• Magyar
  • Román

Nagyszebeni Szüreti Bál 2015

2015-11-20 03:49

Magyar zene csalogatott Nagyszeben főterére 2015. november 7-én este, az Ars HUNGARICA magyar fesztivál harmadik napján. A muzsikaszó a Német Demokrata Fórum Tükörterméből visszahangzott, ahová népviseletbe öltözött gyerekek siettek szüleikkel. Izgatottan futkorásztak az épület jól kivilágított termeiben, hiszen legtöbben életük első fellépésére készültek: első magyar néptánc komoly közönség előtt díszes teremben, hagyományőrző eseményen: Nagyszebeni Szüreti Bál 2015. 

tancgyerekek_b

A koreográfiát kidolgozó és oktató tanító nénik igyekeztek a gyerekeket sorba állítani egy utolsó táncpróbára a vendégek érkezése előtt. Elegánsan felöltözve és ínyencségekkel tele kosarakat cipelve érkeztek is a vendégek. Voltak köztük  ismerős szebeni arcok, de voltak újak is, akik kíváncsian nézelődtek miközben a népviseletbe öltözött fiatalok a feldíszített bálterembe vezették őket. A Tükörterem magas mennyezete, aranyozott díszei, fényes fapadlója, sok-sok tükre, barokk hangulata tökéletesen illett a Szüreti Bál pompájához. Egyre nagyobb volt a lámpaláz és a feszültség, nyüzsögtek, sugdolóztak a szervezők a folyóson. Két székely ruhába öltözött kisasszony mappával a kezében közeledett a zenészekhez, akik lehalkították a zenét és átadták a mikrofont. Az asztaloknál abbahagyták a pakolást, a szülők bekapcsolt kameráikkal egy-egy „jó szöget” kerestek. Mindenki a bemondók szövegét figyelte, akik ismertették a bál célját és tolmácsolták a szervezők üzenetét "nem véletlen, hogy az Ars Hungarica jubileumán a szüreti bál is helyet kapott, hiszen nemcsak a kultúra tartja ébren a közösséget hanem a közös  élmények halmozása és a helyi értékek továbbadása is". Megköszönték a támogatók adományait és tudatták az est programját. Az Octavian Goga Főgimnázium magyar tagozatának elemi osztályos diákjait fogadta nagy tapssal a közönség. Öröm volt látni és hallani a 18 magyar ruhába tündöklő csöppséget énekelni és táncolni. A közönség is velük dudorászta, a hegedű is kísérte: „Gólya, gólya”, „Ősszel érik babám a fekete szőlő”, „Cifra palota”, „Hopp Juliska”, „Erdő, erdő” népdalokat. 

szureti bal kep_b

Következett a nagyszebeni Forgós néptánccsoport, akiknek tagjai kicsit izgultak, és nem azért mert először táncoltak volna, hiszen koptatták már a terem parkettjét, hanem mert tíz éve léptek fel utoljára ilyen felállásban ezzel a nyárádmenti táncrenddel.

Aki nem tudná, a Nagyszebeni  Forgós néptánccsoport 2001-ben alakult SzMISz – Szebeni Magyar Ifjúsági Szervezet égisze alatt Bándi István vezetésével. Mondhatjuk, hogy ez annak a tánccsoportnak az utóda, amely Fazekas Erzsike néni vezetésével működött a '90-es években és, amelynek oszlopos tagjai, táncoktatók, szervezők voltak a HÍD Egyesület elnöke, Serfőző Levente és felesége Tünde. A csoporttagok fiatalokat toboroztak így a 6 táncospárhoz hamarosan többen is csatlakoztak. A néptáncoktatás és a próbák az egykori Klubteremben zajlottak, kezdetben a medgyesi Mezei Károly majd a svájci Vucic Zsiga vezetésével. A  néptánccsoport nyárádmenti, felcsíki és palatkai táncokat sajátított el és 2011-ig aktívan vagy csak próbákon működött. Többször is felléptek a medgyesi Vándorcsizma táncfesztiválon, de Vízaknán és Csíkszeredában is. Az idei Szüreti Bál ötletét és szervezését is a Forgósnak köszönhetjük, melynek tagjai összeültek egy nyári délután feleleveníteni a régi szép időket. Olyan jó hangulatban telt az emlékek felidézése, hogy eldöntötték megszervezik a Szüreti Bált, fel is lépnek rajta, és támogatják is. 

Ars Hungarica 2015 - 3. nap - 25_b

A közönség visszatapsolta őket, így megragadták az alkalmat és megnyitották a táncot, amelyhez a marosvásárhelyi Brassai Zoltán és bandája szolgáltatta a talpalávalót. Nem tudni, hogy a zene, a táncműsor, a három éves szünet volt az oka, de mindenki kedvet kapott a táncra és hamarosan csárdásritmusra rezegtek az ablakok, de még a hatalmas szőlőkoszorú rubinszemei is. Aki nem táncolt az az asztalnál társalgott, nézte a táncosokat vagy a játszadozó gyerekeket, akik megállás nélkül futottak a nagyteremtől a kisteremig és vissza a festőlapokkal, színes ceruzákkal tele gyereksarokba. A folyosó megtelt szusszanni, szomjukat oltani vágyókkal a Suflák Büfénél, vagy éppen a frissen megnyitott Forster Jakab „Szászföld” című festménykiállítását csodálókkal. Nagyszeben, Brassó, Segesvár tereit és tornyait vagy a népszerű erődtemplomait ábrázolták a képek, de a művész úrral is össze lehetett futni a bálteremben. A nagy mulatozás közepette elérkezett az est fénypontja, a szőlőkoszorú árverése. A koszorút 13 kg vörös szőlőből fonták. A szőlőkoszorúnak szimbolikus értéke van, hiszen mindenki számára világos, hogy nem a gyümölcs a lényeg, hanem részben, hogy a bál szervezését támogassák, részben az elismerésért. Nem utolsó sorban szerelmi zálognak is tekinthető, hiszen a férfiak általában szívük választottjuknak vásárolják a koszorút. Végül három vízaknai fiatalember vásárolta meg a szőlőkoszorút 400 lejért, és ráadásnak egy üveg finom bort is  kaptak hozzá. A megérdemelt nagy taps után következett a tombola sorsolása, amelyben természetesen a gyerekek segítettek. Sorra fogytak a Suflák Büfétől kapott ínyencségek és a pezsgős, boros üvegek. A közel 160 résztvevő 85 tombolajegyet vásárolt, és 15 tombolanyeremény talált gazdára, köztük négy napi belépő a szebenjuharosi Arena Platos sípályára és egy 1000 lej értékű, 6 hónapos angol vagy német tanfolyamot a K&M Nyelviskolában. 

tombola2_s Ars Hungarica 2015 - 3. nap - 28_s Ars Hungarica 2015 - 3. nap - 26_s

Ezt követően hajnalba nyúló szórakozás vette kezdetét, amelyet a zenészek jó muzsikával fel is pörgettek. Párban vagy csoportban, mindenki megmutatta tánctehetségét, és hűségesen kitartott a 25 perces keringő- vagy cigánytáncmaratonon. Szokás szerint, a szervezők és pár segítsége maradtak legtovább, akik magyar népdalokat énekelve takarították ki a helyszínt és arra a következtetésre jutottak, hogy jó buli volt, összerázta a helyi magyar közösséget, jól esett megszervezni, és a repeta mellett döntöttek.

 Ars Hungarica 2015 - 3. nap - 30 Ars Hungarica 2015 - 3. nap - 23

Végezetül nagy köszönet jár mindazoknak akik támogatták az eseményt:

Communitás Alapítványnak - 700 leje pályázati támogatás

A Nagyszebeni RMDSZ Nőszervezete – a partnerségért

A Nagyszebeni K&M nyelviskolának – 1000 lej értékű tombolanyeremény

A Paltinisi Arena Platos Sí és Snowboard iskolának – 240 lej értékű, 4 napi belépő a sípályára

Suflák Büfének – Büfé jelenlét és 150 lej értékű ínyencségek a tombolához

Biró Gyuszinak és Biró Tibinek – 300 lej és tombolanyeremények

Bándi Istvánnak – 300 lej és tombolanyeremények

Titkos támogatónak – 300 lej

Bándi Leventének – tombolanyeremények és gyerek népviselet ruhák beszerzése

Péter Izabellának, a Medgyesi „Bucuria copiilor” ovódából - a gyerekruhák kölcsönzéséért

Varró Margitnak és Gál Andreának – tanítónénik, akik táncra tanították a gyerekeket

Szántó Teréznek – aki szabadidejét áldozta a  jegyek eladására

Nagy Árpinak – a Fórum kapusának, aki időponttól függetlenül segített a szervezőknek

és nem utolsó sorban azoknak a nagyszülőknek és barátoknak akik a szervezők gyerekeire vigyáztak, nemcsak a bálban, hanem a próbák idején is.

Takács Gyöngyi, szervező

 
 
 
Oldal teteje