• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2017 – 3. nap

2017-11-09 01:18
Nagyszeben, 2017. november 7.

Ahogy az előző este véget ért, úgy kezdődött a kedd délelőttünk. Palya Bea állt a színpadon, aki ezúttal elsősorban a gyermekeket várta. Jöttek is a kisebbek és nagyobbak az óvodából és iskolából, de jöttek szülőkkel, nagyszülőkkel.

ArsHU2017_3 nap_(c) Marius Miclea_web_02 ArsHU2017_3 nap_(c) Marius Miclea_web_03

A művésznő – reggel lévén – először közös nyújtózkodásra buzdított bennünket. Miután átmozgattuk picit tagjainkat, elkezdődött a zenés igézet. Lili – Palya Bea nagyobbik lánya – világába csöppentünk, az ő lábával tipegtünk a varrodába, iskolába, cukrászdába, s ki tudja még hova vittek bennünket ezek az aprócska gyerektappancsok. A gyereksereg nagyon élvezte az előadást, hiszen ők is be lettek vonva. Elmondták, otthon milyen hangok lehetnek ritmusosan ismétlődő, akár zenének is felfogható zajok. Aztán egy rövid időre még visszaképzelhettük magunkat a jó meleg dunna alá, apa és anya karjaiba, de ismét felébredve megelevenedett minden. Szóba kerültek a kedvenc állatok. Kiderült, a lovak, a pónilovak mindenhol – országhatárokat átszelve - ott vannak a kis gyerekszívekbe zárva. Megismerkedtünk különleges hangszerekkel. Gerzson János bemutatta az oudot. Majd ismét egy interaktív dal következett, a Szaladnak a madarak a tetőn című. Az ének alatt masszírozhattuk, nyomkodhattuk, simogathattuk a mellettünk ülő hátát, miközben mi is megtanultuk a szöveget. A gyerekektől és Nagyszebentől a Suttognak a vének című számával búcsúzott az énekesnő.

ArsHU2017_3 nap_(c) Marius Miclea_web_07 ArsHU2017_3 nap_(c) Marius Miclea_web_09

A program ugyanezen a helyszínen, a Gong Színházban folytatódott. Este 7 órakor lépett fel a MÁCSAFEJ Zenekar. A hét főből álló formáció már több mint 10 éve együtt zenél. Kolcsár József színművész 3 éve csatlakozott hozzájuk, hogy ezt a zenés – verses darabot összeállítsák, és ezzel okozzanak örömöt a verskedvelőknek. Tudta valaki, hogy miből jött a zenekar nem mindennapi névválasztása? A tagok neveinek kezdőbetűit összeolvasva jutunk el a megoldáshoz. Az előadást egy halott és egy napjainkban is élő - erdélyi magyar - költő képzeletbeli párbeszéde adja. Szilágyi Domokos versei szóban, míg Fekete Vince költeményei – Ferencz Csaba által - megzenésítve szerepelnek a produkcióban. A lelket karcolgató zenés – verses darabot a közönség nagy tapssal hálálta meg. A nézők között ült egy osztrák házaspár is, akik turistaként figyeltek fel a programunkra. S bár a szövegből nem sokat értettek, de megfogta őket a zene, és a versekből érződő drámai hangulat. A Mácsafej Együttes másnap tovább indult Gyulára, majd Budapesten, a Pesti Vigadóban lépnek fel.

ArsHU2017_3 nap_(c) Marius Miclea_web_16_s ArsHU2017_3 nap_(c) Marius Miclea_web_15_s ArsHU2017_3 nap_(c) Marius Miclea_web_12_s

A mai napom a Music Pubban zárult, ahol a gyergyószentmiklósi No Sugar Zenekar játszott. Mikor beléptem a bárba, még nem láttam őket, csak a hihetetlen hangú énekesnőt hallottam. Ekkora testben hogy fér el akkora hang? - gondoltam magamban, amikor megláttam Portik Líviát. Végig „tolta” az egész estét szinte megállás nélkül. A feldolgozások mellett természetesen eljátszották a Hiszek benned című saját dalukat is, amely a 2015-ös év Legszebb Erdélyi Magyar Dal-a lett. A lelkes hallgatóság nagy része persze nem bírt ülve maradni. Táncolva, ugrálva, énekelve, hajat rázva élvezték az együttes játékát.

Éjfél után értem haza, és realizálódott bennem, hogy már el is kezdődött az Ars HUNGARICA Fesztivál 4. napja.

Simon Andrea

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje