• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2014. november 12-16.

2014-06-19 05:21
Magyar kulturális fesztivál

2014. november 12. és 16. között, kilencedik alkalommal szervezi meg a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület és a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ a térség közkedvelt magyar kulturális eseményét, az Ars HUNGARICA fesztivált.

Ars HUNGARICA logo_kicsike_b

A fesztivál sikeresen beilleszkedett a nagyszebeni kulturális élet gazdag forgatagába, elismert és várt eseményként szerepel a város hivatalos műsorai között. A magyar hagyományt, kulturális gazdagságot mutatja be a helybelieknek és vendégeinknek egyaránt. Ugyanakkor a helyi magyar közösség számára kulturális értéket, hovatartozási érzést, kikapcsolódási lehetőséget kínál.

A fesztivál célja az, hogy az évszázados helybéli magyar jelenlét fontosságát hangsúlyozza és az eseményekkel hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez itt, a Kárpát-medence határán.

A nagyszebeni magyar kulturális fesztiválról:

A kultúra magába foglalja egy adott társadalom mindazon ismereteit, értékeit, normáit, amelyek a közösség összetartozását és fennmaradását biztosítják. A nemzeti közösségek kulturális önismeretének kiapadhatatlan forrása a művészetek sokszínű és értékekben gazdag világa, és ennek bemutatása. Ezt a célt szolgálja a 2005-ben alakult HÍD – Szebeni Magyar Egyesület és az általa, 2014-ben kilencedik alkalommal szervezett Ars HUNGARICA – magyar kulturális fesztivál.

“...És neveld lelked kérlelhetetlen igényérzetre. Ez a legfontosabb. A tömegek világa csak mohó, de nem igényes. Te maradj mértéktartó és igényes. A világ egyre jobban hasonlít egyfajta Woolworths-áruházra, ahol egy hatosért megkapni mindent, silány kivitelben, ami az élvező hajlamú tömegek napi vágyait gyorsan, olcsón és krajcáros minőségben kielégítheti. Ennek a tömeg-kielégülésnek veszélyei már mutatkoznak, az élet és a szellem minden területén. Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot.” (Márai Sándor: Füves könyv – Az igényről)

Támogatás

Megtisztelő számunkra, hogy fontos intézmények, alapítványok, mecénások, médiapartnerek minősítették pozitívan és támogatják fesztiválunkat. Fontos közösségünk számára az, hogy fesztiválunk a helyi kulturális élet hivatalos programjában szerepelhet.

Műsorok

A program összeállításakor figyelünk arra, hogy minden korosztály igényeit kielégítsük, ugyanakkor nagyon fontos számunkra, hogy a Nagyszebenben élő, más nemzetiségű lakossággal is megismertessük magyar értékeinket. Olyan fesztiválprogramot tervezünk, amelyre a vegyes házasságban élő magyar személyek is bátran meghívhassák élettársukat, barátaikat, ismerőseiket.

Szervezés

A fesztivált a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ önkéntesei szervezik. Minden évben szép csapat alakul ki a fesztivál megszervezésére, állandó segítségeink a Kulturális Központhoz látogató személyek – főleg fiatalok –, valamint minden évben jelentkeznek új önkéntesek is.

Fesztiválunk programját úgy alakítjuk, hogy az érdeklődök minden eseményen részt vehessenek, kényelmesen elérhessenek egyik esemény helyszínéről a másikra. Ugyanakkor igyekszünk, hogy mindenki jól érezze magát Nagyszebenben, úgy a vendégek, mint az előadók, a közönség és a szervezők egyaránt.

Belépőjegyek

Számos eseményen, programon a részvétel díjtalan, emellett néhány előadásra belépőjegyek kiváltásával lehet bejutni. Helyeket foglalni előzetesen a nagyszebeni Magyar Kulturális Központban, vagy a program helyszínén kezdés előtt fél órával lehet.

Címünk és elérhetőségeink

Nagyszeben – Sörház (Berariei) utca, 2 szám, II. emelet, e-mail: hid@szeben.ro vagy ildiko@szeben.ro, telefonszámok: 0745 300 234 - Serfőző Levente, főszervező és 0722 231 964 – Márton Ildikó, irodavezető.

Mindenkit szeretettel várunk Nagyszebenbe, az Ars HUNGARICA kulturális fesztiválra!

 
 
 
Oldal teteje