• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2017 – 5. nap

2017-11-13 12:00
Nagyszeben, 2017. november 9.

Az ötödik nap délelőttjén Blénessy Enikő színésznő ezúttal az óvodások segítségével élesztette újra Flóra kerti virágait, zöldségeit. A kicsiknek ki sem kellett mozdulnia megszokott környezetükből, hiszen Flóra házhoz ment. Az ügyes munkát, a sok segítséget itt is honorálta a lelkes kertész, a jutalom sárgarépák ezúttal is nagy sikert arattak. Vidám gyerekszempárokat kaptam búcsúzóul, mikor elhagytam az óvoda épületét.

ArsHU2017_5 nap_Flora az oviban_(c) Andi Simon_16_b

Délután 4 órakor a Polgármesteri Hivatal belső udvarán gyülekeztek a fotóművészet szerelmesei. Ezen a különleges helyszínen nyitotta meg a Magyar Fotósok Világszövetsége által elhozott díjnyertes pályaművekből összeállított kiállítást Corina Bokor alpolgármester asszony. Az alpolgármester asszony tolmácsolta a polgármester asszony, valamint az intézmény dolgozóinak üdvözletét, egyúttal kifejezte azon örömét, hogy a hivatal ismét egy ilyen nívós eseménynek adhat otthont.

Ezután dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotósok Világszövetségének elnöke vette át a szót. A szövetség 2002-ben alakult, jelenleg már 172 tagot számlál. A XVII. Nemzetközi Magyar Fotószalon pályázatra ebben az évben 4 kategóriában lehetett nevezni. „Arany János élete és költészete”, „Magyar Népzene”, „S’Örömre fel!”, illetve általános kategóriában. A díjazott fotókat vándorkiállításon mutatják be, hogy minél szélesebb rétegekhez eljussanak. A nagyszebeni kiállításra a 80 díjazott képből 45-öt hoztak el. Az elnök úr után Daniel Bălțat fotóművész, a nagyszebeni Image Art Iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket, és méltatta a kiállított alkotásokat. Egyúttal kifejezte, hogy bízik a budapesti szövetséggel való együttműködésben.  A köszöntések sorát Serfőző Levente, a fesztivált szervező HÍD – Szebeni Magyar Egyesület elnöke zárta. Az egyesület találó neve is kifejezi törekvésüket, hiszen híd az egyesületek között, híd a művészek és a művészetek között. A fotók megtekintése után volt még időm egy kis beszélgetésre, aztán átsétáltam a közeli Habitus Könyvesboltba.

ArsHU2017_MFVSZ_5 ArsHU2017_MFVSZ_7

Itt folytatódott a fesztivál programsorozat - Újszászi Ilona újságírónő könyvbemutatójával. A Hogyan lettek ők amerikai magyarok? című könyvét hozta el nekünk Magyarországról. Kiderült, hogy Ilona nem könyvírási céllal ment ki Amerikába, de a rengeteg anyag, hangfelvétel és dokumentum, amit ott gyűjtött, később egy könyvvé összeállt. Elsősorban a családi élettörténeteken keresztül szereti bemutatni, megismertetni a történelmi eseményeket, korszakokat.  A magyarok több nagy hullámban vándoroltak ki tömegesen Amerikába. Az első ilyen hullám az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után indult meg. 1907-ben költöztek el a legtöbben a monarchiából a tengeren túlra. Nem értették igazán akkor, hogy mi vitte rá a népet a kivándorlásra. Tonelli Sándor jogász, oknyomozó riporter indult az indítékok nyomára. Az Utónia nevű hajóra szállva, a 20-24 napos út során az emberekkel beszélgetve egy riportsorozatot készített.

Az Ohio Államban lévő Toledo város Birmingham városrészében laktak a múlt század első felében nagy számban a magyarok. Ma is megtalálható ott a Bogár utca, Kossuth utca, bár már nem élnek ott nagy számban honfitársaink. Carola La Bounty-val személyesen beszélgetett az írónő, aki a neve ellenére magyar, és annak is vallja magát. Nagyszülei érkeztek az 1907-es hullámmal az USA-ba. Az ő, valamint Elizabeth Rentz, Amálka, az Újvági család és még sok más izgalmas élettörténeteken keresztül ismerhetik meg a történelmünk, a világtörténelem eseményeit, és a személyes sorsokra gyakorolt hatását.

Amerikából gondolatban visszarepülve a Gong Színházba mentem át. Itt a budapesti Udvari Kamaraszínház: Halottak napjától Virágvasárnapig című előadását néztem meg. Érdekesen kapcsolódik az előző programhoz, hiszen itt is személyes történeteken keresztül ismerjük meg történelmünk őrjítő, embertelen korszakát. Kiből mit hoz ki egy ilyen szituáció? Trianon előzményei és következményei elevenedtek meg a színpadon. Ezt itt Erdélyben látni különösen érzékenyen érintett engem is. Gondolom, az itt élőket még inkább, ugyanis mi mindannyian, mind az anyaországiak, mind a történelmi Magyarországon élő magyarok, magunkon viseljük az oda vezető útnak és magának a diktátumnak nyomait. A gondolatébresztő darab után az estémet – sok más lelkes zenekedvelővel együtt – ezúttal is a Music Pubban zártam.

A Koszika & The HotShots banda tagjai adtak ott koncertet. Az erdélyi magyarokból álló együttes sok külföldi feldolgozás mellett saját nótákkal is szórakoztatta a nagyérdeműt. A Hangolj rám! című daluk nagy sláger volt 2011-ben, hosszú idő óta nem játszották, de most örömmel fogadták a nagyszebeniek. Hallhattuk az Ez a dal címűt is, amely az elvágyódásról szól egy kicsit, erről a generációs problémáról, ami a mai fiatalokat is érinti: amikor jobban várjuk a holnapot, mint amennyit teszünk ma. A mintegy kétórás koncertjüket a visszatapsolás után - a 2016-ban született saját számukkal -, a Closer-rel zárták végleg, melynek üzenete, hogy kerüljünk közelebb egymáshoz… Ezzel a pozitív gondolattal léptem ki a klub ajtaján.

Simon Andrea

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje