• Magyar
  • Román

Kiállítások a tizenkettedik Ars HUNGARICA fesztiválon

2017-10-19 01:57

Az elmúlt több, mint tíz év alatt a képzőművészetet és a fotográfiát külön fontossággal kezelte a HÍD Egyesület és aránylag sok kiállítást számolhatunk szervezési lajstromán. Talán nem is ez a legfontosabb, hanem inkább az, hogy az elmúlt években olyan művészeknek alkotásait lehetett Nagyszebenben megtekinteni, akik az erdélyi és Kárpát-medencei magyar alkotók között igen fontos szerepet játszanak. Ugyanakkor több olyan személyiségnek szervezett kiállítást az egyesület akiknek nagyszebeni kötődésüket is megtaláljuk önéletrajzukban. De, talán ennél még fontosabb az, hogy kiállító tereket lehetett magyar képzőművészettel és fotográfiákkal "belakni", megmutatva a nagyközönségnek, a nagyszebenieknek és a világnak, hogy mily kreatív és gazdag a magyar kultúra.

Ahogy az előadó ágazattal is tapasztalható a HÍD Egyesület igyekezeteinek „gyümölcsei” közé sorolható az a jelenség, hogy a magyar művészek egyre gyakrabban jelennek meg Nagyszebenben. Természetesen annak is köszönhető, hogy a város visszanyerte identitását és, talán nem a középkori státusa szerint, de kulturális szempontból igen fontos városként van elismerve.

A kiállítások, tehát nem hiányozhatnak a 2017-es Ars HUNGARICA műsorából sem.

Plakat_Foto_web_b

Kiállítás megnyitó – Magyar Fotóművészek Világszövetsége

2017. november 9., csütörtök, 16:00 - Polgármesteri Hivatal belső udvara

A kiállítást Dr. Patrus Sándor a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke és Magdó István romániai alelnök, Daniel Bălțat, a nagyszebeni Image Art iskola igazgatója és Serfőző Levente nyitják meg.

A kiállítás anyaga a XVII. Nemzetközi Magyar Fotószalon díjazott és kiemelkedő képekből van válogatva és 45 fotót lehet majd megtekinteni. 2017-ben 4 kategóriában lehetett fotókat beküldeni a pályázatra: Általános, Arany János élete és költészete, Magyar népzene, S’Örömre fel!

A Magyar Fotóművészek Világszövetségét 2002-ben, Budapesten alapították szakmai, társadalmi szervezetként, amely nemzetközi, határokon átnyúló, de nemzeti alapokon álló és egyéni tagságon alapuló művészeti szövetség.

Örökifjak_web_b

Örökifjak - Magdó István fotója - Négyfalu ( Săcele-BV)

A kiállítást 2017 szeptember 23-án mutatták be Budapesten.

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A tizenötödik születésnap mindenki életében emlékezetes esemény. Mivel a Világszövetség ebben az évben ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját, így engedje meg, hogy a fotószalon eredményei előtt egy rövid történeti összefoglalót nyújtsak.

A határon túli magyar fotóművészek körében született meg a gondolat, hogy létre kéne hozni egy olyan művészeti szövetséget, amely összefogja, támogatja és képviseli a magyar fotóművészeket a világ bármely részén. Ezen gondolat és igény hívta életre 2002-ben a Magyar Fotóművészek Világszövetségét. Az akkor harminc lelkes fotográfust (felvidéki, erdélyi, vajdasági, anyaországi) számláló szövetség, mára már 172 tagot tudhat soraiban. Az alapító tagok elnöknek Győri Lajost, erdélyi alelnöknek Balási Csabát, felvidéki alelnöknek Nagy Tivadart, vajdasági alelnöknek Ispánovics Józsefet választották.

Ma a Világszövetség az alapítók által megalkotott eszmék, gondolatok, célok szerint tartalommal és minőségi fejlődéssel kibővítve működik. Sokrétű munkánk eredményeképp az MFVSZ jó úton halad afelé, hogy a hazai és nemzetközi fotóséletbenmind nagyobb elismerést szerezzen. Továbbra is kiemelt célunk a fotográfia magas színvonalon történő művelése mellett a magyar identitás megőrzése, megjelenítése az anyaországon belül és kívül. A szerteágazó tevékenységen (fotópályázat, fotóhét, fotókiállítások, fotóművészeti album szervezése, védnökség) túl, kiemelt része életünknek minden évben a Nemzetközi Magyar Fotószalon megszervezése. Az évről-évre megrendezésre kerülő pályázat és az azt követő - a fotópályázat válogatott alkotásaiból szervezett - vándorkiállítás napjainkra már több országban, tizenhat helyszínen mutatja be a győztes képeket és a Világszövetséget egyaránt.

Ebben az évben 17. alkalommal került megrendezésre a Fotószalon. Idén először 4 kategóriában lehetett nevezni. 2017-ben Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, ezért idén a hagyományos (általános színes, monokróm) kategória mellett „Arany János élete és költészete” kategóriát is hirdettünk. A Világszövetség – az alapvető céljaival összhangban – idén is nagy hangsúlyt helyezett a magyarság hagyományainak, a népi kultúrának bemutatására, amely idén a „Magyar Népzene” kategóriában öltött testet. A negyedik kategória újdonságként a “S’Örömre fel!” témát kapta, amely az eddigiekhez képest formabontó választás volt, ennek ellenére a pályázók között nagy érdeklődést váltott ki.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége munkájának eredménye, hogy ebben az évben is nagyon színvonalas anyag gyűlt össze, amelynek válogatását a kiállításainkon és a katalógusunkban is bemutatjuk. A hazai és a nemzetközi fotós közéletben is elismert és megbecsült zsűri tagjainak idén sem volt könnyű dolga az értékelésnél. Reményeim szerint a katalógusban és a vándorkiállítások helyszínein bemutatott alkotások is hozzájárulnak a Világszövetség ismertségének növeléséhez, céljai megvalósításához, az alapító gondolatok terjesztéséhez.

Ezúton szeretnék mindazoknak köszönetet mondani, akik az elmúlt 15 évben áldozatos munkájukkal hozzájárultak a Világszövetség létéhez, tevékenységéhez, és ahhoz, hogy az MFVSZ az évek során méltán nagykövetévé váljon a magyarság fotókultúrájának.”

Dr. Patrus Sándor - Budapest, 2017. szeptember 23.

Pihen a nagybögő_web_b

Pihen a nagybögő - Bálint Zsigmond fotója – Marosvásárhely

 

teaTIMEpresentation02_web_b

 

Kiállítás megnyitó – Ivácson Rebekka: teaTIME

 

2017. november 5., vasárnap,18:30 - Német Demokrata Fórum kiállító terei, Tükörterem

 

A kiállítás megnyitó gasztronómiai műsorral és kellemes hangulatú kamarakoncerttel társul. A jelenlévők teakóstolón vehetnek részt, amelyen a különböző világrészek ceremóniáit és szokásait ismerhetik meg.

 

Ivácson Rebekka - 1986-ban született Marosvásárhelyen.

 

Középiskolai tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum grafika szakán végezte. Egyetemi diplomát a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet-Grafika szakán szerzett, majd Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen, a Vizuális Művészeti Intézet Média és Design tanszék Tervezőgrafika MA szakán szerzett tervezőgrafikus művész képesítést.

 

Több egyéni tárlata volt Romániában, Magyarországon és Svédországban, illetve részt vett számos csoportos kiállításokon magyar, német, osztrák, szlovák és román területeken.

 

Jelenleg szabadúszó tervezőgrafikusként / illusztrátorként dolgozik.

 

2014_05_selfPortrait_b

 

teaTIME

 

Kétféle ember létezik: a kávéfogyasztó és a teafogyasztó.

 

A kávé talán népszerűbb, viszont kétségtelen, hogy a tea hűségesen követi. Még a legtöbb kávéfogyasztással büszkélkedő USA-ban is, a tea népszerűsége egyre nagyobb. És ez nem véletlen!

 

A tea koffeintartalma kevesebb, és hosszabb időn belül szabadul fel, ugyanakkor egészségesebb és változatosabb. Felmelegít, amikor fázunk, hűsíthet, ha melegünk van, depresszió esetén felvidít.

 

Egy csésze tea több, mint egy ital...

 

A kiállítás 7 ország teázási ceremóniáját ismerteti - Japán, Kína, India, Oroszország, Marokkó, Törökörszág és Anglia -, bemutatva a különböző tradíciókat, az egyes szertartásokhoz szükséges eszközöket,  a teákat és azok elkészítésének folyamatát lépésről lépesre. A vonalrajzok egyszerűsége, a hagyományos minták formavilágát idéző geometrikus terülőminták, illetve a kézzel készített tea-képek a tealevelek aromáival egy igazi szertartás jellegét teremtik meg.

 

A kiállítást november végéig lehet megtekinteni a Német Demokrata Fórum székházának kiállító terében.

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje