• Magyar
  • Román

Ars Hungarica: mosolyforrás a szebeni magyaroknak

2014-11-17 11:58
Dézsi Ildikó - Szabadság

Műfaji sokszínűség jellemezte a nagyszebeni Ars Hungarica magyar kulturális fesztivál első napját: építészet, tárlatmegnyitó, filmvetítés, tánc és Karády Katalin est (képünkön, Barabás Réka színésznővel) várta az érdeklődőket a város különböző helyszínein. 

ArsHUN2014_szerda_Zse_6_b

A kilencedik alkalommal megszervezett programsorozat célja, hogy kapaszkodóként szolgáljon a nagyszebeni magyarság számára a szórványlétben való megmaradásra, hagyományápolásra, értékközvetítésre. – És bár szórványban élünk, mégsem érezzük így, hiszen intézményeinket fejlesztjük, anyanyelvünkön tanulunk és beszélünk, és sajátos kulturális értékeinket időről időre bemutatjuk közösségünknek, a velünk együtt élő városlakóknak és az ide látogatóknak – mutatott rá a fesztivál megnyitóünnepségén Serfőző Levente szervező, a  HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke. 

ArsHUN2014_elso nap_Nagy Barna_2_b

Miután Serfőző köszönetet mondott a lelkes önkéntes csapatának az esemény megszervezésében és lebonyolításában nyújtott segítségért, Bitay Levente vezető konzul is a nagyszebeni fesztiválszervezők értékteremtő munkájának fontosságát hangsúlyozta beszédében. – A fesztivál és maga a város is kulturális értéket képviselnek. A magyar állam már több alkalommal is elismerte az itt élők fáradhatatlan munkáját: állami kitüntetésben részesítette Serfőző Leventét és Orth István képzőművészt is – mutatott rá Bitay.

Benedek Zakariás, az RMDSZ Szeben megyei alelnöke örvendetesnek tartotta, hogy már kilencedik alkalommal szerveznek kisebbségi kulturális fesztivált Nagyszebenben. – Ez annak a bizonyítéka, hogy igény mutatkozik az ilyen jellegű eseményekre, és vannak olyan emberek, akik nemcsak megszervezik a rendezvénysorozatot, hanem minden évben magasabbra teszik a mércét – fogalmazott.

Ioan Cindrea Szeben megyei tanácselnök beszédében hangsúlyozta: az eseményen való részvételével a térségben élő kisebbségek iránti tiszteletét fejezi ki. – Nagyszeben mindig is az a város volt, ahol a különböző nemzetek harmóniában éltek egymással. Ezért is tartják teljesen természetesnek, hogy elismerik és értékelik egymás munkáját, értékeit – jegyezte meg.

Ioan Sitterli prefektus szerint a kulturális rendezvények késztetnek bennünket mosolygásra, ezért minél több mosolyt kívánt a fesztivál résztvevőinek.

Az esti ünnepi megnyitót megelőzően Kós Károly világa címmel nyitották meg Budapest Főváros Levéltára és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös, a neves országépítő születésének 130. évfordulója alkalmából szervezett vándorkiállítását a helyi polgármesteri hivatal belső udvarában. A tárlatmegnyitót követően Csibi László Kós Károlyról szóló, 2013-ban készült portréfilmjét vetítették a Habitus Könyvesboltban, míg a Thalia nagyteremben a nyíregyházi 4 for Dance Ritmusvándorok című műsorát láthatták a nagyszebeniek.

4 for Dance 2004-ben azzal a céllal alakult, hogy az általuk nagy tiszteletben tartott magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tegyék még izgalmasabbá, önálló stílust hozva létre. Szerda esti előadásukban így a nézőket különböző nemzetek és országok, korszakok és stílusok között, a western világától kezdve a rock and roll korszakon és Erdély fergeteges férfi táncain át egészen a maffia világáig kalauzolta a kvartett, természetesen sok humorral.

ArsHUN2014_elso nap_Nagy Barna_6_b

4 for Dance a nagyszebeniek körében is nagy sikert aratott

Karády Katalin dalai ihlették a Rrreborn című zenés előadás létrejöttét, amely az Ars hungarica első napját zárta az Atrium Kávézóban. Barabás Réka színésznő, Alexandra Fits zongorista, énekes, szerző, valamint Barabás Tamás zenész, zeneszerző az előadás alkotói, előadói a legendás színésznő, énekesnő gyöngéd, nőies, zenei világát idézte. Karády saját bevallása szerint minden dalt a szívéből énekelt. Viszontagságos életpályája, művészi elhivatottsága megbélyegezték a számára írt dalokat, különös hangulatot teremtve. Sanzonjai mély gondolatokat, érzéseket ébresztenek mindannyiunkban mind a mai napig. Ritka kincsek a Karády dalok, sanzonok, ezért is jelentett különleges kihívást az előadók számára újból megszólaltatni a rég hallott dallamokat, ritmusokat.

fotó: Ürmösi Levente Mihály, Bálint Erzsébet

 
 
 
Oldal teteje