• Magyar
  • Román

Lebegés Szebenben - Palya Bea két műsorral érkezik az Ars Hungarica fesztiválra

2017-11-04 04:26

Nagyszebent még egyetemista korából ismeri, Erdélyben mindig különös örömmel koncertezik, az Ars Hungarica fesztiválra pedig gyermekműsorral és felnőtt koncerttel is készült. Nagyszebeni koncertje apropóján jelenlegi munkáiról, filmes feladatairól, a jövő kihívásairól, valamint az önismereti útról és az emberek közötti kapcsolódásokról is kérdeztük Palya Beát.

Palya Bea_06_web_b

Úgy tudom, nem először jár Nagyszebenben. Mikor ismerkedett meg a várossal?

Egyetemista koromban az első szerelmemmel végigjártuk az erdélyi szász városokat. És amikor szerelmes kiránduláson vagyunk, minden szépnek tűnik, és minden egy kicsit lebeg. A környező falvakat is bejártuk, és megmaradt egy bácsi mosolya, ahogy rám kacsint, amikor hazafelé vonultak a tehenei. Elkiáltotta magát: Katyi! A tehén egy hangos mú-val válaszolt, a bácsi meg a bajusza alatt büszkén mosolygott rám... Máig filmszerűen él bennem a kép.

A mostani koncertre gyerek- és felnőtt műsorral is készül. Mennyiben igényel másfajta ráhangolódást, másfajta készülést a két zenei világ?

Teljesen más a kettő, de mindkét anyag mélyen belőlem gyökerezik, és nagyon szeretem énekelni ezeket a dalokat. A felnőtt koncerten az elmúlt öt év dalai szólnak, a és a Tovább nő lemezekről. Ott leginkább a dalokba írt felnőtt élményeimet élem újra, a fülem és a szívem pedig a körülöttem levő öt zenész közös játékában gyönyörködik. A gyerekkoncertnek álcázott családi zene a gyerekeimhez fűződő viszony egyes pillanatait idézi fel. Ilyenkor egy kicsit velük is vagyok.

Palya Bea_03_web_b

Van-e még különbség aközött, ha nagyvárosban és vidéken, Magyarországon vagy Erdélyben játszik? Másképp kell-e megszervezni egy ilyen koncertet, vagy más-e a közönség?

Imádok minden koncertet, számomra csak maximális odaadás létezik, ez az, ami vezet a zenélésben. Persze azért van különbség, magyarországi vidéki város és a főváros közt mindenképp. Talán azt mondanám, hogy a fővárosban a közönség jobban ismeri a dalokat és engem, vidéken meg gyakran a hírem megy előre, és a zeném jön utánam. De mindig úgy távoznak onnan is, hogy bár az első, de nem utolsó koncertjük volt ez velem... Erdély pedig szerelem. Itt úgy érzem, a kevesebb találkozás miatt nagyobb és élesebb a figyelem, a kapcsolódás igénye a közönség részéről is. Az egyik legutóbbi erdélyi fellépésemen a gyerekanyagot játszottuk. A zuhogó eső miatt azon idegeskedtünk, hogy hol is legyen a játék, végül aztán egy vár pincéjébe zsúfolódott be a sok felnőtt és gyerek. Én olyan energiát koncerten ritkán éltem még meg: énekeltek velem az első perctől kezdve, óriási mosolyok jöttek velem minden érzelmi hullámban. Olyan volt ez, mintha egy ősi törzsi szertartáson lennénk, ahol én énekkel szolgálhatom ezt közösségi-megtisztulós folyamatot.

A pályája népi énekesként indult, és sokáig kizárólag így tartották számon. Hallgat még bármilyen népzenét?

Abszolút, olyan ez, mint a tiszta forrás. A legtöbbször a cigány gyűjtéseket vettem elő mostanában, illetve most egy koncertre való készülés kapcsán a jiddis es szefárd zene került elő a gyűjteményekből. De a múltkor eltöltöttem egy jó időt a neten a magyar népzenei gyűjtésekkel is, egy kedves felkérés okán felfrissítettük sárközi karikázó dallamokat…

Palya Bea_05_web_b

A népzene nyilván állandó forrást, folytonos megújulást jelenthet. Kik azok, akik mindezen túl a leginkább inspirálják, foglalkoztatják mostanság? Egyáltalán: min dolgozik most?

Most az elengedés, elválás mozzanata foglalkoztat, több szinten megjelent ez az életemben, akár a gyerekeimmel, akár a zenészeimmel kapcsolatban is. Erről fogok egy albumot írni. A mostani életközépi megállásom sok fájdalmat okozott, de hozott sok tisztán látást is. A megállásban nagy erő van. Inspiráció pedig minden, ami megérint. Ezek most elsősorban a családtagjaim, hisz velük vagyok a legtöbbet. Másrészt hallgatok énekeseket: Joni Mitchellt újra tanulmányozom, de jut Lian La Havasból, Bach-ból, Noából, Rebeka Bakkenből, Hozierből is...

Magyarországon hamarosan a mozikba kerül a Django Reinhardt életét feldolgozó film, amelyben a címszereplő feleségét alakítja. Korábban is vállalt filmes szerepet, a Transylvania című film betétdalait énekelte, és játszott is benne mellékszerepet. Milyen tapasztalatokkal szolgált a filmes „kikacsintás?”

Imádtam, ajándék volt az élettől. Mindig jó kilépni az élet megszokott működéséből, és csinálni valami mást, máshol, másokkal. Csodás emberekkel, csodás tájakon dolgozhattam, és ez még csak a dolog egyik fele. Maga a történet is megrázott: a film témája a cigányok a háború alatti üldöztetése, minderről pedig Django Reinhardt egyéni sorsán keresztül szerzünk tudomást. Sok sírásban és nevetésben volt részem a forgatás során, de mindkettő megtisztított. És talán ezért is volt az, hogy a forgatás végére megfogantam – a dolog szépsége pedig, hogy a filmben is terhes nőt játszom. Az utolsó jelenetben a kisbaba, aki a forgatókönyv szerint a gyermekem, úgy aludt rajtam, mint a bunda, pedig vagy ezren voltak körülötte. És akkor már Panni is ott volt a hasamban. Nem lepődnék meg, ha ezek után valami filmes pályát választana majd...

Többször nyilatkozott már arról, a második gyermeke születése sok mindent megváltoztatott. Miben áll ez a változás?

Az emlegetett életközépi megállásom sok új dolgot felhozott. Annak a megértését is, hogy milyen nehéz volt idáig eljutnom. Mintha a keletkező sebeimet csak most nyalogatnám, mert korábban nem volt rá idő. És sok új erőforrást is felfedezek magamban. Emellett persze ott a két gyerekem, most már van egy nagy meg egy kicsi. Rájuk figyelek, nekik szentelem az időm nagy részét. És ezt nem bánom, édes rabszolgaság. Sokat tanulok tőlük és ebből az időszakból. A gyerekeim apjával való kapcsolat is fókuszba került most, hiszen nagyon el lehet fáradni: nem alszunk, szolgáljuk a gyerekeket, könnyen elmegyünk egymás mellett.

Palya Bea_04_web kocka_b

Szakmai téren milyen tervei vannak még? Hova lehet, hova kell még eljutnia?

Nagyon fontos célom, hogy a zenében csak tiszta hangokat, szavakat énekeljek, és a teljes szabadságot kiélvezhessem a dalokkal kapcsolatban. Ez persze javarészt most is így van, de szeretném, ha nagyobb lenne a dalaim közönsége, és szeretném, ha ez jó irányú változást indíthatna el a hallgatóim életében. Szeretnék többet játszani külföldön, apránként felépíteni ott is, amit itthon. És közben megvan a fejemben egy új könyv vázlata is. A zene mellett ugyanakkor kialakult egy másik szakmám: előadásokat tartok, mert az önismereti tudás, amit az évek alatt összegyűjtöttem, gyakran túllóg a dalformán. Rengeteg helyre járok előadni, tanítani, workshopokat tartani.

A női szerepek, a női identitás és a nők közötti kapcsolódások hangsúlyozottan nagy szerepet kapnak a munkáiban. Tudja-e, mikor és miért kezdte foglalkoztatni a téma, és hogyan vált mindez a zenéjének hangsúlyos, markánsan felvállalt alkotóelemévé?

Én kaptam – illetve szereztem – egy adag bátorságot ahhoz, hogy mélyre ássak, amikor dalnak való anyagért a lelkem bugyraiba alászállok. És ott már közösek a történetek: nagyon leegyszerűsítve, mindenki szeretni akar, és szeretné, ha szeretnék. Ezek egyetemes emberi témák, csak én épp a nőiség testi és lelki élményeinek szűrőjén át tudom ezeket megírni, hisz nőként létezem. De a koncertjeimen és a közösségi oldalaimon egyre több a férfi. A férfiak ugyanúgy gondolkodnak a generációs láncban foglalt tudásról, az exekről, szexualitásról, a beavatásról, a pozitív vagy negatív testképről, az elvágyódásról. Egyébként az én nőiséggel kapcsolatos munkám fő célja önmagam jobb megismerése, és ezáltal a másik nemhez való mélyebb kapcsolódás. Mert a nők a férfiakkal együtt szerintem erősebbek, és a gyerekeink érdeke is az, hogy a jobban tudjunk egymással kommunikálni, együtt élni. Ha pedig egy gyerek harmonikus szülőkapcsolatban nő fel, az megsokszorozza a benne rejlő lehetőségeket.

Az interjút Horváth Dóra készítette.

 

Nagyszeben - Ars HUNGARICA fesztivál:

November 6-án, hétfőn 19 órától a Gong Színházban: Palya Bea és Zenekara

November 7-én, kedden 10 órától a Gong Színházban családi koncert - Palya Bea: Altatok

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje