• Magyar
  • Román

Utazások Dél-Erdélyben – megnyílt Wagner Péter Erdélyi szigetvilág című kiállítása

2016-11-13 10:05

Az Ars Hungarica fesztivál második napján megnyílt Wagner Péter Erdélyi szigetvilág című kiállítása is. A tárlat tulajdonképpen nem más, mint a művész dél-erdélyi útjainak lenyomata: az alkotások ugyanis négy megye, Fehér, Hunyad, Szeben és Brassó legszebb tájait és építészeti emlékeit mutatja be.

Wagner_04_b

„Kisvárosok és falvak a világszép erdélyi tájban. Folyók lapályai, szelíd dombok és gömbölyű hegyek. Tavaszi virágzás, nyári rekkenő, őszi kék és sárga, téli szürke és fehér. Táj, falu és épület tökéletes egységben – némileg ideális kép – dícséret az embernek, aki egykor létrehozta és dorgálás az embernek, aki egyre csak rontja makacsul” – ezekkel a szavakkal ajánlja a nagyszebeni közönség figyelmébe Erdélyi szigetvilág című kiállítását az alkotó, Wagner Péter.

A dél-erdélyi falvakat krétarajz technikával bemutató tárlat az Ars Hungarica Fesztivál másnapján, pénteken nyílt meg a Polgármesteri Hivatal előcsarnokában. A kiállítást Serfőző Levente, az Ars Hungarica Fesztivál főszervezője nyitotta meg és beszédet mondott Strebeli Róbert, a Brukenthal Múzeum Kortárs Galériájának vezetője, Guttmann Szabolcs, Nagyszeben volt főépítésze, és természetesen maga az alkotó, Wagner Péter.

Wagner_03_b

- Én annak a nemzedéknek tagja vagyok, amelyik a hatvanas-hetvenes években elsőként csodálkozott rá Erdély érintetlen kultúrájára – mondja saját alkotásai kapcsán Wagner Péter – amikor csak tehettük, eljöttünk Erdélybe gyűjteni. A legtöbben a népszokások, valamint a népzene és a néptánc felé fordultak, engem azonban – építészként – elsősorban a népi építészet, ezen belül pedig a szász építészeti hagyományok is nagyon érdekeltek.  

Nagyszebeni kiállításán az építész-grafikus Wagner Péter 2012-2014 között készült krétarajzaiból láthatunk válogatást. A művész Fehér, Hunyad, Szeben és Brassó legszebb tájait megrajzolva próbál megőrízni valamit azokból a magyar „szigetekből”, amelyek a dél-erdélyi szórványtelepüléseken meg  tudtak maradni.

Wagner Péter kiállítása 2016. november 25-ig tekinthető meg a nagyszebeni Polgármesteri Hivatal előcsarnokában. 

Horváth Dóra

Wagner_07_Guttamnn es Wagner_b

Wagner_06_Sery family_b

 
 
 
Oldal teteje