát amelyben kitünteti a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével! A dél-erdély egyik legnevesebb személyét Orth Istvánt Varró Sándor Nagyszeben református lelkipásztor méltatta! Elmondta: a kitüntetett életútja az alázatos szolgálat példája, igazi munkatársa Jézus Krisztusnak!

Az aki vagyok azt Istennek és a nagyszebeni magyarságnak köszönhetem vallja a neves grafikusművész! Ezért most felmagasztaltatott, általa pedig a szebeni magyar közösség is felmagasztaltatott! A művészet embere, és aki megnézi alkotásait az kitüntetettnek érezheti magát! Ezen az estén nemcsak Orth István kap érdemrendet, hanem a nagyszebeni magyar közösség! A ceremóniát maga az érdemrend átadása, valamint a kitüntetett meghatott,szinte euforikus köszönő szavai zárták!

A nyolcadik Ars Hungarica megnyitó rendezvényét a sepsiszentgyörgyi Evilági zenekar koncertje zárta, majd a fiatalabb generáció jazz koncerten vehetett részt az Atrium Kávéházban, ahol a Smárton Trió Juhász Gáborral muzsikált.

Kovács Szidónia

forrás: Erdély.Ma

 
 
 
Oldal teteje