• Magyar
  • Román

Udvari KamaraSzínház: Halottak napjától virágvasárnapig

2017-10-21 09:45
2017. november 9-én, 19 órakor a Gong Színházban

Egy nő, három férfi, huszonkét év. Dráma egy felvonásban. Világégéstől világégésig.  Az elszakítástól a visszacsatolásig. Történik Szabadkán, a kisebbségi lét első két évtizedében. Korábbi nagysikerű előadásunkat felújítottuk  és ismét játsszuk, megújult szereposztásban.

Udvari Kamaraszunhaz_web_01_b

A megtörtént eseményekre és egy szabadkai magyar polgár naplójára támaszkodó darab a maga nemében egyedülálló. Trianonról, a Délvidék szerb bekebelezéséről, majd 1941-es felszabadításáról szól. Életszerű és -szagú mestermunka, amely megmutatja erényeinket és esendőségünket, nemzeti karakterünk napos és árnyékos oldalát egyaránt. A címválasztás nem véletlen: 1918 őszén, halottak napján vonultak be a szerb megszállók Kosztolányi városába, majd 1941 tavaszának virágvasárnapján tértek vissza a honvédek – egyszerre zokogó és nevető, táncoló, ujjongó szabadkai polgárok ezreitől köszöntve.

Udvari Kamara_02 halottak-napjatol-viragvasarnapig-17

Írta: Siposhegyi Péter, Dramaturg és rendező: Andrási Attila

Szereplők:  Szemerédi Bernadett, Lénárt László, Kálló Béla, Széplaky Géza

Zene: Barabás Zoltán – Vecsei László

Az ilyen témájú darabok, előadások fájóan hiányoznak a magyar színházakból, mi minderről eddig pisszenni sem mertünk a színpadon. A kamaraszínház Trianon tragédiáját, annak következményeit mélyíti, az állami elnyomást taglalja, ahogyan megírták, nyíltan szokatlan nyíltsággal. Én a sok vihart, züllést átélt öreg színházi róka halkan megjegyzem, hogy végre egy előadás, amely szörnyű dúlást vitt véghez lelkünkben.” (Hét Nap: Barácius Zoltán)

„Az a nemzet, amely elveszíti nemzettudatát, csak nép lesz.” – Andrási Attila

Az előadás időtartama: 100 perc

Belépő és helyfoglalás Fesztiváljeggyel biztosított. A bejáratnál a belépő ára 15 lej, illetve 10 lej nyugdíjasoknak és egyetemistáknak, 18 éven alól a belépés ingyenes.

  • Fesztiváljegyeket a HÍD Egyesület – Magyar Kulturális Központban lehet megvásárolni (Sörház utca, 2. szám, II. emelet), 2017. október 23. és november 3. között, hétfőtől péntekig 17-20 óra között. A fesztiváljegy ára 40 lej/személy, illetve 30 lej nyugdíjasoknak és egyetemistáknak. 

halottak_napjatol_viragvasarnapig_b

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje