• Magyar
  • Román

Jubileumi Ars Hungarica-fesztivál Nagyszebenben

2015-11-10 08:22
Megjelent a kolozsvári Szabadság napilapban

Stela Maria Matioc a nagyszebeni önkormányzat részéről köszöntötte a születésnapját ünneplő egyesület minden munkatársát. Elmondta: az Ars Hungarica fesztivál az évek során beépült a helyi rendezvénynaptárba, többletértékkel ruházva fel a város kulturális sokszínűségét. 

Ars Hungarica 2015 - 1. nap - 06_b

Családias hangulatú, a nagyszebeni HÍD Szebeni Magyarok Egyesületének munkatársait, támogatóit és társszervezeteit egy csokorba gyűjtő találkozóval kezdődött idén a 1o. Ars Hungarica magyar kulturális fesztivál, bár a hivatalos megnyitóra csak másnap, pénteken este került sor. A fesztivál és az egyesület jubileumát is ünneplő közönséget a Thalia Nagyterembe várták a szervezők, ahol a 14o tagú Szentegyházi Gyermekfilharmónia produkciója tette emlékezetessé a születésnapi nyitórendezvényt. Serfőző Levente az egyesület elnöke, fesztiváligazgató beszédében hangsúlyozta: úgy érzi, az elmúlt tíz évben sikerült a „tettekben a lényeg” mottójuknak megfelelően dolgozniuk és nemcsak a helyi magyar közösségnek, hanem a városban élő más nemzetiségűeknek is bemutatták az arra érdemes magyar értékeket. „Az elmúlt tíz évben megtanultuk, hogy a függetlenségnek ára van, de úgy érzem, hogy a nehézségek tapasztalataiból okulva a következő tíz év már sokkal könnyebb lesz” – fogalmazott Serfőző.

Stela Maria Matioc a nagyszebeni önkormányzat részéről köszöntötte a születésnapját ünneplő egyesület minden munkatársát. Elmondta: az Ars Hungarica fesztivál az évek során beépült a helyi rendezvénynaptárba, többletértékkel ruházva fel a város kulturális sokszínűségét.

Demeter László, az Összetartozunk Székelyföld-szórványprogram felelőse a szórványközösségek felkarolásának fontosságát hangsúlyozta, és segítséget ígért a nagyszebeni gyengélkedő magyar tagozatnak is.

Puskás Bajkó Gábor, a brassói 15-ös Általános Iskola magyar tagozatát támogató Dominó Egyesület elnöke a magyar nyelvű oktatás jelentőségét nyomatékosította a szórványközösségek számára. „Hogyan él tovább egy iskola?” – vetett fel a kérdést Puskás, majd kifejtette: hagyományőrzéssel, akarattal és összefogással életképessé lehet tenni egy tanintézményt.

Az Ars Hungarica fesztivál logóját elkészítő Adrian Matioc színművészt is emlékplakettel ajándékozták meg a tízéves jubileum alkalmával a szervezők, a logó hímzett változatát pedig a brassói egyesület elnöke nyújtotta át ajándékba Serfőző Leventének.

Ars Hungarica 2015 - 2. nap - 21 Ars Hungarica 2015 - 2. nap - 19

Az ünnepélyes, magukkal ragadó pillanatok itt nem értek véget, hiszen ezután következett az igencsak népes Szentegyházi Gyermekfilharmónia produkciója, amely változatos repertoárjából kínált ízelítőt a nagyszebeni közönségnek. A gyermekfili legutóbb 2oo7-ben járt Nagyszebenben, amikor a város főtéri színpadán lépett fel. A Haáz Sándor zenetanár által irányított kórus és zenekar tagjaitól nem állnak távol a tréfás, humoros kórusművek, de ugyanúgy jól szólnak előadásukban az egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozások, klasszikus zeneművek, történelmi dalok vagy más népek dalai.

Dézsi Ildikó

 
 
 
Oldal teteje