• Magyar
  • Román

VIII. Ars Hungarica Szebenben

2013-11-12 15:03
Ifjúsági programok és hagyományos értékek keresztmetszete

A magyar kultúra értéktárának gyöngyszemeit kínálja a lakosságnak és a városba látogatóknak idén is a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete által szervezett nyolcadik Ars Hungarica kulturális fesztivál november 13. és 17. között. A közösségépítésre összpontosító rendezvény ezúttal is változatos programmal várja a fiatalokat, idősebbeket egyaránt. Műfaji sokszínűség és az állandó megújulás jellemzi a rendezvényt, amely idén a Sibiu Smart! tematikájú programokkal a fiatal korosztályt szólítja meg.

992325_720849061276310_2029722225_n_b

Teddy itthon tetováló művészettel is foglalkozott

 Szerdától vasárnapig kiállítások, előadások, koncertek rendkívül gazdag, változatos időtöltésre, hasznos kikapcsolódásra nyújtanak alkalmat: fotó-, grafika-, iparművészeti kiállítás, zenés színház, felolvasóest, bábelőadás, könyvbemutató, mozgásművészet, klasszikus zene, zongora és hegedű-koncert, Bródy János önálló estje, jazz, hajnalig tartó buli teszi vonzóvá a jövő héten Szebent.

 

November 13., szerda

A fesztivál első napján három kiállítást is megnyitnak: 15 órakor Teddy Kellemetlen szokás az elmélkedés című tárlatával nyit a rendezvénysorozat a Tanácstoronyban. A nagyszebeni születésű 26 éves művész 13 éve fest, itthon főképp tetováló művészettel foglalkozott, ezzel vált ismertté a fiatal művészek körében. Első egyéni kiállítását a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban szervezték az első Hungarikum Napokon 2010-ben. Festőművészeti technikájában akril, olaj és grafika között válogat.

Ezt követően 16 órakor Szegedi Alice Torella A nő – toposzok játéka című tárlatát nyitják meg a Studio Bruk Galériában. A mezőfelei származású és Nagyszebenben nevelkedett népi iparművész a többgenerációs családi hagyományból, a szülőfalujának szokásaiból merítve ihletet, alkot újat. Küldetésének érzi a környezettudatos alkotást és a hagyományos szimbólumok felelevenítését, illetve azok számára kortárs játéktér teremtését.

Orth István grafikusművész kiállítását 17 órakor nyitják meg a Sörház/Berăriei utca 2. szám alatti Református Központban. A képzőművész Nagyszeben díszpolgára, a Kárpát-medence egyik legismertebb grafikusművésze, lelkipásztor, aki a dél-erdélyi szórványban élő magyar közösségnek pillér-személyisége. Egyéniségével, munkásságával, szolgálatával büszkeségre, értékteremtésre, hitre ösztönözte a környezetében élőket. Az Ars Hungarica magyar kulturális fesztivál 18 órakor kezdődő hivatalos megnyitóján a Thalia Nagyteremben Magdó János Főkonzul állami kitüntetést ad át Orth Istvánnak, Áder János magyar államfő részéről.

19 órakor a Thalia Nagyteremben Evilági koncert kezdődik. Az Evilági 2011-ben hanglemeznek készült, amely méltóképpen tiszteleg az 550 éves Sepsiszentgyörgy előtt. A lemez kedvező fogadtatása lendületet adott a muzsikusoknak: előbb csapattá szerveződtek, majd Varró Dániel korszerű mondókáit kezdték megzenésíteni.

Az Atrium Kávézó lesz a helyszíne a 22 órakor kezdődő Smárton Trió és Juhász Gábor koncertnek. Az eredetileg mester (Juhász Gábor) és tanítványból (Sütő Márton) lett zenésztársak többször találkoztak a színpadon az elmúlt években, duóban, kvartettben és a Smárton trió kiegészített, kétfogatú változataként is.

 

November 14., csütörtök

Gavrucza Tibor kiállítását nyitják meg 16 órakor a Tanácstoronyban a fesztivál második napján. Banner Zoltán szerint Gavrucza vízfestő művészete az erdélyi akvarell rendkívül gazdag történeti és stiláris vonulatába illeszkedik, méghozzá attól a szándéktól vezettetve, hogy a látszólag egyik legkevésbé festői tájegységünk, az Érmellék porfüggönyét fellebbentse, s elénk tárja, mintegy a „víz-festék tükrében” felragyogtassa rejtőzködő kincseit.

A Rádióaktív Gondolat – OK (Bodrogi Éva, Klenyán Csaba, Zarándy Ákos, Kedves Csanád, Szalai András) koncertjével folytatódik a program 17 órakor a Gong Színház alsó termében. A hangversenyeken énekhangra, klarinétra és cimbalomra (valamint ezek permutációira – már ami az előadói apparátust illeti) írt kompozíciók csendülnek fel, helyenként zongorával és elektronikával kiegészülve.

Bernarda Alba HAza 13_b

A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem magiszteri II. éves színész szakos hallgatóinak Bernarda Alba Háza című zenés előadását tekinthetik meg az érdeklődők 19 órakor a Gong színház felső termében. Patkó Éva rendező, a Művészeti Egyetem tanára új kontextusban képzelte el és vitte színre Federico García Lorca drámáját. Az előadást dalbetétek, flamenco táncok teszik újszerűvé, de a zenés színrevitel mellett a dráma alaphelyzete megmarad: Spanyolország. Forró nyár. Gyászba öltözött nők tragédiája.

Tasi Nóra és Gáspár Álmos koncertjére várják 22 órától a közönséget az Atrium Kávézóba, a második fesztiválnap zárásaként. A duó műsorát főként Tasi Nóra (a 2012-es marosvásárhelyi diák jazzfesztivál nyertese) saját szerzeményei képezik, amelyekben a könnyűzenei és a jazz elemeket ötvözi.

 

November 15., péntek

Józsa Benjámin Magyar művelődési élet a Cibin partján / A nagyszebeni magyar közoktatás történetéből (1947–2012) című könyvét mutatják be a Thalia Kistermében 17 órakor. Ezt követi Balázs D. Attila – Erdély Anno 1895–1944 című albumának vetített képes bemutatója 18 órakor. Balázs D. Attila régi magyar képeslapokat felvonultató naptárai immár öt éve jelennek meg, de munkája csúcsa az Erdély Anno 1895–1944 album, amely ismeretterjesztő kategóriában döntős lett a legutóbbi Szép Magyar Könyv versenyen.

Én, szegény Sudár Anna címmel Gazdag Erzsébet & Scarlat Anna felolvasószínháza kezdődik 19 órakor a Thalia Kisteremben. Az est két részből áll: Gazdag Erzsébet színésznő felolvasása, valamint az ehhez kapcsolt közönségbeszélgetés, amelynek legtöbb esetben díszvendége Scarlat Anna. Az egykori kultúr-diplomata, műfordító, színésznő személyesen ismeri Jókai Annát, s így a regény illetve a szöveg olyan vetületeire is rávilágít, ami egy egészen személyes szemszöget tár a hallgatóság elé.

Időmadárijesztő címmel Kocsárdi Levente & művésztársainak estje kezdődik az Atrium Kávézóban 22 órakor. A műsor Juhász Gyula, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Szép Ernő, Lászlóffy Aladár, József Attila, Szilágyi Domokos megzenésített verseiből áll össze, egy gitár meg egy zongora kíséretével.

Az Atrium Kávézóban 23 órakor Magyar est kezdődik Hunyadi Lacival, a Someşului utcai Liquid Clubban pedig Rehab Nation koncertre várják a bulizni vágyókat a szervezők. A Rehab Nation multikulturális projekt, amely Erdély szívében, Kolozsváron született 2010 végén. Az együttes ötvözi a zenei stílusokat, keveri a ska-punk, reggae és balkáni irányzatokat, két énekesük színes hangjával, és a fúvós gárda erőteljes hangzásával fűszerezve.

 Bodrogi Éva_kocka_b

November 16., szombat

Erdélyi Civil Akadémia kezdődik 10 órakor a Magyar Kulturális Központban a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének szervezésében, és a magyarországi Százak Tanácsa társszervezésében.

Guttmann Szabolcs műemlékvédelmi szakértő, szakmérnök, a Romániai Építészek Rendje Erdélyi területi szervezetének elnöke Közterek rehabilitálása – közösségek fenntarthatósága címmel tart előadást. Pozsony Ferenc erdélyi magyar néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja A népi kultúra elemei a lokális ünnepek és fesztiválok szerkezetében című előadását hallgathatják az érdeklődők.

12 órakor Kató Lenke kommunikációs szakember, PR specialista, az IJ Communication munkatársa tart előadást Kultúrfogyasztók – PR – Kommunikáció címmel. Ezt követik az erdélyi magyar fesztiválok bemutatói: Brassói Magyar Napok, Kolozsvári Magyar Napok, Szent György Napok, Szeben Megyei Magyar Napok, Szent Mihály Napok, Vásárhelyi Forgatag, Ars Hungarica, valamint más színvonalas erdélyi magyar események.

12 órakor a Keljfeljancsi Komédiás Kompánia – Demeter Ferencz és Vincze László – János Vitéz című bábjátéka kezdődik Kovács Ildikó elképzelései alapján a Thalia Kisteremben. Az egyszerű népi bölcsességek világához kitűnően igazodik és kiegészíti azt Simó Enikő vidám-vásári hangulatot árasztó bábserege.

17 órakor a kolozsvári születésű Demény Balázs zongora koncertjére várják a közönséget a Thalia Kisterembe. A Domenico Scarlatti, Joseph Haydn, Liszt és Bartók műveiből összeállított műsor önmagában is nagyszerű élményt ígér, annak ismeretében pedig különösen, hogy az alig huszonnégy éves zongorista nemrég megnyerte a nagyszebeni Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraversenyt.

LEMangURIA – LélekTánc: 19 órakor tart előadást a magyar gyökerekből táplálkozó mozgásművészetről György Andrea Katalin, erdélyi LEMangURIA tanító, majd a gyakorlatban is megtapasztalható a módszer működése a Thalia kisteremben.

lemanguria-szines-logo (1)_b

A marosvásárhelyi Vecker együttes koncertje kezdődik 22 órakor az Atrium Kávézóban. A zenekart 2011 nyarán alapította Nemes Tibor, Pethő Csabával és Máthé Péterrel zajlottak az első munkálatok, rövid ideig Török Hunor basszusgitáros is játszott a bandában. A tizenéves srácokból álló marosvásárhelyi Vecker zenekar klasszikus rockot játszik. Mindegyre bővülő repertoárjával és friss saját dalaival lepi meg a közönséget folyamatosan.

 

November 17., vasárnap

A fesztivál utolsó napján 11 órakor Márton Ildikó kiállításmegnyitójára hívják az érdeklődőket a Református Templom Galériájába. Márton Ildikó Székelyudvarhelyen született, építész, és szabadidejében foglalkozik fotózással hobbyból, „csendesen, lazán” ahogy ő maga mondja. A Hargita Megye Kulturális Központ által megszervezett tanfolyam egyik végzőse, Ádám Gyula tanítványa. A kulturális központ által szervezett fotótáborokon gyakran részt vesz, többek között a Nagyszeben és vidéke és Medgyes és vidéke táborokban is jelen volt, a nagyszebeni kiállításon az itt készített munkák válogatását tekinthetjük meg.

12.30 órakor a Haáz Trió – A reneszánsz gyöngyei koncert kezdődik a Belvárosi Szentháromság Katolikus Templomban, amelyet 15 órakor Kós Ká­roly emlékműsor követ a Magyar Házban. Kós Károly Nagyszebenben címmel tart előadást Józsa Benjámin nyugalmazott magyar tanár, Kós Károly és erdélyi építészete címmel pedig Guttmann Szabolcs. Kós Károly-tárlatot is megnyitnak az emlékműsor keretében.

A Thalia Kisteremben Gál-Szabó Aliz & Yukari Mori zongora és hegedű koncertje kezdődik 17 órakor. A bajai és oszakai születésű fiatal tehetségek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai. Ez alkalommal J. S. Bach: d-moll Chaconnéját adják elő hegedűn, Bartók Béla: 15 magyar parasztdalát zongorán, és Edward Grieg: Op. 45 No 3 c-moll hegedű-zongora szonátáját játsszák el.

A fesztivál záróestjén, 19 órakor elsőként Bajka Brigitta & Balázs D. Attila lép színpadra a Thalia Nagyteremben. Balázs D. Attila legutóbb az Erdély Anno naptárak szerkesztőjeként és egy nagy könyváruház erdélyi és felvidéki igazgatójaként tartott bemutatót Szebenben, amikor egy szerencsés véletlen folytán kiderült, nem csak a könyvek, de a zene világában is jártas. A 2010-es Ars Hungarica szűkebb körű szervezői összejövetelen ő kísérte zongorán Bajka Brigittát, az Erdély Hangja verseny akkori nagyszebeni döntősét, s a zenei összhang azon nyomban megmutatkozott. Több év szünet után immár a nagyközönség is meghallgathatja előadásukat.

Bródy János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró önálló estje koronázza meg az idei fesztivált. Bródy János a magyar kultúra emblematikus alakja, művészetében követhetően tükröződik az elmúlt félévszázad történelmének minden jelentős fordulata.

Az Atrium Kávézóban 22 órakor még a Duola, vagyis Bágyi Balázs és P. Szabó Dániel dob–cimbalom duójának egyedülálló produkciója kezdődik az etno-jazz és világzene területén. Mindketten a hazai és a nemzetközi jazz, illetve folk élet szakmailag elismert, meghatározó szereplői. Játékmódjuk a kamarazenélés legszebb hagyományaira épül. Repertoárjuk javarészt Kárpát-medencei és balkáni népzenei alapokon nyugszik, jazz és szabad-zenei elemekkel fűszerezve.

Brody Janos foto_internet_kocka 2_b

Dézsi Ildikó

Forrás: Szabadság.ro

 

 
 
 
Oldal teteje