• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2017 – 2. nap

2017-11-07 07:40
Nagyszeben, 2017. november 6.

Az Ars HUNGARICA Fesztivál második napja a nagyszebeni Művészeti Líceumban kezdődött. Itt adott baráti találkozót az Osonó Színházműhely a helyi fiataloknak, de az érdeklődő idősebb korosztályt is szívesen látták. Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadásuk alkalmával egy fiatalember, Edi életébe csöppentünk bele.

ArsHU2017_2 nap_Osono_(c) AndiSimon_1 ArsHU2017_2 nap_Osono_(c) AndiSimon_6

Edi napjaink egyik nagy dilemmájával éli életét. Romániában élve barátai között vannak magyarok és románok is, akik ugyan ismerik -, de egyáltalán nem kedvelik - egymást. Születésnapja alkalmából elhatározza, hogy a két társaságot összehozza, lesz, ami lesz. Mivel a két nemzetiségi csoport között mélyen rejlő ellentét, és feszültség van, ezért Edi úgy gondolta, ha erre az estére mindenki „japánná” változik, egyenrangú partnerekként élvezhetik a bulit. Vajon hogy sikerült? Akik jelen voltak az interaktív előadáson, részesei lehettek ennek az igen is aktuális drámai szituációs játéknak. A darab rendezőjétől, Fazakas Misitől megtudtuk, hogy egy néhány évvel ezelőtti tábor ihlette a történetet. Az ott nyaraló – magyar és román - fiatalok saját történeteiket mesélték el, ami a nemzetiségükhöz kapcsolódva diszkriminatívan, érzékenyen, bántóan érintette őket. Ezekből a történetből válogatva született meg a darab, mellyel járják az országot, felnyitva az emberek szemét, hogy a szeretet nem nemzetiségi kérdés. Bárki lehet a barátod, bárkit elfogadhatsz, segíthetsz, szerethetsz. Nyitottnak kell lenned. Lehetünk mi is „Edik”, akik hidat építenek - nemzetiségek között - az értelmetlen gyűlöletkeltés közepette.

ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_web_ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_0101 ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_web_ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_0202

Az elgondolkodtató kezdés után siettem a Tháliába. Ott adott koncertet ugyanis a Liszt Ferenc Zeneakadémia három növendéke. Karasszon Eszter csellóművész, Hotzi Panni zongoraművész, valamint Kiss Judit Anna mezzoszoprán Kodály Zoltánra emlékeztek előadásukkal. A háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA tagja, majd három éven át elnöke 135 éve született. Kodály Zoltán művei, gyűjtései felcsendültek zongorán (Meditáció Debussy egy motívuma fölött), csellón (Szóló szonáta I. tétel), a két hangszeren együtt (Lírikus románc), illetve énekhangon is mindkét hangszeres kísérettel (A rossz feleség, Mónár Anna, Barcsai). Kodály Zoltán nevét gyakran emlegetjük együtt a Bartók Bélával. Így ezen az esten a másik jeles magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató műveiből is bekerült egy válogatás. A fiatal művésznők előadása megindító volt. Egy jelenlévő hölgy meg is jegyezte, ő gyakran jár komolyzenei hangversenyekre, rengeteg csodás művészt hallott élőben játszani, de csodálattal töltötte el ezeknek az ifjú tehetségeknek a koncertje.

ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_web_ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_0404 ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_web_ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_0707

 ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_web_ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_0808_b

A nap itt még nem ért véget. Hét órakor folytatódott a programsorozat a Gong Színházban. Mire odaértem, már javában próbált Palya Bea és zenekara a színpadon. Ahogy közeledtünk a kezdési időponthoz, úgy telt meg a színház előcsarnoka ismerős, és – számomra még – ismeretlen arcokkal. Jó volt látni, ahogyan üdvözlik egymást az emberek, örülnek, hogy itt találkoznak, és majd együtt részesülnek az élményből, amit ez az este kínált.

ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_web_ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_1515_b

ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_web_ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_1919_b

ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_web_ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_2525_b

Tapasztalásból, impresszióból volt bőven, ahogy megszólalt a zene, és saját életéből ihletett dalait énekelte, eljátszotta, bemutatta az énekesnő. A színház megtelt élettel. Ez a ritmus, az életszeretet, az öröm aztán átragadt a nézőtéren ülőkre is. Ki tud nyugodtan ülni, amikor szemben vele lüktet a színpad? Mozogtak a karok, a lábak. Egy kislányt néztem, aki elbűvölve bámulta, hallgatta az előadást, közben tökéletes ritmusérzékkel táncolt a sötétben. Mindenkire hatással volt Palya Bea. A koncert végén kimerülve, mindent kiadva magából mutatta be zenekarának tagjait, majd hálásan búcsúzott a nagyszebeni közönségtől. Felállva, tapsolva adtuk tudomására, hogy nekünk ez még nem volt elég. Ráadást szeretnénk, amit köszönettel meg is kaptunk.

Hosszú volt a nap. Sok kulturális hatás ért, amihez idő is kell, hogy leülepedjen. Persze a jóból sosem elég, várom a harmadik nap történéseit.

Simon Andrea

ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_web_ArsHU2017_2 nap_(c) Marius Miclea_2828_b

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje