• Magyar
  • Román

RÁDIÓAKTÍV GONDOLAT – OK

2013-09-16 14:00

A projektben résztvevő zeneszerzők és előadók korosztályuk legkiválóbb képviselői, akik hosszú évek óta rendszeres munkakapcsolatban állnak egymással. Eme munka gyümölcse egy olyan repertoár, aminek egy nagyon színes keresztmetszetét mutatja a részletezett program, mely a koncertek műsorát is adja egyben. Az alkotók közössége szándékosan nincs nevesítve (nincs együttes név), mivel mind zeneszerzői, mind hangszeres előadói szempontból erős egyéniségek alkotják a csoportot.

Ennek ellenére a felcsendülő művek összessége a közönség számára valamifajta transzcendentális szimbiózis következtében, egységes benyomás érzetét kelthetik. Ez az egység nevezetesen nem más, mint – a szerzői és előadói szempontokat is figyelembe véve – az abszolút zenei hangokra és ezen keresztül egy maximális zenei élmény nyújtására való törekvés; Dahlhaus, Eggebrecht, vagy akár E. T. A. Hoffmann esztétikájából kiindulva. Természetesen ezeken felül fontos szempont a mai magyar zene népszerűsítése Magyarországon és a külhoni magyarság körében.

A hangversenyeken énekhangra, klarinétra és cimbalomra (valamint ezek permutációira – már ami az előadói apparátust illeti) írt kompozíciók csendülnek fel, helyenként zongorával és elektronikával kiegészülve. A műsor egy része ősbemutatókból áll, de a program többi része is az adott közönség számára még kevésbé ismert, ritkán hallható zeneművekről tevődik össze. 

Felhangzó művek:

ZARÁNDY Ákos: Pilinszky dalok (ének-cimbalom)

KEDVES Csanád: Nemes igazságok evangéliuma – bemutató

KLENYÁN Csaba: Non semper idem (klarinét-ének)

KEDVES Csanád: Radioaktív gondolat (klarinét-elektronika)

ZARÁNDY Ákos: Lascia ch’io pianga (Handel átirat) – bemutató

KLENYÁN Csaba: Alla Ballata No. 2 (klarinét)

KEDVES Csanád: Arc (Az átkozottak élvezetei ciklusból) (klarinét-ének-cimbalom)

KLENYÁN Csaba: Karcolatok (klarinét) 8’

ZARÁNDY Ákos: Ragyogás

KEDVES Csanád: Alpha proches (klarinét-cimbalom-zongora)

ZARÁNDY Ákos: Los (klarinét-cimbalom)

 

Előadják:                                                                                                                               

BODROGI ÉVA – szoprán                 

KLENYÁN CSABA – klarinét

SZALAI ANDRÁS – cimbalom

KEDVES CSANÁD – elektronika

ZARÁNDY ÁKOS – zongora

 

MŰVÉSZI ÖNÉLETRAJZOK:

Csanad 2013_b

KEDVES CSANÁD

zeneszerző, elektronikus zenei előadóművész -

1983-ban született, Csíkszeredában. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte el zongora főszakon, és 14 éves koráig képzőművészettel is foglalkozott.

1999-től a budapesti Bartók Béla- illetve Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerző szakos diákja. Ezt követően 2005-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója, ahol 2010-ben kimagasló eredménnyel diplomázik. Főtárgy tanára Serei Zsolt.

2005 és 2010 között szintén a Liszt Ferenc Zeneakadémián fakultatívan elvégzi az elektronikus zeneszerzés szakot is Szigetvári Andrea vezetésével.

Ezen periódusban szerzőként és hallgatóként aktív résztvevője a szombathelyi Bartók Szeminárium- és Fesztiválnak, ahol Jeney Zoltán és Csapó Gyula kurzusait látogatta.

A 2011-es és 2013-as évben elnyeri az állami Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat.

Műveivel számos pódiumon bemutatkozott már, ilyenek például: az európai Magyar Kultúrális Központok koncerttermei Párizstól egészen Bukarestig, a budapesti BMC (Con Tempo), AKKU illetve FUGA koncertek, a budapesti Őszi Fesztivál, a szombathelyi Bartók Fesztivál, a bukaresti Meridian, vagy épp a pozsonyi Opus Nova. Megmozdította Budapest és Bukarest közös zenei életét is, mely események keretében többek között olyan művészekkel és együttesekkel dolgozott együtt, mint Gyöngyössy Zoltán, Horváth Balázs, Horváth Béla, Kiss Péter, Klenyán Csaba, Koppándi Jenő, Sorin Lerescu, Lukácsházi István, Octavian Nemescu, Doina Rotaru, Sáry László, Serei Zsolt, Tömösközi László, Ulpiu Vlad, a Componensemble, THRenSeMBle illetve a Traiect. És nem utolsó sorban, miközben további új zenei projektek megvalósításán dolgozik, illetve zeneelmélet tanári feladatokat lát el, talán a legkiválóbb előadók, alternatív színházak felkéréseire komponál napjainkban.

Néhány kritika:

2009 október, Bartók Rádió – Ménes Aranka: “… Igyekszik saját zenei nyelvet kialakítani. Különösen foglalkoztatja a zene, egyáltalán a művészet esztétikai vonatkozása. Az esztétika tudománya azt mondja, hogy "a művészet az emberiség tükre" - ő ezt tagadja. Azt vallja: a művészet csodája, hogy képes elmozdítani a dimenziót. Ennek szellemében dolgozik, komponál. Saját útját az elektroakusztikus zene és a hagyományos hangszeres zene vegyítésének megvalósításában látja.”

2011 június, Muzsika – Molnár Szabolcs: “… Ha az UMZE koncertjén elhangzott művekben közös volt, hogy a zenei információk tekintélyes része még optimális előadás esetén is a kottapapíron marad, akkor Kedves Csanád munkájának esetében épp fordított a helyzet. Az elgondolás, a zenei idea a “Boiled over” esetében kifejezetten egyszerű, vagy legalábbis leegyszerűsítettnek hat. A megszólalás révén viszont a vártnál gazdagabb és átszellemültebb.”

2012 május, Muzsika – Molnár Szabolcs: “KEDVES CSANÁD “Radioaktív gondolat” (Az átkozottak élvezetei ciklusból) című, dudukra és a duduk hangjából szintetizált effektusokra írt műve érzékeny, jó arányérzékkel kifundált kompozíció.”

2012 július, Muzsika – Malina János: “Üdítőbb zenei élmény volt Kedves Csanád “Odafönt szikrázó fények, nyugalom legbelül” című zongoradarabjának ősbemutatója, amely ugyan a repetáltan megpengetett mély húrok visszatérő hangjaival, Beethoven- és Liszt-allúzióival tulajdonképpen sok készen kapott elemből építkezett, a mű hogyanja azonban nem hagyott maga után kívánnivalót: mindebből tömör és karakteres kompozíció született. Ősbemutató volt azután Kedves “That is” című elektronikus műve is, amely egy klarinét hangjaiból épít fel ezúttal a kommersz zene hangzásával és harmóniáival ironizáló, mégis impresszív, tágas teret betöltő, s ismét igen tudatosan megformált kompozíciót.”

 klenyan_csaba_klarinet1 klenyan_csaba_b

KLENYÁN CSABA

Klenyán Csaba 1969-ben született.

Klarinétművész, kamarazenész, szólista. Tanárai Szabó Ede, Maczák János, Miháltz Gábor, Balogh József és Kovács Béla voltak.

Repertoárja több ezer művet ölel fel. A klasszikus művek mellett jelentős hangsúlyt fektet a kortárs zene interpretálására is. Számos zeneszerző neki ajánlotta kompozícióját. (Eötvös Péter, Serei Zsolt, Sári József, Kedves Csanád, Zarándy Ákos, Csapó Gyula).

Rendszeresen játszik különböző jazz muzsikusokkal improvizatív zenét is. Több alkalommal nyert nemzetközi versenyt. A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a Horizont kvintett, az Új Dimenzió

Műhely, az Oláh Kálmán-Klenyán Csaba Duó és a Componensemble tagja, valamint alapító tagja az Új Magyar Zeneegyesület (UMZE) kortárszenei együttesének (ez az együttes rendszeresen dolgozik

együtt pl. Eötvös Péterrel, Kurtág Györggyel, valamint ez a csapat játszotta végig először a teljes Ligeti György életművet koncertsorozat keretében). 2007-ben egy nagyszabású koncertsorozatba kezdett, amin az összes magyar komponista által klarinétra írt művet megszólaltatja, ebben a Magyar Rádió a partnere. Rendszeresen tart mesterkurzusokat különböző nyári fesztiválokon. Eddig 54 hanglemezen hallható játéka, a cd-ket a Hungaroton és a BMC records adja ki. Klarinétra írt darabjait az Editio Neuma gondozza. Hétszer kapta meg a Magyar Szerzői Jogvédő Hivatal (Artisjus) díját, 2001-ben Soros-díjat, 2003-ban Liszt-díjat kapott.

 Szalai Andras_b

SZALAI ANDRÁS

1985-ben született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Bartók Béla  Konzervatóriumban, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte cimbalom és zeneszerzés szakon.

Tanárai: Szeverényi Ilona, Fekete Győr István és Vajda János. Több zenei verseny díjazottja: az Országos Rácz Aladár Cimbalomversenyen többször is első, Csehországban a Nemzetközi Cimbalomversenyen volt 3. helyezett. Számos szóló- és kamarazenei estje mellett játszott a Szlovén, a Varsó-i, Krakkó-i, Lódz-i, Valencia-i Filharmonikus Zenekarral, a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és Magyarország szinte összes szimfonikus zenekarával; olyan dirigensekkel többek közt, mint Eötvös Péter, Fürst János, Kocsis Zoltán, Tihanyi László, Vásáry Tamás, Walter Weller, Antoni Wit; vagy olyan előadókkal, mint Evelyn Glennie, Natalja Zagorinszkaja. Rendszeresen szerepel Budapest főbb koncerttermeiben, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, de játszott a Berlini Filharmónia Kamaratermében, illetve a bécsi Musikverain-ban is. Kiemelkedő szerepe van kortárs zeneszerzők műveinek tolmácsolásában. A Korunk Zenéje Fesztivál és az Új Magyar Művek Hangversenyciklusai állandó szereplője. 2011-ben Kurtág György 85. születésnapi koncertjének egész estés közreműködője a Művészetek palotájában. Számos új művet ajánlottak neki. Több kortárszenei együttes tagja, köztük az UMZE kamaraegyüttesé és a Csalog Gábor vezette Ludium együttesé. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés, szolfézs, zeneelmélet tanára. Zongoraversenyét Monostori Gábor és a Szent István Király Szimfonikus Zenekar mutatta be, Antal Mátyás vezényletével, 2011-ben a Művészetek Palotájában. Felvételei megtalálhatók a Magyar Rádióban és a Hungarotonnál, köztük a Bartók Új Sorozat lemezein, Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. Artisjus-díjas.

 Zarandy_b

ZARÁNDY ÁKOS

Zarándy Ákos 1982. szeptember 28-án született Budapesten.

Tanulmányait 1997-től 2001-ig a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola szolfézs-zeneelmélet tanszakán végezte.

2000-től kezdte meg hivatalos zeneszerzés tanulmányait Draskóczy Lászlónál.

2001-től 2006-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének-zenetanár, karvezetés szakára

járt, ahol megszerezte első diplomáját.

2004-ben felvételt nyert a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakára is, főtárgy tanára Vajda

János, majd 2007-től Jeney Zoltán lett.

2009-ben Zeneakadémia Nagytermében, a zeneszerzés diplomakoncertjének keretén belül hangzott el első „Las dos Fridas” című operájának keresztmetszete kiváló énekes és hangszeres szólisták valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tolmácsolásában.

2010-ben Mexikóba utazott egy fél évre, ahol mexikói témájú darabokat komponált, koncerteket szervezett, valamint szolfézs-, zeneelmélet- és zeneszerzésórákat adott.

2011-ben „Nightmare Symphony” című darabja be lett válogatva a legrangosabb magyarországi zeneszerzésverseny, az „Új Magyar Zenei Fórum 2011” döntőjébe nagyzenekari kategóriában, ahol a Fidelio által felajánlott különdíjat nyerte el, ami egy egymillió forint értékű médiafelület.

2011-ben a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett egyfelvonásos operapályázat egyik nyertese lett.

Zarándy több hazai és nemzetközi kortárszenei fesztiválnak és hangversenysorozatnak állandó résztvevője; Korunk Zenéje, Budapesti Őszi Fesztivál, Ifjúsági Kortárs Zenei Estek, Con Spirito egyesületi koncertek, Nemzetközi Bartók Szeminárium, Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny, Ostrava Days, Gaudeamus Week. Néhány kompozíciója elhangzott már Ausztriában, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Romániában, Szerbiában valamint Mexikóban.

Számos felvételét a Magyar Rádió archiválta, melyeket több ízben le is játszott.

 

 Bodrogi Éva_b

BODROGI ÉVA

A londoni Guildhall School of Music and Drama mesterképzésén szerezte előadóművészi diplomáját Susan McCulloch, Emma Kirkby és Nancy Argenta irányításával, majd hazatérve Magyarországra Schulz Katalinnál tanult tovább.

2000-ben elnyeri a „The German song” verseny második díját, majd ezt követően a Palladium Chamber Opera Company tagjaként énekel Rameau, Charpentier, Handel, Haydn és Bellini operaszerepeket.

Számos neves zenekarral, karmesterrel és előadóval dolgozott együtt Magyarországon és Nyugat-Európában, ilyenek például a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Musica Antique Austria, a Weiner-Szász Kamaraszimfónikusok, az Erkel Ferenc Kamarazenekar, a Solamente Naturali, William Christie, Christian Chrnyn, Rohmann Imre, Tihanyi László, Rácz Márton, Török Géza, Kamp Salamon, David Roblou, Catherine MacCintosh, Bali János és még sokan mások.

4 éven át a Tokaji Régizene Nyári Egyetemen vezetett ének kurzusokat, ahol rengeteg zenei ritkaságot szólaltatott meg a régi zenétől napjainkig.

A kortárs zene felé való elkötelezettsége valamikor 2007 táján kezdődött a Krétakör Színház és Koltai Kata gitárművész hatására, akivel a Mezítlábas Zenészek kortárs zenei koncertsorozatot indították, s mely projektek keretében ismerkedett meg többek között Kedves Csanád zenéjével is.

 
 
 
Oldal teteje