• Magyar
  • Román

Ars Hungarica şi trenurile culturale internaţionale la Sibiu

2014-11-17 11:39
de Csaba Szabó - Cluj Napoca

Ars Hungarica este cea mai mare manifestare culturală a maghiarilor din Sibiu. Deşi numărul lor abia depăşeşte pe cei ai saşilor (cca.3000, respectiv 2000), maghiarii de aici se ancorează mult mai puternic în cultura paneuropeană, decât s-ar putea crede la prima vedere.

Zilele culturale maghiare ale Sibiului au fost încă de la începuturi concepute ca un festival socio-cultural cu nuanţe interetnice puternice. Organizatorul – Asociaţia HID (PUNTEA) –, construieşte, formează şi aşează fiecare element din acest puzzle uriaş al IMAGE-ului MAGHIARILOR DIN SIBIU în aşa fel, încât acesta să poată fi nu numai privit cu o lăcomie benignă, dar şi înţeles de cei care vorbesc altă limbă, decât maghiara. Zecile de evenimente culturale care se desfăşoară în cursul festivalului sunt ataşate ca nişte vagoane bine întreţinute (ocazional ilustrate de graffiti-uri tinereşti) la un fel de tren cultural european – care seamănă cu trenurile internaţionale CAER, în care fiecare vagon avea specificitatea ţării de unde provine.

Organizatorii demonstrează de fiecare dată, că sunt conştienţi de faptul că dinamica unui festival de acest gen (de tip occidental) este în cele mai multe cazuri determinant în menţinerea acelui tonus, fără de care ar fi foarte greu să atragi şi să menţii vizitatori, respectiv spectatori la diferite happening-uri sau manifestări de tip performance.

La Sibiu, într-o singură după masă (mai exact în ziua de joi, 23 noiembrie), cei interesaţi de această cultură şi civilizaţie complexă, cea maghiară, puteau să coboare de pe acest tren cultural european – realizând astfel un fel de city break socio-artistic – de trei ori, timp de trei ore.

 Corbii Albi 1_b

Ceramica lui Mónika Pădureţ - paşaport spre copilăria universală

 

La ora 14 s-a inugurat expoziţia de pictură pe ceramică a artistei târgu-mureşene Mónika Pădureţ, o expoziţie cu o atmosferă familiară, exotică, intensă, ba fiind chiar o trimitere – mai bine zis: o carte poştală – spre copilăria universală.

– Toate piesele expuse aici sunt îmbibate de dorul copilăriei, a siguranţei şi atmosferei de lângă bradul de Crăciun – ne-a mărturisit artista. – Ceramicile expuse au în general dimensiuni mai mici; mărimea lor cvasi-filigrană are rolul de a transmite vizitatorilor mesajul fineţii, a mângâierii, a frumosului liniştit şi sedimentat în pace sufletească.

La ora 15 s-a deschis într-un mediu splendid (Turnul Sfatului) expoziţia de fotografie a Fotoclubului „Marx József” din Târgu Mureş – un club vestit datorită lucrărilor care prezintă regiuni cvasi-neumblate, oameni despre care societatea zgomotoasă şi mereu agitată nici nu ia de obicei cunoştinţă, considerând că sunt prea lenţi, prea fără dinamică şi fără culori sclipitoare.

Corbii Albi 2_b

Fotoclubul „Marx József" din Târgu Mureş – atenţie şi atmosferă

Majoritatea fotografiilor expuse inspiră un sentiment de siguranţă vizitatorului, sugerând că rădăcinile – ca atare – pot avea oricând un rol dublu în viaţa omului, ba chiar a comunităţii pe care le reprezintă: fixează trupul şi gândul etern fugitiv, iar de altă parte conservă lucrurile din adâncime, transformându-le din trăiri în – amintiri.

La ora 16 a avut loc un happening modern – ba chiar cu elemente postmoderne – la eleganta şi spaţioasa Librăria Habitus. Titlul evenimentului cultural era Vernisaj expoziţie & performance – Ivácson Rebekka: Concealment. Artista Ivácson (vezi foto) îşi manifestă ataşamentul faţă de sentimentul Creaţiei prin trăiri personale cotidiene, pe care le transformă – le traduce – în „artă palpabilă”. Măştile expuse în holul librăriei, precum filmul prezentat are ca origo dubla anxietate care se ascunde în om: dorul elementar de catarsis, dar în acelaşi timp şi teama elementară de a trăi un asemenea sentiment adânc.

Corbii Albi 3_b

„To reveal art and conceal the artist is art's aim." (Oscar Wilde)

Măştile expuse – prezenţa cărora a pus amprenta tăinuirii eterne aupra evenimentului –, transmiteau ca un „Morse alb-negru”: ascunzătoarea adevărată nu se leagă automat de timp şi spaţiu.

Iată trei ore petrecute la Ars Hungarica din Sibiu.

Un eveniment cultural maghiar – organizat cu siguranţa, exactitatea şi seriozitatea trenurilor internaţionale de odinioară, privind prin geamuri curate, înspre plaiuri europene.

(Foto:Csaba Szabo)

Sursa: CorbiiAlbi.ro

 
 
 
Oldal teteje