• Magyar
  • Román

Irodalmi műsorok, könyvbemutatók, filmek, megzenésített versek, előadások:

2017-10-19 12:07
Nagyszeben - Ars HUNGARICA 2017

Arany János születésének bicentenáriuma alkalmából (Nagyszalonta, 1817. március 2. – Budapest, 1882. október 22.) több olyan műsort szervezünk a 2017-es Ars HUNGARICA fesztivál keretén belül, amelyek a nagy költőre emlékeztetnek. Ugyanakkor a dalolt-, szavalt-, filmesített irodalommal, és ékes magyar nyelvünkkel kapcsolatos műsorok nagyobb hangsúlyt kaptak az idei fesztiváli programok között.

ARS hungarica A3 irodalom stb plakat 03_web_b

2017. november 5. • vasárnap - Tükörterem

17:15 Könyvbemutató – Borsos Miklós: Hermannstadt – meine Liebe / Sibiu, dragostea mea

18:00 Filmvetítés – Borsos Miklós: Szülőföldjeim

2017. november 7. • kedd - Gong Színház

19:00 Koncert – Mácsafej Zenekar: A dolgokról egy földi szellemnek

2017. november 8. • szerda - Habitus Könyvesbolt

17:00 Filmvetítés – Arany János: Szent László legenda

17:30 Előadás – Marosán Csaba: Bomlott cimbalom – Arany János ismeretlen arca /

18:30 Könyvbemutató – Banner Zoltán: Képírás-képolvasás / Habitus Könyvesbolt

2017. november 9. • csütörtök - Habitus Könyvesbolt

17:00 Könyvbemutató – Újszászi Ilona: Hogyan lettek ők amerikai magyarok?

2017. november 10. • péntek - Habitus Könyvesbolt

17:00 Könyvbemutató – Szász Hargita: 365

19:00 Verses-zenés előadás – Gyulay Zsuzsanna & Strófa Trió: ARANY HÍD

2017. november 11., • szombat - Tükörterem

11:00 Könyv-, folyóirat bemutató – Demeter László: Háromszék értékei Dél-Erdélyben

14:00 Astra Múzeum, Multikulturális Pavilon - Előadás – Murányi Levente: 1956 fontossága

* Minden műsorra a belépés ingyenes. / La toate spectacolele intrarea este liberă.

 BorsosHAZ_Nagyszeben_Filmfelvetel02 borsos_miklos_1559603_6249

• Könyvbemutató - Borsos Miklós: Hermannstadt – meine Liebe / Sibiu, dragostea mea

Nagyszeben híres szülötte Borsos Miklós, a Munkácsy -, Kossuth-díjas és Magyar Örökség-díjas, nemzetközileg ismert és elismert szobrászművész. 1906. augusztus 13-án született, és 14 éves koráig szeretett városunkban nevelkedett, amelyre egész életében jóleső érzéssel emlékezett. Első alkotása is itt található, amely egy szomorú eseményhez, – édesanyja halálához – köthető.

Művészetére az egyszerűség, klasszikus tisztaság jellemző. Ez az őszinteség, és letisztultság sugárzik ebből a könyvéből is, érdekfeszítő önvallomásából és önéletírásából, melyben minden szépítés nélkül, de nagy szeretettel idézi meg - többek között - gyermekkorát, családjának tagjait, nagyszebeni és győri diáktársait, tanárait, a két város érdekes lakóit. E könyvnek német ;s romám nyelvű fordítását mutatjuk be a nagyszebeni közönségnek.

A német nyelvű fordítást Fink Szilárd készítette, lektorálta Beatrice Ungar.

A román nyelvű fordítást Serfőző Emese készítette, Mioara Laura Pârvu lektorálta, Maria Pârvu tanárnő és Beatrice Ungar javították.

Kiadta a HÍD Egyesület – Magyar Kulturális Központ. Nyomtattva a Nagyszebeni Honterus Nyomdában.

A kötet megjelenését a Német Demokrata Fórum és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta.

 

• Filmvetítés - Borsos Miklós: Szülőföldjeim

A könyvbemutatóhoz szorosan kapcsolódva kerül bemutatásra Borsos Miklós 1986-ben készült filmje. Ez alkalomból életének főbb állomásai közül a nagyszebeni részt vetítjük le, román nyelvű felirattal.

 Macsafej_01 22551815_286674268403830_372959785_n

• Verskoncert - Mácsafej Zenekar: A dolgokról egy földi szellemnek

A sepsiszentgyörgyi zenekar „verskoncert”-je egy egyedülálló művészeti élményt kínál. Egyedisége abban mutatkozik meg, hogy minden elemében erdélyi, ráadásul egy olyan műfajban született, amely az irodalom, a zene és a színház mezsgyéjén az univerzális emberi gondolatok, érzelmek közvetítője.

Szilágyi Domokos mély vallomásai a létezés határait feszegetik, Fekete Vince Tízezer éj című versciklusa pedig újra és újra figyelmeztet „a mély” és „a magasság” közötti vívódásainkra, hogy megélhessük a „körömfeketényi szabadságot”.

Az izgalmas kamaraelőadás 70 perce alatt rádöbbenhetünk, hogy bár nem lett belőlünk angyalka a „mindenség-fia-fény-suhogás” érintése még a kásásan kéklő mélyben sem hagy magunkra. „Mert nem lehet ilyen jéghideg, / gépies, ennyire monoton nem lehet / úgyszólván minden”.

MÁCSAFEJ Zenekar: Ferencz Áron, Ferencz Csaba, Márk Attila, Ticusan János, Vitályos Lehel

Közreműködik: Gábor Szabolcs szaxofonok

Fekete Vince verseit Ferencz Csaba zenésítette meg, míg Szilágyi Domokos verseinek felhasználásával a szöveget Kolcsár József és Ferencz Csaba állította össze.

Rendező: Kolcsár József

Arany Janos kocka Szent Laszlo legenda_01_kocka

• FilmvetítésArany János: Szent László legenda

2017 – a Szent László emlékév és Arany János bicenteráriumának alkalmából készült a kisfilm, mely a költő és az uralkodó legendáját dolgozza fel Maksay Ágnes és Filep Farkas rendezésében. A kisfilm ötlete Marosán Csaba színművésztől származik. A vetítés során fény derül Arany élettörténetének eddig kevéssé ismert részleteire. Az alkotás egyik érdekessége, hogy bepillantást nyerhetünk a Toldi Estéje eredeti kéziratába, amelyben Szent László legenda is olvasható.

Zeneszerző: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. A hangfelvételen Pál István Szalonna és bandája játszik.

Előadóművész: Marosán CsabaMarosan Csaba_01jpg_s 

Bomlott cimbalom..._b 

• ElőadásMarosán Csaba: Bomlott cimbalom – Arany János ismeretlen arca

Tudta, hogy a 200 éve született költőnk, Arany János példátlan, karakán humorral rendelkezett?

A színészi eszközök bő tárházából válogatván Marosán Csaba mindent felhasznál, hogy megszerettesse velünk Arany János költészetét. Elmondása szerint az a célja, hogy játékosan és viccesen mutassa be az író életét, egy másik perspektívából megközelítve. Marosán Csaba kronologikus sorrendben mutatja be Arany életének, pályájának jelentősebb eseményeit, fordulópontjait. Az előadás íve azért mélypontokat is érint a költő életéből, például az 1848-as időszakot vagy a lányának halálát, de a humor eszközével pillanatok alatt fel is oldja a nyomasztó hangulatot.

Napjainkban a vers, mint irodalmi műnem veszített korábbi népszerűségéből. Adjon egy esélyt, hogy Arany János költészetén át újra felfrissítsük ezt a műfajt. Ajánljuk középiskolások, és a felnőtt korosztály számára.

Dramaturg: Széman Emese Rózsa

 Banner Zoltan_01 Kepiras_kepolvasas borito

• Könyvbemutató és beszélgetésBanner Zoltán: Képírás-képolvasás

A 2016-ban megjelent könyvet az író, Banner Zoltán művészettörténész művészeti olvasókönyvnek nevezi. A kötet művészettörténeti tanulmányokat gyűjt egybe, de egyféle erdélyi magyar művészeti enciklopédiaként is használható.

A 12 fejezetből álló mű szerzőjével Orth István, nagyszebeni képzőművész beszélget.

Ujszaszi Ilona_konyv_web_b

• KönyvbemutatóÚjszászi Ilona: Hogyan lettek ők amerikai magyarok?

Újszászi Ilona Juhász Gyula-díjas, Aranytoll – díjas, Aranygyűrűs újságíró, Magyarország legpatinásabb regionális napilapja, a Délmagyarország főmunkatársa. Hogy csak kiemeljünk néhányat számos elismerése közül.

Ohio az Amerikai Egyesült Államoknak az az állama, ahol a legtöbb magyar származású embert tartja számon a statisztika. Talán azért, mert az Erie-tó déli partján, e Kárpát-medence éghajlatához hasonlító időjárású amerikai vidéken élnek a legrégebb óta magyarok is. 2013 őszén lehetősége nyílt négy amerikai egyetemre, ottani szerkesztőségekbe látogatnia, ahol találkozott „amerikai magyarokkal”. Ott az Újvilág magyarjainak, és a magyarbarát amerikaiaknak a személyes történetei mélyen érintették.

Az írónő - az Ars Hungarica Fesztivál keretein belül bemutatott - könyvében egy-egy fejezetben a két interjút mindig egy amerikai magyar közösséget bemutató riport követ. Érdekes élettörténeteket, családtörténeteket ismerhetünk meg a történelmi eseményekkel összeforrva.

Szasz Hargita_kocka Hargita Szasz_365_03

• Könyvbemutató - Szász Hargita: 365

A cselekmény egy kisvárosban játszódik, a történetet egy fiatal lány, Anna szemszögéből meséli el a szerző. A főszereplő egy teljes évét ismerhetjük meg egy szerelmi háromszögön keresztül. Főhősünk tisztességtelen kettős játékot folytat, ennek ellenére megértjük őt, hiszen az érzelmei erősebbek nála. A történet hangulata, a remek karakterábrázolás és az írói stílus mellett a könyv legnagyobb erőssége a lebilincselő cselekményszövés. Szinte lélegzetvisszafojtva olvassuk ezt az eseménydús Háromszázhatvanöt napot.

Ismerje meg Ön is a könyvet és íróját, akivel Mátyás Csilla beszélget

 Gyulai Zsuzsa_Strofa Trio_01 Gyulai Zsuzsa_Strofa Trio_03

• Verses-zenés előadás - Gyulai Zsuzsanna & Strófa Trió: ARANY HÍD

Az előadás első felében megzenésített és mondott Arany versek hangzanak el, második felében pedig a hazáról és a szeretetről szóló költemények. Ady Endre, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Csoóri Sándor, Garai Gábor, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Áprily Lajos szavai kelnek életre az este folyamán.

A 60 perces előadásra szeretettel várjuk az irodalom- és az akusztikusan megszólaló vers-megzenésítések kedvelőit!

Előadják: Gyulai Zsuzsanna Radnóti-díjas versmondó és a Strófa trió.

slide-01-1140x380_b

• Könyv-, folyóirat bemutató - Demeter László: Háromszék értékei Dél-Erdélyben

A Tortoma Kiadó legújabb köteteit, a Kelet Kapuja folyóiratot és a www.erdelyikonyv.eu webáruházat bemutatja Demeter László, a kiadó igazgatója.

Demeter László ismert személy a nagyszebeniek számára. Szakmailag történész, de a nagyszebeniek a Tortoma Kiadó igazgatójaként ismerték meg jobban. Ugyanakkor, nagy szerepet játszott az utóbbi években igen gyümölcsöző Összetartozunk című Program beindításában, amely a Székely-Szórvány kapcsolatokat teljesen más szintre emelte, intézményesítette és együttműködés szempontjából gazdagította. Nem utolsós orban Demeter László a Magyar Szórvány Nap ötletgazdája, majd elfogadásra került és november 15-dike úgy Erdélybe, mint Magyarországon hivatalosan elfogadott nap lett, Bethlen Gábor születésének napja.

 Murányi_kocka

• Előadás - Murányi Levente: 1956 fontossága

A 61 évvel ezelőtti történelmi esemény fontosságáról vall a forradalmár, Murányi Levente. Az előadást pontosan a forradalom és szabadságharc leverésének napján, november 11-én tartjuk. Mi is történt 1956. október 23-án? Ezen a napon Magyarország elsőként kelt fel a szovjet rezsim ellen, és ezzel a világ figyelmének középpontjába került. Ezért bátran mondhatjuk, hogy 1956 előzménye volt az 1968-as csehszlovákiai, majd az 1981-es lengyel eseményeknek, és a berlini fal leomlásának is. Ezeket a dátumokat két dolog kötötte össze. A szabadság kivívása, illetve a nemzeti függetlenség megteremtése.

Murányi Levente 17 évesen tevékenyen részt vett a forradalomban, amiért le is tartóztatták. Érdekes megismerni egy fontos történelmi eseményt olyan emberek történetein keresztül, akik nem könyvből olvastak róla, hanem maguk is részt vettek benne. Ne hagyja ki Ön sem ezt a lehetőséget!

 
 
 
Oldal teteje