• Magyar
  • Román

Kerámiacsodák, álarcok, dzsessz, néptánc Szebenben

2014-11-17 12:06
Dézsi Ildikó - Szabadság

A nagyszebeni Ars Hungarica második napja is változatos programot kínált a kulturális rendezvények iránt érdeklődőknek. Serfőző Levente, a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke, fesztiválszervező elmondta: abból a megfontolásból időzítik a kiállításmegnyitókat az első napokra, hogy a látogatók a rendezvénysorozat teljes ideje alatt megcsodálhassák a művészek munkáit.

ArsHUN2014_csutortok_Transkeramika (13 of 14)_b

Pădureţ Mónika Bukarestben élő képzőművész gyermekkori élményekből és témákból, illetve erdélyi hagyományokból, magyar, román, német, cigány és zsidó mesékből ihletődött kiállítását Astra Stúdió Galériában nyitották meg. A Transkeramika from Transylvania című tárlat kapcsán Carla Roșca muzeológus kifejtette: a művész által készített kerámia díszplakettek valóságos műalkotások.  Megjelenik rajtuk az élet fája, a különböző madarak, virágok, kunkorodó farkú macskák, elefántok, baglyok, amelyek mind-mind egy szeretetteljes, megteremtett világ szereplői. 

ArsHUN2014_csutortok_Marx (6 of 10)_b

A tanácstorony kiállítótermének falaira ezúttal a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub fényképcsarnokából összeválogatott munkákat akasztották. Both Gyula, a klub elnöke megjegyezte: nemcsak kihívás, de megtiszteltetés is volt számukra a felkérés, hogy Nagyszebenben állítsanak ki. Hozzátette: a szervezőkhöz hasonlóan ő is a hosszútávú együttműködésben bízik. A Vannak vidékek című tárlat néprajzi fotók seregszemléje: idős és fiatal generációk, a hagyományőrzés momentumai, ünnepekhez kapcsolódó jelenetek köszönnek vissza a képekről, az üzenetek ma is időszerűek.

Louis Guermond francia fotóművész megköszönte a szervezőknek, hogy évente lehetőséget teremtenek a kulturális örökség egy-egy szeletének bemutatására, és a jól végzett munka gyümölcsének nevezte a kiállított alkotásokat. A megnyitók verses, zenei aláfestéséről Kilyén Ilka, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művésze gondoskodott. 

ArsHUN2014_csutortok_Oszi csoda_b

Kerámia és fotóművészet után kicsit más vizekre evezhettek a résztvevők, hiszen a nagyváradi Ivácson Rebekka művészetével ismerkedhettek a Habitus Galériában. A Concealment: elrejtés, eltitkolás című tárlat egy, a megnyitón levetített kisfilm díszleteit, valamint oly sokszor magunkra erőltetett álarcainkat sorakoztatta fel. Orth István nagyszebeni képzőművész a perfomanszról, mint kortárs művészeti ágról beszélt a megnyitóján. Megtudtuk: a fogyasztói társadalom igényeire adott válaszként jött létre ez a több művészeti ágat ötvöző műfaj, amely igyekszik a szemlélőt is bevonni az alkotás folyamatába. Alapeleme az idő, a tér, a művész és a művész–közönség kapcsolat, egyfajta antiszínháznak is tekintik. – Ivácson Rebekka művészi megnyilvánulása eltér ettől a hagyománytól, hiszen nem magát a performanszt láthatjuk, hanem annak kellékeit – jegyezte meg a képzőművész.

A tárlatmegnyitó-maratont az O istorie a maghiarilor (A magyarok története) című, a Fehér Holló sorozatban megjelent könyv bemutatója követte a Habitus könyvesboltban. Szabó Csaba kolozsvári újságíró beszélt a maga nemében egyedülálló kiadványról. Hangsúlyozta: nem az volt a céljuk, hogy nemzeti színezetű történetírást szerkesszenek, hanem hogy európai szellemiségű kötetet állítsanak össze. A könyv fiatal történészek – Pócsai Sándor, Ciprian Rad, Váradi Éva-Andrea, Wellmann László, szakmai irányító: Páll-Szabó Ferenc – hozzáértését dicséri, akik zokszó nélkül viselték ennek a munkának a nehezét, vállalva saját írásukat, meglátásaikat, világképüket. Mint kiderült, a könyv a párhuzamos történetírások egymás mellett való ismertetésén túl közérthetően meséli el a magyarok történelmét. Az eddigi román nyelvű bemutatókra főleg magyarok voltak kíváncsiak, pedig az írók és a kiadó főként a románokat célozta meg könyvével, ezúttal pedig a nagyszebeni románokat és szászokat kívánta becsalogatni az eseményre.

A csütörtök esti Őszi csoda című előadás az 1956-os forradalom eseményeit idézte a Gong Színházban. A néptáncot, verset, prózát, vallomásokat tartalmazó összeállítás az együvé tartozást, az egészséges, büszke nemzeti öntudat megélését, az alkalomhoz illő ünneplést eredményezte. Különleges lüktetést adott a produkciónak a versre előadott páros tánc, amit egy fiatal táncospár mutatott be. A felfokozott emberi érzéseket és állapotokat a magyar néptánc és népdal egyedi nyelvezetével közvetítik az előadók – Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina színművészek és Mészáros Zoltán táncos – műsora, amely nemcsak a háború utáni életkedvet, a terrorral való dacolást vagy éppen az eszmélkedést és forradalmi hangulatot tükrözi, hanem a forradalom erdélyi vonatkozásaira is kitér.

ArsHUN2014_csut_Zse_14_b

A TeoDora & Band dzsesszkoncertje zárta a második fesztiválnapot az Atrium Kávézóban, ahol nemcsak közismert dzsessz slágerek, hanem saját szerzemények is felcsendültek. A családias hangulatú, dinamikus repertoárú koncert garantált szórakozást jelentett mindenkinek.

 
 
 
Oldal teteje