• Magyar
  • Román

Kifordulás, avagy Petőfi után szabadon – Molnár Bence előadása

2016-11-12 06:18
Az Ars Hungarica színpadjára hívja a fiatal magyar tehetségeket.

A fesztivál első napján különleges színdarabnak örülhetett a szebeni közönség, egy temesvári fiatal színész által átdolgozott klasszikusnak.

Rendhagyó módon közelít A helység kalapácsa című vígeposzhoz Molnár Bence – a fiatal színművész estjén pedig még az is megszereti Petőfit, akinek a költő eddig csak az unalmas iskolai házi feladatokat juttatta az eszébe.

Molnar Bence_01_b

- „Szeretnek az istenek engem, rémítő módra szeretnek” – idézte Molnár Bence Petőfi A helység kalapácsa című komikus eposzának kezdő sorait Kifordulás című estjén, méghozzá háromszor.

A temesvári Csiky Gergely Színház művésze ugyanis a szó legigazibb értelmében játszik a szöveggel:az egyes karaktereket, valamint a narrátort egy személyben megjelenítő Molnár Bence a műnek több lehetséges értelmezését villantja fel, ugyanakkor a nézőket is bevonja a közös „játékba”. S mindezt természetesen a közönség is értékeli, hiszen Molnár Bence szuggesztív előadása és az aktualizált Petőfi-szöveg néhány óra derűt biztosan garantál.

– Szerettem volna az eredeti szöveget kísérleti alapanyagként használni, ezért felvállaltan „kiszólok” az előadásokból – mondja Molnár Bence – vannak ezek között olyan elemek, amelyek minden előadásban megjelennek (például amikor szemérmetes Erzsók szerepét egy nézőre osztom), de szándékos koncepcióm, hogy mindenre reagáljak, ami a közönségben történik. 

A mű végén maga Petőfi is megjelenik, az őt megidéző szöveget pedig Orbán János Dénes költő írta. A „mester” pedig áldását adja mű szövegének szabad felhasználásához: hadd játszanak csak vele a fiatalok, hiszen a fiatalság szándéka úgyis minden korszakban csak jó és helyes lehet.

Az Ars Hungarica közönség nyitottan fogadta Molnár Bence előadását és könnyen bekapcsolódott a darab humorához, játékosságához.

Hórváth Dóra

Molnar Bence_02  Molnar Bence_03

 
 
 
Oldal teteje