• Magyar
 • Román
 • Szabadság, szerelem - filmvetítés október 23. tiszteletére

  Szabadság, szerelem - filmvetítés október 23. tiszteletére

  A HÍD Egyesület – Magyar Kulturális Központ filmvetítést szervez az 1956. október 23-án kitört forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére, és tiszteletére. A filmvetítés 2017. október 23-án a Nagyszebeni Magyar Központ Sörház utcai irodájában lesz 17.00 órától. (Sörház utca, 2. szám, II. emelet, 550173 - Sibiu, Berăriei, nr. 2.)

 • SzülőVár

  SzülőVár

  Mielőtt megházasodtam, hat elméletem volt a helyes gyermeknevelésről. Most hat gyermekem van, és egyetlen elméletem sem'' - írta John Wilmot

  Az első találkozás témája: Működjünk együtt! Előadó: Mátyás Csilla pedagógus, Időpont: 2017. október 26., 18 óra. Helyszín: HÍD Egyesület - Nagyszebeni Magyar Központ (Sörház utca 2. szám, II.emelet, 550183 - Sibiu, Berăriei, nr. 2)

 • CSODAVÁR GyermekKlub! Minden kedden

  CSODAVÁR GyermekKlub! Minden kedden

  Október 3-án indult és heti rendszerességgel, keddenként szervezzük a színjátszó és kézműves foglalkozásokat, amelyekre szeretettel várjuk, két korcsoportban a gyermekeket. Egyik héten színjátszó, másik héten kézműves foglalkozást tartunk.

  A FOGLALKOZÁS INGYENES.

 • Pély Barna szólóest Nagyszebenben

  Pély Barna szólóest Nagyszebenben

  Ezen az estén az energikusságáról híres Barna megmutatja egy gitár, egy stomp box, és egy looper segítsével saját magyar és angol nyelvű dalainak egy részét, néhány olyan feldolgozással fűszerezve, amelyek nagy hatással voltak rá. Ki ne hagyjátok, mert azt biztos nem lehet rá azt mondani, hogy "ez nem jött át"! 

 • Ars HUNGARICA - MŰSOR

  Ars HUNGARICA - MŰSOR

  2017. november 5. és 12. között megrendezésre kerül Nagyszebenben a tizenkettedik Ars HUNGARICA kulturális fesztivál, amelynek célja kulturális élményt kínálni a látogatóknak, a helyi közösségnek és hangsúlyozni a magyar jelenlétet a Kárpát-medence határán. Nem titkolt cél, hogy a más nemzetiségű személyeknek magyar kulturális bemutatkozási platform a nagyszebeni Ars HUNGARICA fesztivál és teljes nyitottsággal közelíti meg az etnikailag vegyes családokat.

Ambrus Emese - Európa kis utcája

Ambrus Emese - Európa kis utcája

2017-10-20 09:32
2017. október 16. és 22. között Nagyszeben ad otthont újra a nagyszabású Astra Filmfesztiválnak. Az 1993-ban életre keltett eseménysorozat napjainkra jelentős eseménnyé nőtte ki magát az európai filmközösségben. Egyedülálló Délkelet-Európában.
Őszi falevelekből keltek életre Csodavár oroszlánjai

Őszi falevelekből keltek életre Csodavár oroszlánjai

2017-10-20 09:17
Jó érzés látni – hallani, hogy keddenként gyermekzsivajtól hangos a HÍD Egyesület - Magyar Központ Sörház utcai irodája. Kedden délután színes falevelekkel érkeztek a kis alkotók. Kiválogattuk a szép sárga színűeket, amelyek éppen megfelelőek voltak egy-egy félelmetes oroszlán sörényét imitálni. Ragasztással felrögzítettük a lapra, majd az oroszlánfejet - vágással, ...
Aranyóra vagy Arany-óra?

Aranyóra vagy Arany-óra?

2017-10-19 10:47
„Gyerekek, mi jut eszetekbe arról, hogy Arany-óra?” – ezzel a kérdéssel indította Varró Sándor nagyszebeni református lelkipásztor az „Arany János szavalótábor” költőről tartott előadását. És ámbár a kérdő mondat beugratós volt, a gyerekek nem dőltek be a kérdés huncutságának: az Arany-óra nem egy arany-alkatrészekből gyártott időmutató műszert, hanem a ...
Nem volt „süntelen” a Csodavár Gyermekklub színjátszó ...

Nem volt „süntelen” a Csodavár Gyermekklub színjátszó ...

2017-10-15 16:59
A második gyermekfoglalkozást Blénessy Enikő színművésznő tartotta a gyerekeknek 2017. október 10-én. A kisebbek és nagyobbak egyaránt beleképzelhették magukat egy sündisznócska életébe.
Libabőr a nagyszebeni Thaliában

Libabőr a nagyszebeni Thaliában

2017-10-11 00:00
Vártam ezt az estét, amikor először hallhatom Sárik Péter zenéjét. Leventétől (Serfőző Levente, a mentorom) kaptam a meghívást 2017. október 9-re a Thália-beli koncertre. Annyit hallottam már róla, de tőle még semmit addig a napig. A hiba az én készülékemben keresendő, ugyanis nem mozgok otthonosan a jazz zenei világában. A következő sorokban próbálom szavakba önteni ...
17. FILMTETTFESZT Nagyszebenben

17. FILMTETTFESZT Nagyszebenben

2017-10-10 23:43
A nagyszebeni helyszínen a három nap alatt több, mint 140 filmkedvelő néző volt. A feliratozásnak köszönhetően több román látogatót és turistát is vonzott az esemény. A kitöltött kérdőívek alapján a legtöbb érdeklődő 35 év feletti volt, körülbelül a fele a korábbi években is vendége volt a Filmtettfeszt-nek, és legtöbbjüknek mindegy, hogy egy film milyen gyártású.
Ha csütörtök, akkor Katicabogár…

Ha csütörtök, akkor Katicabogár…

2017-10-05 15:48
Az Oktatás napja alkalmából meghívást kaptam ma délelőtt az iskola Katicabogár osztályába. Czekó Andrea tanítónéni  és a 0 – 2. osztályos tanulók vártak rám. Néhányukkal már találkoztam a keddi Csodavár foglalkozáson, így már jó ismerősként üdvözöltük egymást.
Megnyitotta kapuját a Csodavár Nagyszebenben

Megnyitotta kapuját a Csodavár Nagyszebenben

2017-10-04 12:43
Tegnap, 2017. október 3-án volt a Csodavár GyermekKlub első foglalkozása  - a HÍD Egyesület szervezésében - a Sőrház utcai Magyar Kulturális Központ irodában.
Tegnap a nagyszebeni óvodában jártam

Tegnap a nagyszebeni óvodában jártam

2017-09-20 22:18
Az óvoda magyar csoportjának óvónénije, Mátyás-Küsmődi Csilla hívott meg tegnap délután. Örömmel tettem eleget a meghívásnak. Mikor odaértem, épp akkor öltözködtek a gyerkőcök a délutáni alvás után. Egyik-másik még álmosan ásítozott, néhányan odajöttek, és egyből barátkoztak velem.
A dél-erdélyi város, amitől tátva maradt a szám

A dél-erdélyi város, amitől tátva maradt a szám

2017-09-20 22:16
Szeptember 1-jén érkeztem meg egy hosszú autóút után. Serfőző Levente, a mentorom már a város szélén várt. A gyors lepakolást követően azonnal a város szívébe indultunk. Mint egy csodás időutazás, úgy éreztem magam, amikor átléptük a történelmi városrészt a modern világtól elválasztó városkaput. A szám is tátva maradt. A nyugalom szigete a sok szép épületével, ...
Nagyszebeniek a 19. Szolnoki Gulyásfőző Fesztiválon

Nagyszebeniek a 19. Szolnoki Gulyásfőző Fesztiválon

2017-09-11 08:47
Vendége volt Nagyszeben az idei szolnoki Gulyásfesztiválnak, amit 19. alkalommal rendeztek meg. Városunkat egy 11 fős delegáció képviselte. Anghel Ciprian Ştefan az ASTRA Nemzeti Múzeum főigazgatója és Serfőző Levente, a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete vezetője Csányi Sándor gulyáskirály meghívására érkeztek a Tisza parti városba. A rendezvényen mintegy 150 csapat ...
Testről és lélekről a szebeni Habitusban

Testről és lélekről a szebeni Habitusban

2017-09-11 07:48
Enyedi Ildikó számos díjjal kitüntett – többek között Arany Medve-díjas – filmjét vetítették a nagyszebeni Habitus könyvesboltban. A „Testről és lélekről” akkora érdeklődésre tett szert, hogy az eredetileg egy alkalomra tervezett mozizás három teltházas estét ért meg Nagyszebenben. (2017. szeptember 6-8.)
Nagyszeben híres Nagypiac tere ismét a fazekasoké ...

Nagyszeben híres Nagypiac tere ismét a fazekasoké ...

2017-09-06 21:35
A szakmai zsűri a kiállított alkotások alapján épp akkor adta át a harmadik díjat Páll Árpádnak, amikor az általa készített kályhacsempéket csodáltam. A korondi fazekasmester abba a Páll családba született, amely a fazekasság révén vált híressé, ...
Borsos Miklós 101 éve született Nagyszebenben

Borsos Miklós 101 éve született Nagyszebenben

2017-08-24 09:31
Székházában szervezett kiállítással emlékezett meg a nagyszebeni HÍD Egyesület – Magyar Kulturális Központ Borsos Miklós születésének 101-dik évfordulójára. 1906. augusztus 13-án, Nagyszebenben született egy székelyföldről Nagyszebenbe költözött családban. 14 éves koráig a Cibin parti szász városban nevelkedett, ahol magába szívta – ahogy ezt később saját maga ...
25 éves a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

25 éves a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

2017-07-23 14:58
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség megalakulásának 25. évfordulójáról emlékeztek meg a palicsi Vigadó dísztermében július 8-án, szombaton. Az EMKE-t dr. Széman Péter elnök, valamint Tóth Guttman Emese és Serfőző Levente elnökségi tagok képviselték.
KÉPEK - Hungarikum Napok 2017, negyedik nap

KÉPEK - Hungarikum Napok 2017, negyedik nap

2017-07-12 10:32
A nagyszebeni Hungarikum Napoknak, talán csúcspontja az utolsó nap következett be. Első alkalommal került megfőzésre 500 litres üstben eledel a Cibin parti városban és a szervezőktől kezdve a nagy számban kisereglett látogatókig mindenki kíváncsian szemlélte Csányi Sándor és Bihacsy László, szakértelemmel irányított Nagy Gulyás elkészítését.
KÉPEK - Hungarikum Napok 2017, harmadik nap

KÉPEK - Hungarikum Napok 2017, harmadik nap

2017-07-10 12:49
Szombaton, 2017. július elsején már kora reggel mindenki az Astra falumúzeum felé igyekezett: a gulyásfőző versenyre benevezett csapatok tagjai, a gyermekműsorokat szervező, illetve bemutató egyesületek tagjai, a kézművesek, a népdalt és néptáncokat előadó Fenyőcske, a zsűritagok, a vendégeink, majd a kedves látogatók.
KÉPEK - Hungarikum Napok 2017, második nap

KÉPEK - Hungarikum Napok 2017, második nap

2017-07-10 12:24
A nagyszebeni Hungarikum Napok nyolcadik kiadásának második napján a főszervező a helyi magyar közösségre öszpontosított. Kiállítás megnyitókkal kezdődtek a pénteki események, amelyek a Csíkszeredai "Kós Károly" Szakközépiskola diákok munkáit a Tanács Toronyban és a tanárok alkotásait a Polgármesteri Hivatal turisztikai információs központban kerültek bemutatásra.
KÉPEK - Hungarikum Napok 2017, első nap

KÉPEK - Hungarikum Napok 2017, első nap

2017-06-30 12:23
A Hungarikum Napok első műsorát a csodálatos nagyszebeni skanzenben, az Astra Múzeum újan épült multikulturális pavillonjában indította a főszervező HÍD Egyesület - Magyar Kulturális Központ. A piros riadós meleg ellenére szakmabeliekkel telt meg a terem, jelen volt a sajtó és az előadásokról értékes információkkal térhetett haza mindenki. 
Egyház és lakosság Erdély falvaiban - Konferencia ...

Egyház és lakosság Erdély falvaiban - Konferencia ...

2017-06-10 19:10
Társadalom, nemzet, egyház és politika a reformáció évszázadában, a recepció feltételei és keretei alcímmel szerveznek szakmai konferenciát az Institut für EvangelischeTheologie der Universität Koblenz-Landau, a Román Akadémia (Institut de Cercetări Socio-Umane Sibiu) és a Societatea de Studii Transilvane Sibiu együttműködésben.
Kisebbségvédelem Európában

Kisebbségvédelem Európában

2017-06-08 21:08
A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2017-ben is megrendezi a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemet, melyre elsősorban határon túlról származó joghallgatók, fiatal jogászok, ügyvédek jelentkezését várjuk, de indokolt esetben más tudományterületek hallgatóinak, képviselőinek is lehetővé tesszük a részvételt.
XV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál

XV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál

2017-05-22 23:41
A magyar népi kultúra, zene és tánc, hagyományos kézműves termékek, illetve a honfoglalás kori életmód kapott főszerepet május 20-án a XV. Vándorcsizma Néptáncfesztiválon, amelynek idén is a Grewln Park adott otthont. A rendezvényen gulyás főző versenyen is összemérték tudásukat a 11 csapatban induló résztvevők, amelyet szakmai zsűri bírált el, több mint 1500 adag ...
Az Europa Nostra-díjas Kallós Zoltánt köszöntötték ...

Az Europa Nostra-díjas Kallós Zoltánt köszöntötték ...

2017-05-20 10:44
Csütörtökön délután köszöntötték Válaszúton az Európai Bizottság és az Europa Nostra által idén nyilvánosságra hozott Europa Nostra díjazottak egyetlen magyar tagját, Kallós Zoltánt. Kallós Zoltán idén egyedüli magyarként nyerte el ezt a rangos elismerést, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölése nyomán. Miután a május 15-i hivatalos finnországi díjátadón ...
Erdélyre is kiterjeszti gazdaságfejlesztő programjait ...

Erdélyre is kiterjeszti gazdaságfejlesztő programjait ...

2017-05-20 10:27
A Vajdaság és Kárpátalja után Erdélyre is kiterjeszti a magyar közösségek megerősítését szolgáló gazdaságfejlesztési programjait a magyar kormány. A Mezőség Maros megyei részét felölelő első, egymilliárd forintos keretösszegű mintaprogram beindítását pénteken jelentette be Marosvásárhelyen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért ...
Továbbra is magyarságtudatot erősít az EMKE munkája

Továbbra is magyarságtudatot erősít az EMKE munkája

2017-04-10 18:03
Rendhagyó helyszínen, a patinás Bánffy-palotában zajlott le szombaton Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) közgyűlése. Azért ott, mert az erre a célra hagyományosan igénybe vett Protestáns Teológiai Intézet dísztermét a reformáció fennállásának 500. évfordulója alkalmával jelenleg nagyszabású felújításnak vetik alá. Az eseményt sok, a közművelődés ...
Hátrahagyottak emlékezete Déván

Hátrahagyottak emlékezete Déván

2017-04-06 12:24
Nem csak férfiak voltak hősök, a szabadságharcban nők és gyerekek is fontos szerepet vállaltak, jegyezte meg vasárnap, a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál szervezett kiállítás ünnepi megnyitóján Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi képviselője. A kiállítás ugyanis a 13 aradi vértanú szeretteiről, mindenekelőtt özvegyeiről szólt.
Előadással egybekötött könyvbemutató

Előadással egybekötött könyvbemutató

2017-04-06 12:16
Március 30-án délután a Habitus könyvesboltban érdekes könyvbemutatón vettünk részt. Csinta Samu sepsiszentgyörgyi író ismertette az Arisztokraták honfoglalása című könyvét. A szebeni közönség már ismerte a szerzőt, aki 2015-ben a Hungarikum Napok egyikén bemutatta az Erdély újranemesítői című művét.
A Napkenyér és a barna pityókás kenyér az év ...

A Napkenyér és a barna pityókás kenyér az év ...

2017-03-25 15:26
Javában zajlik a GastroPan kiállítás, amelyet a szakemberek Délkelet Európa legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari kiállításaként tartanak számon. A kiállítás második napján, pénteken, március 24-én a GastroPan Versenyek Pék kategóriájának versenyszámai vonzottak még a tegnapinál is több látogatótót, szakmabelit. A legtehetségesebb romániai pékek ...
Munkahely ajánlatok

Munkahely ajánlatok

2017-02-22 17:38
Ha munkahelyet keresel és jól tudsz magyarul írni-olvasni-beszélni Nagyszebenben és Bukarestben, de még Home-office megoldásban is tudunk ajánlatokat kínálni számodra, amelyekről alább olvashatsz részleteket:  • Értékesítés / Kereskedelem, • Magyar nyelvet beszélő személyeket keresnek, • Lead Development Representative -  Romania and Hungary, • Hiring Copywriter ...
Átadták a Fonogram-díjakat!

Átadták a Fonogram-díjakat!

2017-03-02 19:23
Idén is az egykori Budai Ifjúsági Park hagyományait őrző Várkert Bazár adott otthont az év legjobb könnyűzenei teljesítményeit díjazó Fonogram - Magyar Zenei Díj gálaestnek.
Ismét Oscar-díjat nyert egy magyar film!

Ismét Oscar-díjat nyert egy magyar film!

2017-02-27 08:15
Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje nyerte meg a kategória Oscar-díját magyar idő szerint hétfőn hajnalban a Los Angeles-i díjátadó gálán.
Dsida est Marosán Csaba tolmácsolásában

Dsida est Marosán Csaba tolmácsolásában

2017-02-06 21:05
2017. február 4-én délután szép számban gyűltünk össze a Szebeni Polgári Magyar Művelődési Egyesület termében, hogy megtekintsük Marosán Csaba színművésznek Dsida Jenő életéről és munkásságáról szóló összeállítását.
Gazdag közösségi élet Nagyszebenben 2017 elején

Gazdag közösségi élet Nagyszebenben 2017 elején

2017-01-24 23:05
A hideg ellenére a nagyszebeni magyar közösségben egymást követik, olykor párhuzamosan zajlanak az események. Pénteken, 2017. január 20-án harmadszorra találkoztak a kiskorú gyerkőcök együtt játszani szebbnél szebb és vonzóbb társasjátékokat. A kezdeményezés néhány lelkes szülőnek köszönhető, akik idejüket nem kímélve gyermekeik számára tartalmas időtöltést biztosítanak, ...
Ajándék szívünknek, szemünknek és lelkünknek

Ajándék szívünknek, szemünknek és lelkünknek

2016-12-11 19:05
A vasárnapi istentiszteletet kettős kulturális műsor követett a Nagyszebeni Református Templom Galériában. A Corvin Kiadó gondozásában megjelent, Erdélyben első alkalommal bemutatott Isten oltó-kése című kötet bemutatására és ezt illusztráló fotóknak kiállítás-megnyitójára került sor 2016. december 11-én. Az eseményen jelen volt Márton Ildikó építész és fotóművész.
A művész és az ember

A művész és az ember

2016-12-10 21:00
ORTH István Monográfiájának bemutatójára került sor pénteken, december 9-én a Magyar Házban. A közönség egy kellemes beszélgetésen vehetett részt a nagyszebeni művész, Orth István és Nagy Miklós Kund, a monográfia szerzője között. A Pallas Akadémia Könyvkiadónál megjelent kötetben betekintést nyerhetünk a világhírű művész világába, megismerhetjük emberként és ...
Öröm és izgulás a nagyszebeni Mikulás-esten

Öröm és izgulás a nagyszebeni Mikulás-esten

2016-12-08 21:21
Első sorban az izgulás... Ezen felül a szervezők ide-oda intézkedő jövés-menése, a sorban érkező gyermeksereg szívet símogató lármája, a szülők huncut mosolya és elégedett tekintete. Majd...CSEND. Bejött a Mikulás, tipegve-topogva, mély hangon köszöntve az egybegyűlteket.
Zenei egybekelés David Yengibariannal

Zenei egybekelés David Yengibariannal

2016-11-30 10:04
Az Ars Hungarica vendége volt a David Yengibarian Trió (Bata István basszusgitárossal és Badics Márk dobossal). Zenei hitvallásáról faggattuk a világhírű tangóharmonika (akkordeon) művészt.
Csodás két nap Brüsszelben

Csodás két nap Brüsszelben

2016-11-30 08:36
Gál Kinga európai parlamenti képviselő meghívására hét vízaknai fiatal utazhatott Brüsszelbe. A kirándulás november 16-18. között valósult meg, mely két nap alatt csodálatos élményekkel lettünk gazdagabbak.
Nagyszebenben jártunk

Nagyszebenben jártunk

2016-11-21 22:50
Az Ars Hungarica Fesztivál 2016 november 10 és 16 között már tizenegyedik alkalommal várta a kulturális élményre vágyakozó látogatókat Nagyszebenbe, ahol a helyi közösség, az etnikailag is vegyes családok, a más nemzetiségű személyek és a Kárpát medencéből érkezők megtapasztalhatják a magyar jelenlétet.
A kereszt az ég felé forduló jelképe

A kereszt az ég felé forduló jelképe

2016-11-21 22:04
A nagyszebeni ferences templomban nyílt meg, majd az Astra Múzeum Hermes Házába (Kispiac tér) költözött Vargyas Ildikó Virágos keresztúton... című kiállítása. A tehetséges és fiatal képzőművésszel az Ars Hungarica fesztiválon munkáiról, valamint Erdélyhez és Nagyszebenhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk.
Interjú Serfőző Leventével

Interjú Serfőző Leventével

2016-11-25 11:10
Komoly nevelési és közösségépítő szerepe kell hogy legyen egy kulturális fesztiválnak – vallja Serfőző Levente a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének elnöke, aki idén tizenegyedik alkalommal szervezte meg az Ars Hungarica fesztivált Nagyszebenben. A több mint egy évtized rendezvényszervezés bőven szolgál most már tapasztalattal, tanulsággal, ugyanakkor rálátással is ...
Ars Hungarica 2016 – a

Ars Hungarica 2016 – a "HÍD" fesztivál

2016-11-21 07:40
Tizenegy év után az Ars Hungarica szervezői arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar kulturális fesztivál HÍD-at teremt kultúrák és emberek illetve múlt és jövő között. A sokoldalú előadóművészet fesztiválja, hat napon keresztül több mint 30 programot kínált a magyar- és nagyközönségnek. 
Gyermekmosoly a legszebb ajándék

Gyermekmosoly a legszebb ajándék

2016-11-18 08:29
Az idei Ars Hungarica gyerekelőadások újra mosolyt csaltak a gyerekek és a felnőttek arcára egyaránt, akárcsak az elmúlt években.
„Mindenről eszünkbe jut minden” – a Góbé ...

„Mindenről eszünkbe jut minden” – a Góbé ...

2016-11-16 09:18
Pénteken koncertet, szombaton táncházat és bált tartott Nagyszebenben a Góbé zenekar. Az együttes a budapesti koncertszínpadok, klubok és táncházat állandó vendége. Fellépésük után Vizeli Mátét, az együttes oszlopos tagját a Góbé zenei hitvallásáról, valamint szebeni élményeikről is kérdeztük.  
Ars HUNGARICA a devenit platformă de colaborare

Ars HUNGARICA a devenit platformă de colaborare

2016-11-17 19:09
Festivalul cultural maghiar a creat legături între oameni, instituții, spectactatori și artiști, între generații. La cele peste treizeci de evenimente programate pentru acest an au participat foarte mulți tineri și copii, lucru îmbucurător pentru viitorul festivalului cultural maghiar. Evenimentele programate au transmis faptul că orice festival multidisciplinar este, pe cât de greu de ...
Utazások Dél-Erdélyben – megnyílt Wagner Péter ...

Utazások Dél-Erdélyben – megnyílt Wagner Péter ...

2016-11-13 18:05
Az Ars Hungarica fesztivál második napján megnyílt Wagner Péter Erdélyi szigetvilág című kiállítása is. A tárlat tulajdonképpen nem más, mint a művész dél-erdélyi útjainak lenyomata: az alkotások ugyanis négy megye, Fehér, Hunyad, Szeben és Brassó legszebb tájait és építészeti emlékeit mutatja be.
Kifordulás, avagy Petőfi után szabadon – Molnár ...

Kifordulás, avagy Petőfi után szabadon – Molnár ...

2016-11-12 14:18
A fesztivál első napján különleges színdarabnak örülhetett a szebeni közönség, egy temesvári fiatal színész által átdolgozott klasszikusnak. Rendhagyó módon közelít A helység kalapácsa című vígeposzhoz Molnár Bence – a fiatal színművész estjén pedig még az is megszereti Petőfit, akinek a költő eddig csak az unalmas iskolai házi feladatokat juttatta az eszébe.
Kiállításmegnyitóval indított a 11. Ars Hungarica ...

Kiállításmegnyitóval indított a 11. Ars Hungarica ...

2016-11-11 14:36
Száztíz éves lenne a nagyszebeni születésű Borsos Miklós. A szobrászként, éremművészként és grafikusként is elismert művész alkotásait nem először mutatják be az Ars Hungarica Fesztiválon.
Célkeresztben a turizmus

Célkeresztben a turizmus

2016-10-26 16:10
Erdély egyik sajátos nemzetiségi olvasztótégelye Nagyszeben, de példája is annak, hogy miként lehet ezt a kulturális örökséget a városfejlődés érdekében kihasználni, és nem úgy élni a jelenben, hogy állandóan a múlt sérelmeit vetik egymás szemére az együtt élő nemzetiségek. Persze úgy lehet, ha már a kisebbségiek politikailag nem befolyásoló tényezők. Szeben jelene ...
Megtartották a III. Kárpát-medencei Civil Konferenciát

Megtartották a III. Kárpát-medencei Civil Konferenciát

2016-10-22 23:12
A Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat mint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Információs Centrum cím birtokosa idén harmadik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Civil Konferenciát. Az elmúlt hétvégén új helyszín – ezúttal nem Szolnok, hanem a Bács-Kiskun megyei Lajosmizse – adott otthont a nemzetközi rendezvénynek.
Híd Magyarország és Dél-Erdély között

Híd Magyarország és Dél-Erdély között

2016-10-30 23:08
Székelyföldi látogatásaik alkalmával magyarországiak szép számban utaznak át Erdély déli részein. Legtöbben azonban csak átutaznak, kevesen állnak meg, holott a dél-erdélyi szórvány számos történelmi, kulturális vagy természeti látványossággal rendelkezik. Fordított irányban sem különb a helyzet: Dél-Erdélyben sokan – magyarok és románok egyaránt – tudják, hogy ...
VIDEÓ - Turisztikai

VIDEÓ - Turisztikai "HÍD" Nagyszebenben - Erdély ...

2016-10-24 20:50
Magyar Turisztikai Konferenciát tartottak Nagyszebenben. A kétnapos rendezvényen mind a szebeni, mind a dél-alföldi turisztikai helyszíneket, intézményeket bemutatták. A konferencia kezdeményezője, a Nagyszebeni Magyar Egyesület elnöke elmondta a rendezvény a magyarországi és a külhoni, és azon belül is a szórványban élő magyarok kapcsolatának megerősítéséért tett erőfeszítéseik ...
Sípályával és gasztrotúrákkal csalogatná Nagyszeben ...

Sípályával és gasztrotúrákkal csalogatná Nagyszeben ...

2016-10-24 18:59
/TurizmusOnline.com/ Magyar turisztikai konferenciát rendeztek Nagyszebenben, melynek központi témája volt, hogy a település ne csak átjáróváros legyen Budapest és a Székelyföld között, hanem valós élményeket kínáló desztináció. Ehhez persze kellene állandó, közvetlen légi vagy vasúti kapcsolat is. Ez utóbbi most ha csak ideiglenesen is, de valamelyest érezteti pozitív ...
Cel mai bun gulyás din Muzeul în Aer Liber din Sibiu ...

Cel mai bun gulyás din Muzeul în Aer Liber din Sibiu ...

2016-07-15 19:14
Peste 20 de familii din Sibiu, dar şi din alte judeţe unde există minoritate maghiară, au venit la Zilele Hungarikum, un eveniment care pune în prim plan tradiţiile şi cultura maghiară şi care a avut loc în Muzeul Astra.
Hungarikum-e a gulyásfőzés?

Hungarikum-e a gulyásfőzés?

2016-07-14 11:54
Előadóként és a gulyásfőzőverseny zsűrijének tagjaként vett részt dr. Széman Péter, az EMKE elnöke a hetedik alkalommal megrendezett Hungarikum Napokon Nagyszebenben. A rendezvényen megfoduló több mint 7.000 látogató jó bizonyíték arra, hogy a háromnapos rendezvény ezévben is legalább akkora sikernek örvendhetett, mint a tavalyi évben.
„So eine Preisverleihung habe ich noch nie erlebt”

„So eine Preisverleihung habe ich noch nie erlebt”

2016-07-13 09:13
„Ich beschäftige mich seit 18 Jahren mit Festivals, eine ähnliche Ergebnisbekanntmachung habe ich noch nie erlebt“, sagte Csányi Sándor aus Szolnok, auch der „Gulaschkönig“ genannt. Er hatte gerade den ersten Preis für den besten Gulasch dem Team „Operettissimo” aus Klausenburg überreicht, das schon am Freitagabend Operettenarien vorführte und deren Mitglieder nun vor Freude die ...
Hungarikum magyaroknak, románoknak

Hungarikum magyaroknak, románoknak

2016-07-07 20:14
Színvonalas néptáncelőadások és operettgálák ide, érdekes gyermekprogramok, konferenciák és kiállítások oda, mégiscsak a gulyásfőzés és főként -kóstolás tette igazán emlékezetessé meg vonzóvá a nagyszebeni Hungarikum Napokat.
VIDEÓ - Hetedik Hungarikum Napok Nagyszebenben

VIDEÓ - Hetedik Hungarikum Napok Nagyszebenben

2016-07-07 19:36
A hetedik nagyszebeni Hungarikum Napok meghívottak Szolnokról érkeztek. A szolnoki vendégek képviselőit, pénteken délelőtt Carmen Nicula a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal külkapcsolatokért felelős irodavezetője fogadta és megfogalmazódott, hogy van esély a két város közötti szorosabb kapcsolatra. A szolnoki csoport tagja volt Bali János aki fényképezett és filmezett az eseményeken. ...
Örökségvédelem és hagyományőrzés egy szórványközösségben

Örökségvédelem és hagyományőrzés egy szórványközösségben

2016-07-07 09:28
Szebenben nem érezzük egyáltalán, hogy háttérbe szorulnánk, és azt sem, hogy másodrendű állampolgárok lennénk. Élhetünk kultúránknak, anyanyelvünknek, hagyományainknak, és ez senkit sem zavar – vallja Józsa Benjamin nyugalmazott nagyszebeni magyartanár, akivel a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete által  július 1–3. között szervezett VII. Hungarikum Napok szabadtéri ...
Szivárvány különdíj a nagyszebeni Katicáknak

Szivárvány különdíj a nagyszebeni Katicáknak

2016-04-22 09:20
A 17-e számú, Liviu Rebreanu utcai óvodában működik az egyetlen nagyszebeni magyar nyelvű csoport. Pár évvel ezelőtt a vegyes magyar-német csoportban kevesebb, mint 10 gyermeket írattak ide a szülők, viszont amióta csak magyar nyelven folyik a foglalkozás és az óvónők magyar ajkúak, szakmailag jól képzettek elterjedt annak híre, hogy érdemes ide vinni a kicsinyeket. 
Moldvai Táncház Nagyszebenben

Moldvai Táncház Nagyszebenben

2016-04-18 12:34
Szombaton, 2016. április 16-án késő délután kezdődött az első Moldvai néptáncház Nagyszebenben. Kellemes hangulatban a csángó körtáncok játékos lépéseit, élő zene kísérettel tanulhatták meg a résztvevők. A szép műsort és ennek megszervezésének lehetőségét a Petőfi program ösztöndíjasainak köszönjük: Tóth Tamarának, Medvegy Andreának, Hunyadi Péternek és ...
Az EMKE 2016-os díjazottjai

Az EMKE 2016-os díjazottjai

2016-04-11 08:49
2016. április 9-én, szombaton délután 3 órakor adták át az Erdélyi Oscarnak is nevezett EMKE díjakat. A díjátadó, az előző évekhez hasonlóan, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében volt megszervezve. Serfőző Levente – a szebeni magyarság kultúrájának minőségteremtő ápolásában, önszerveződésének ösztönzésében vállalt kiemelkedő munkásságáért – ...
Kortárs költő versei szavalva és dalolva

Kortárs költő versei szavalva és dalolva

2016-01-16 14:15
2016 január 15-én este a nagyszebeni Habitus könyvesbolt előadótermében több mint 30 vers- és zenekedvelő nagy izgalommal várta a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes és Muszka Sándor költő előadását. Bár már hallottunk róluk, de soha nem szerepeltek városunkban. Mindannyian örvendtünk annak, hogy kb. egy hónappal a budapesti Kaláka együttes betlehemi műsora után, olyan ...
VIDEÓ - MTVA: Itthon vagy! - Szászföld

VIDEÓ - MTVA: Itthon vagy! - Szászföld

2015-11-27 16:08
Nagyszerű ismeretterjesztő film Nagyszeben és vidékéről, nagyon szép felvételekkel, interjúkkal, idegenvezetéssel. A felvételek 2015. nyarán készültek és, lehet nem véletlenül 2015. november 6-án került adásba, a jubileumi Ars HUNGARICA kulturális fesztivál második napján.
 
 
 
Oldal teteje