• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2017 – 6. nap

2017-11-13 12:08
Nagyszeben, 2017. november 10.

A Thália kistermében kezdtük a fesztivál 6. napját. A szebeni gyerekek ezúttal a kolozsvári Bábjátszótér előadására kaptak meghívást. S ha már Kolozsvár, ki más is lehetne a történet főszereplője, mint a város híres szülötte, Mátyás királyunk.

ArsHU2017_6 nap_Matyas_web_01 ArsHU2017_6 nap_Matyas_web_04

A történet szerint Mátyás ismét álruhában járja az országot, hogy alattvalói valódi életét, gondolatait, tetteit megismerhesse. Összetalálkozik egy cigányasszonnyal, aki megjósolja, ha a neve napjáig nem lop valamit, akkor bizony szörnyű halált hal. Február 23-a lévén ez egy igen szoros határidőnek bizonyult, koronás főnknek tehát gyorsan cselekednie kellett. A mese végére persze minden jóra fordult. A változatos cselekményekben gazdag históriát a két bábművész, - Demeter Ferenc és Gál Orsolya - nagyszerű játékkal adta elő. A gyerekek le voltak nyűgözve. Remek játék volt, vicces jelenetekkel és gyönyörű, színes bábokkal, hátterekkel. Ráadásul a mesén keresztül új ismeretek szerzésével gazdagodott az ifjúság.

ArsHU2017_6 nap_(c) Marius Miclea_web_01 ArsHU2017_6 nap_(c) Marius Miclea_web_03

Délután érkeztek Nagyszebenbe ösztöndíjas társaim és meghívott vendégeink, hogy a fesztiválon belül egy szakmai fórumon ismerjük meg egymás munkáját, vitassunk meg fontos kérdéseket. A rendezvényt Serfőző Levente, az Ars HUNGARICA Fesztivál igazgatója, a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület vezetője nyitotta meg.

A Habitus könyvesbolt egy újabb könyvbemutatónak adott otthont. Mátyás – Küsmődi Csilla beszélgetőpartnere Szász Hargita volt, aki első művét – amely 2017. márciusában jelent meg- , a 365-öt hozta el Nagyszebenbe. A beszélgetés során kiderült, hogy Hargita inkább szerzőnek, mint írónak tartja magát. Civilként kommunikációs szakemberként dolgozik, és Csíkszeredában él. Férjének ő mutatta be Nagyszebent, aki – városunkat látva - elcsodálkozott, hogy mindez valóban Romániában található?

A szerzőnő 3 hét alatt írta meg a történet első változatát, ami már régóta benne élt. Édesanyja bíztatására állt neki az írásnak, de végül hajdani egyetemi tanára elismerő szavai adtak erőt ahhoz, hogy kiadassa Anna egy évének eseményeit. A szórakoztató irodalmi kategóriába sorolható könyv nyelvezete könnyen olvasható, de a története már nem annyira könnyed. Hargita meglepetésére több férfiolvasója is van. Maga a sztori fikció, de több cselekményt, és a szereplőket is valós események, emberek ihlették. A kulcsfigurát például két nagyon jó barátnőjének a karakteréből gyúrta össze. Érdekesség, hogy minden személyhez zenei stílust is párosított, és a könyvben felidézett dalszövegeknek üzenetük van. A szereplők életének kibontása Hargita életét is formálta. Anna hatására ő is el kezdett futni, azóta már lefutott egy félmaratont. Az írást egyfajta terápiának is tekinti. A megjelenés óta több könyvbemutatón részt vett, és meglepte, hogy az emberek mennyire megnyílnak előtte. Elárulta, hogy bár ennek a műnek nem tervez folytatást, de már szerkesztés alatt áll egy új történet.

ArsHU2017_6 nap_(c) Marius Miclea_web_07 ArsHU2017_6 nap_(c) Marius Miclea_web_09

ArsHU2017_6 nap_(c) Marius Miclea_web_08_b

A könyvbemutatót Gyulai Zsuzsanna Radnóti- díjas versmondó, illetve - a 2006-ban megalakult - Strófa Trió előadása követte. A program első felét – a 200 esztendeje született – Arany Jánosnak szentelték. A fesztiválunk tiszteletére öt új megzenésített verssel készültek. A művésznő pedig a műsor zenei világához illő versekkel érkezett a fellépésre. Az est során elhangzott költeményekkel költőóriásunk életművének érzékenységén, zsenialitásán túl szeretnék felhívni a figyelmet Arany gondolatainak korszerűségére és örökérvényűségére.

A műsor második részében nagy ívű válogatást hallhattunk a magyar irodalom remekeiből. A versek témái elsősorban a szerelem, sors és a haza voltak. A közönség hálás volt a művészeknek, akik szívesen ott maradtak még egy rövid beszélgetésre.

ArsHU2017_6 nap_(c) Marius Miclea_web_17_b

ArsHU2017_6 nap_(c) Marius Miclea_web_14_s ArsHU2017_6 nap_(c) Marius Miclea_web_12_s ArsHU2017_6 nap_(c) Marius Miclea_web_11_s

A péntek estét az Átrium Classic Caféban töltöttük. A Kozma Orsi Quartet itt adta erdélyi turnéjuk első koncertjét. Idén ünneplik 10 éves jubileumukat, ennek tiszteletére egy „Best of” összeállítással érkeztek. Az LGT, Sting … feldolgozások mellett saját dalok is elhangzottak. Kozma Orsi énekhangja betöltötte a helységet. Annyian voltunk, hogy még a lépcsőn is ültek. A zenekar tagjai egyenként is megcsillogtatták hangszerbéli tudásukat, amit a jelenlevők tapssal értékeltek. A mintegy egyórás koncertet és egyben a fesztivál 6. napját az énekesnő Sting: If you love somebody című szerette volna zárni. A nagyszebeni közönség azonban nem hagyja ilyen könnyen elbúcsúzni az itt fellépő együtteseket. Ez eddig minden esetben bebizonyosodott a fesztivál során. Péntek este Kern András dalának utolsó soraival léptünk ki az Átrium Café ajtaján.

Simon Andrea

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje