• Magyar
  • Román

Nagycsaládi ünnep a tízéves jubileum Nagyszebenben

2015-11-10 08:05
Megjelent a kolozsvári Szabadság napilapban

"Az egyesület köré tömörülő fiatalok mind egy nagy család tagjaivá válnak, így oldjuk fel a családi otthon melegének hiányát a tömbmagyarságból érkező, Nagyszebenben tanuló egyetemisták esetében..."

Serfőző Levente, az egyesület elnöke megköszönte az egyesület munkatársainak, társszervezeteinek és támogatóinak a segítséget.

Ars Hungarica 2015 - 1. nap - 04_b

– Az egyesület köré tömörülő fiatalok mind egy nagy család tagjaivá válnak, így oldjuk fel a családi otthon melegének hiányát a tömbmagyarságból érkező, Nagyszebenben tanuló egyetemisták esetében – mondta Takács Gyöngyi, az egyesület által működtetett kulturális iroda munkatársa. – Arra gondoltunk, hogy közös erővel értékteremtő munkát folytathatunk – hangsúlyozta, és ismertette a kulturális iroda szerteágazó tevékenységét. A HÍD egyesület nemcsak a kulturális értékek bemutatását, de a hagyományőrzést is felvállalta, ezenkívül konferenciákat, filmfesztiválokat szervez évente, és folyamatosan együttműködik a helyi civil szervezetekkel minden területen. Ugyanakkor országos és nemzetközi kapcsolataik is vannak, amelyeknek köszönhetően partnerségek alakultak, turnékat szerveztek. – Azok a művészek, akik egyszer már látták Szebent, nagyon ragaszkodnak hozzá, és szívesen visszatérnek – mondta Takács Gyöngyi.

A tervek kapcsán a Wise Interact cég munkatársai beszéltek a készülő új, felhasználóbarát honlapról. A szeben.ro honlap nemsokára új arculatot kap a könnyebb böngészés érdekében. A román–magyar nyelvűre tervezett honlapba a közösségi médiát is beépítették, de mobil- és táblagépbarát is lesz.

Ars Hungarica 2015 - 2. nap - 01_b

 

Tárlatmegnyitók: képzőművészet, fotóművészet

 

A fesztivál kiállításai közül a legimpozánsabb talán a nagyszebeni Orth István grafikusé. A Metszetek a polgármesteri hivatal előterében kapott helyet, az alkotásokon jól látszik, hogy az alkotó az emberek szenvedésére érzékeny művész. – A grafikák szimbolizmusa nagyon erőteljes, ezt tükrözi a háború járművét húsdarálóként ábrázoló mű is – fogalmazott a megnyitón Olimpia Tudoran Ciungan művészettörténész, aki szerint Orth István érzékenységét fokozza pragmatikus intelligenciája, „gazdag szimbolisztikájú grafikáin súlyos problémákat, életérzéseket örökít meg”. Hozzátette: a művész 70. születésnapja alkalmából szervezett tárlat munkáiból albumot is kiadtak.

Ars Hungarica 2015 - 2. nap - 03_b

Mánfai György Tanácstoronyban látható fotókiállítása a Nagyszeben–Pécs közötti párhuzamokra mutatott rá. Serfőző Levente néhány szóban összegezte a közös sajátosságokat: – Mindkét város kiérdemelte az Európai Kulturális Főváros címet, mindkét város azonos méretű, 130-140 ezer lakossal, és természetesen az is közös bennük, hogy Mánfai György meglátogatta őket. „Jól megkomponált dokumentumfotókból láthatunk válogatást. A művész kivételesen használja a fényt a fényképen, ebből is látszik, hogy szakértője munkájának” – mondta el Louis Guermond fotóművész a tárlatmegnyitón.

Fortster Jakab Szászföld című kiállítása is különleges színfoltja volt az idei fesztiválnak. A Német Demokrata Fórum előterében elhelyezett festményeken nemcsak Nagyszeben, de Segesvár és Brassó is látható. A festő, grafikus, belsőépítész már harmadik éve veszi nyakába a várost nyaranta, hogy azok meghatározó tereit, épületeit és az azokhoz tartozó életképeket, embereket lefesse. Szászföldre tavaly látogatott el, hogy a középkori szász városok jellegzetességeiről is korképet fessen.

Vargyas Ildikó képzőművész két kiállítással is bemutatkozott a nagyszebeni közönségnek: a Hermes Ház stúdiótermében látható Betyárkártyák a betyárok világát idézi, a Memento fába ágyazott absztrakt kerámiái pedig nemcsak a szemet vonzzák, hanem a tapintásra fogékonyabb közönséget is ámulatba ejtik. A nem túl szokványos, betyárokat ábrázoló tárlat a 19. századi világot idézi, de a képen látható betyárokkal természetesen kártyát is illusztráltak, ami kitűnően alkalmas a kártyajátékra. Rózsa Sándor, Angyal Bandi, Zöld Marci, Bogár Imre, Sobri Jóska története így tér vissza ismét a köztudatba. A Memento alkotásai a különböző érzékeket – látást és tapintást – kényeztetik. A tárlat újítása, hogy a látogatóknak meg kell érinteniük a műveket ahhoz, hogy azok képpé változzanak.

Makrai Zsuzsának a református templom galériájában elhelyezett Tallérok, dukátok, garasok zománcművészeti kiállításán 40 Báthory-címer zománcátirata látható. A művész a maga műfajában történelmi hűséggel és művészi alázattal jeleníti meg a címereket. Művei egyrészt a heraldika, másrészt a szakmai-mesterségbeli megközelítés felől egyedülállóak.

Komoly- és könnyűzene

Kegye János pánsípművész koncertje volt az idei Ars Hungarica fesztivál első koncertje a Kulturális Központban. Az előadó szerteágazó koncertprogramjából nyújtott ízelítőt a nagyszebeni közönségnek. Előadóestjében jól megférnek egymás mellett a klasszikus darabok, a cigánydalok, a német, osztrák és stramli dalok, de helyet kapnak a magyar és nemzetközi világsikerek is.

Ars Hungarica 2015 - 1. nap - 17_b

A Bagossy Brothers Company kétéves zenekarként igencsak népszerű, ezúttal a nagyszebeni közönség szívébe lopta be magát a fesztivál első estéjén. Felcsendültek az indie/alternatív/folk elemeket ötvöző közismert slágerek, amellyel kétségtelenül megalapozták az est hangulatát.

A magyarországi Tóth Viktor Tercett a jazz műfaj képviselőjeként koncertezett az Átrium Kávézóban. A magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb zenészeként számon tartott figura szaxofonjátéka egyértelműen a ­zenész kiforrott stílusáról árulkodik. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző. A koncerten zenésztársai, a nagybőgős Orbán György és a dobos Hodek Dávid is feltétel nélküli partnerei hangzásbeli tökéletességre való törekvésének. A zenész sokoldalúságát bizonyítja Magyar népmesék szaxofonnal című gyermekműsora, amelyet a Habitus Könyvesboltban mutatott be. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott produkciója során a zenész a Magyar népmesék alá szaxofonozik, vagyis zenével kíséri útjukra a mese szereplőit, hangokkal meséli el a történéseket, egyedi megvilágításba helyezve azokat.

A Mustármag Énekegyüttes Népemért vállalom című, Márton Áron emlékére íródott zeneművét a katolikus templomban hallgathatta meg a nagyszebeni közönség. Az énekegyüttes 2012-ben íródott negyedik saját zeneművének szövegkönyvét a közösség lelki vezetője, Papp László írta, zenéjét pedig Csiszér László és Gyárfás Levente szerezte.

Horváth Bálint zeneszerzői estjét a Thalia kistermében szervezték, a kamarahangversenyen a zeneszerző kísérte zongorán Juhász Orsolya Anna budapesti énekművészt. A fesztivál zenei programja különlegességének számított Medve Sándor trombitakoncertje is az Atrium Kávézóban. Az előadó az improvizációs koncert során az utóbbi években egyre népszerűbb loop technikát alkalmazta. A hangminták (loopok) felvétele és visszajátszása, egymásra keverése, valós időben, élő koncert alkalmával különleges hangzásvilágot, izgalmas zenei élményt nyújtott.

Irodalom, történelem, könyvkiadás

Ars Hungarica 2015 - 3. nap - 12_b

A hétvégi irodalmi konferencia összefoglaló név alatt meghirdetett rendezvény is változatos tematikát kínált az érdeklődőknek. Míg a könyvvásáron a magyar kiadók könyvei közül válogathattak, a Habitus Könyvesbolt előadótermében Józsa Benjámin nyugalmazott magyartanár Magyar Nagyszeben címmel vázolta fel a szász város magyar közösségének történetét, meghatározó személyiségeinek életútját, tevékenységét. Ezt követően születésének 125. évfordulója alkalmából emlékeztek Reményik Sándor költőre, vázolva életútját, felidézve néhány jelentősebb alkotását.

Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője a lapot és annak legfrissebb mellékleteit ismertette. Demeter László, a Tortoma kiadó igazgatója beszélt kiadványaikról és a készülő Erdélyi magazin című történelmi, turisztikai folyóiratról. Kun Gazda Gergely a kiadó Híres emberek sorozatában megjelent Károli Gáspár-kötetet és a nemsokára megjelenő, Heltai Gáspár életútját részletező kiadványt méltatta.

Jókedvű hagyományőrzés

Ars Hungarica 2015 - 3. nap - 30 Ars Hungarica 2015 - 3. nap - 23

A jubileumi fesztivál a hagyományőrzést is felvállalta, keretet biztosítva a szüreti bálnak, amelyre négy éve nem volt példa Nagyszebenben. Minden hozzávaló adott volt egy jó bál „kifőzéséhez”: tehetséges táncosok, vérbeli báli zenészek, tombola, hatalmas szőlőkoszorú, na meg táncra, mulatozásra fogékony közönség. A Német Demokrata Fórum tükörterme zsúfolásig telt szombat este, és mindenki hajnalig ropta a táncot a marosvásárhelyi Brassai Zoltán és együttese muzsikájára. De felléptek az Octavian Goga Kollégium kisiskolásai, és a helyi Forgós néptáncegyüttes is. A 13 kilós, közepében meglepetés pezsgőt tartalmazó szőlőkoszorút ezúttal a vízaknai bálozók kaparintották meg 400 lej ellenében, de sokan térhettek haza tombolanyereményekkel is a mulatságról.

DÉZSI ILDIKÓ

 
 
 
Oldal teteje