• Magyar
  • Román

A magyar gasztronómia kultúrája és Benedekffy Katalin szólóestje

2018-10-21 03:23
Ars HUNGARICA 2018. november 15., 18:00 - Tükörterem

A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete, de sokan vallják azt is, hogy a „kettő együtt”. Hozzátartozik a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája és minden más, ami az étkezéshez kapcsolható. Jean Anthelme Brillat-Savarin szerint "A gasztronómia mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással".

Az Ars Hungarica rendezvény kiváló alkalom a magyar értékeink bemutatására, valamint annak megismertetésére!

• A magyar gasztronómia kultúrája - előadások, bemutatók és kóstolók: Szolnok ízei - tiszai halászlé és habos ischler, Napfény ereje - hidegen kipréselt olajok, Csípán pálinka, ChocoMe csokoládémanufaktúra, Fort Silvan - borok, Fóti Sörfőzde - kézmáves sörök.

• Szólóest: Benedekffy Katalin színművész - operaénekes, szoprán


A magyar konyhaművészet a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, amely változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres ízvilággal büszkélkedhet. Konyhakultúránk több mint ezeréves történelmi fejlődés eredménye, amely magyarlakta területeinek természeti adottságain, valamint az évszázados tradicionális állattartás, növénytermesztés és a manufakturális élelmiszer-előállítás örökségén alapul.

A sikeres magyar ízekről, előállításukról, eredményeikről beszélnek meghívottaink. Az est keretén belül, természetesen kóstolásra is alkalmat biztosítunk és nem utolsó sorban "fűszerezzük" az eseményt egy különleges meghívott előadásaival: Benedekkfy Katalin művésznő operaáriákkal, operettekkel és népdalokkal teszi majd felejthetetlenné az estét.

borito-pont-gasztro-ischler Halaszle_01

SZOLNOK ÍZEI - Tiszai halászlé és habos ischler

Bemutatkozik Szolnok a “Tisza fővárosa” és a Hotel Tisza Étterem, konyhafőnöke Buzsáki Barnabás gasztronómiai kóstolót, bemutatót tart nevezetes ételkülönlegességekből. JNSZ megyei CIC elnöke – dr.Molnár Beáta - Szolnok és gasztronómiájának történelme címmel tart filmbemutatót .

Tiszai Halászlé

A magyar halászlé világhírüvé vált, Czifray István “magyar nemzeti” szakácskönyvében találkozunk először 1840-ben vele. Abban az időben lett az egész magyar nemzet által közkedvelt étel.

Három külömböző halászlé van: a tiszai, a dunai és a balatoni, de ez csak a kiindulás. Máshogy készítik a halászlét Baján, mint Szegeden és másként Szolnokon. A szolnoki halászlé alapvetően tiszai halászlé: tésztát sohasem tesznek bele, és alapléből készítik, amit aztán át is passzíroznak. Szolnokon is készül halászlé pontyból és harcsából, az igazi szolnoki halászlé azonban sokféle halat tartalmaz. Ponty, harcsa, süllő, törpeharcsa a klasszikus sorrend a bográcsban, sok vöröshagymával, nyakon öntve paprikával.

Habos ischler

Világhírű lett egy szolnoki habos ischler. A Tisza-parti városba sokan kifejezetten azért mennek el, hogy habos ischlert egyenek. Szinte mindennapos, hogy a környékbeli településekről vagy az ország távolabbi részéről is eljönnek az édességkedvelők Szolnokra.

A sütemény világszerte kuriózumnak számít, ugyanis csak Szolnokon készítik habos töltelékkel. Eleinte csak egy helyen lehetett kapni, ám a desszert sikere akkora, hogy a helyi cukrászdák is felvették a habos islert a kínálatukba. A habos isler híre az évek során átlépte az országhatárt, Európa-szerte vannak hódolói a csokis-habos finomságnak. Eljutott már a sütemény Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Görögországba, sőt, az Egyesült Államokba és most Nagyszebenben is megismerkedhetünk ezzel az egyedülálló süteménnyel.

 Napfeny olajok_01 Napfeny olajok_02

NAPFÉNY EREJE

Előadó: Havran Gábor termelő

Vállalkozásukat azzal a céllal indították, hogy a kistermelőként megtermelt javakat feldolgozva finom és egészséges termékeket hozzanak létre. Az általuk feldolgozott alapanyagok nagy részét ők maguk termelik.

Általában az alábbi termékek szerepelnek kínálatukban: Hidegen préselt növényi olajok: napraforgó olaj repceolaj, tökmagolaj, szezámmag olaj, mákolaj, kendermag olaj, lenmagolaj, magvas gomborka olaj és máriatövismag olaj. Szintén hidegen préselt terápiás olajok és olaj esszenciák, mint a szőlőmag olaj, köménymag olaj, kapormag olaj és a mustármag olaj, valamint növényi vajak: tökmag vaj, szezámmag vaj (tahini), kendermag vaj és máriatövismag vaj és magőrlemények: szőlőmag őrlemény, szezámmag őrlemény, kendermag őrlemény, tökmag őrlemény és máriatövismag őrlemény, illetve vegyszermentes gazdaságból származó (saját termesztésű), hagyományos kövesmalmi őrléssel készült teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt.

chocome_b 

logo chocome chocoMe_4

ChocoMe csokoládémanufaktúra

Előadó: Jánosi Csanád forgalmazó

Édes és keserű csemegék sikeres vállalkozásoktól Nemzetközi díjakat hoznak el a magyarországi csokoládémanufaktúrák.

Jámbor Gyula: „a Magyar vállalkozások sikereitől hangosak a nagy tekintélyű csokoládéversenyek”. A magyar találékonyságot, fantáziát, ízlést dicséri, hogy a gyakorlatilag bárki által elérhető alapanyagokból ilyen remek kreációkat tesznek az asztalra. Csokoládét gyárt a budapesti, autistákat foglalkoztató műhely is.

Amilyen távoli, egzotikus vidékeken terem meg a kakaóbab, a csokoládé alapanyaga, olyan meglepő, hogy mennyi magyarországi vállalkozás akadt, amely a maga egyéni ízlése alapján készít világra szóló édességeket. Miután tavaly elvitte a gasztronómiai Oscart a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra fagylaltja, ezúttal a sós karamellás-mogyorós trüffellel nyert a magyar vállalkozás a Great Taste Awardson, így az utóbbi három évben immár tizenöt nemzetközi díjjal gazdagodtak bonbonjaikkal és csokoládéikkal.

Hasonlóképpen, immár második nemzetközi díjgyűjteményét hozta haza a közelmúltban egy angyalföldi manufaktúra. A ChocoMe az Academy of Chocolate Awards után a Great Taste Awards-on nyert öt bronzérmet. A világversenyen, amelyre a pályázók különböző termék-kategóriákban nevezhettek, négyszáz tagú zsűri döntött a legjobb termékekről

Csípán logo_kicsi_b 

Csípán pálinka

Előadó: Csípán Csaba tulajdonos

A Csípán pálinkafőzde egy sok száz éves múlttal rendelkező faluban, Nyárádszentsimonon

alakult 2003-ban. A falu a Nyárád- és a Küküllőmente találkozásánál, a Nyárádszeredát Havadtővel összekötő 17 km-s útszakasz közepén, dombokkal, lombhullató erdőkkel körbevett völgyben helyezkedik el.

Ez a vidék kiváló földrajzi adottságainak és sajátos mikroklímájának köszönhetően alkalmas a gyümölcstermesztésre.

Az évszázados hagyományokkal bíró gyümölcstermesztési kultúra, illetve az itt termelt gyümölcsök egyedülálló és utánozhatatlan íz- és illatvilága teszi pálinkánkat felejthetetlenné.

Gyümölcspálinkáikban az irányított erjesztésnek és a kíméletes lepárlásnak köszönhetően sikerült palackba zárni a Nyárád- és Küküllőmentén termelt gyümölcsök felejthetetlen íz világát . Kisüsti lepárló berendezésükben ötvöződik a hagyomány és napjaink korszerű technológiája.

Az ízléses, dekoratív megjelenésű, karcsú palackok az erdélyi kertek és domboldalak sokféle gyümölcsének izét és illatát őrzik magukba. A gyümölcsök beértekor 10-12 féle gyümölcsből készítenek pálinkát,

 fortsilvann Fort_silvan_n

Fort Silvan - a szőlészet északi végvára

Előadó: Sommelier Răzvan-Octavian Demian

A hagyományos szőlőtermő vidékektől eltérő, aránylag hűvös klímájú 47-es északi szélességi fok kihívásai és ennek lehetőségei késztettek arra, hogy megszülessen a Fort Silvan terv érdekes és egyedi borokkal.

A Fort Silvan névből a „Fort” erődöt jelent, erőd ami a román szőlőművelés végvárát jelenti.

Mivel a mi szőlőink hűvös klímában érlelődnek a szőlőtermesztés északi határán, a 47-es szélességi fokon túl, a szőlő lassúbb érésű és ebből adódóan aromáit jobban elraktározza.

A mi boraink kiegyensúlyozottak, magas savtartalmuk miatt egyedi aromájúak és az ásványi anyagok gazdagsága egy jellegzetes ízvilágot biztosít. Ezáltal boraink egyediek és a legkülönbözőbb kulináris készítményekhez ajánlhatjuk amelyeknek ízvilágát fokozzák.

A szilágyságban a szőlő és bortermelésnek ősidőkre visszanyúló hagyománya van. Az éghajlati adottságok és a mikroklíma egy jellegzetes és egyéni szilágysági borok készítésére ad reményt.

A szőlőtermelési hagyományok és a hely adottságai ösztönöztek arra, hogy szőlőt telepítsünk a Magura aljában meghúzódó Kémer község napsütötte dűlőjére.

A szőlős az erdők alatt és ezek védelmében helyezkedik, ahonnan egy mesebeli kilátás nyúlik az egész völgyre. A pince, egy egyedi architektúrával rendelkezik, kőből és mélyen a domboldalban épült, egy patkó alakú építmény két be és kijárattal, aminek mindkét ága 25 m. hosszú.

A telepítés 33,5 hektárt tesz ki, amiből 27,5 hektárt 2012-ben, 6 hektárt pedig 2015-ben létesítettünk.

A telepített terület talajösszetétele: barna erdőtalaj, podzol , savanyú és agyagos.

Az ültetvény déli fekvésű dűlőn helyezkedik el amelyen a következő szőlőfajtákat telepítettük : Királyleányka, Olasz Riesling, Muskotály, Tramini, Merlot, Pinot Noir, Fekete Leányka, Kadarka


fotisorfozde_n_b

Fóti Kézműves Sörfőzde

Előadó: Gyenge Zsolt tulajdonos

Európában a középkortól kezdve főznek sört, ami kezdetekben a szerzetesek privilégiuma volt és tevékenységüket kolostorokban végezték. Később az igények növekedésével kialakultak kisebb--nagyobb sörgyárak, és ez a szakma eliparosodásához vezetett.

Sörfőzdénk, melyet 1994-ben referenciaüzem céljára építettünk, eddig jórészt klasszikus söröket gyártott. A sörfőzdénk Budapestről 20 kilométerre, Fót városában szép vidéki környezetben található. A cég családi vállalkozásként működik, két tulajdonosa Gyenge Zsolt és lánya Gyenge Zsófi. Az üzemet Zsolt építette, aki kezdetekben a Kőbányai sörgyárban tanulta meg a szakmát és új kihívásként Európában egyedülálló kisüzemi sörfőzdéket kezdett gyártani. A fóti üzem egy referenciaüzem volt, amelyben, későbbiekben aktív sörgyártásba kezdett és olyan ikonikus kézműves sörök gyártója lett, mint a Keserű Méz vagy a Fóti Zwickl.

A másfél évvel ezelőtt elindult sörforradalomhoz csatlakozva elkezdtünk olyan sörkülönlegességeket is készíteni, amelyekkel magyarorszagoi sörgyárak termékei között nem lehet találkozni.

Az üzem egy Osterbräu rendszerű sörfőzde, amely 120 nm-en terül el és 1200 liter a napi kapacitása, ami közepes méretűnek számít a kisebb sörgyárak között.

A folyamatos főzésnek köszönhetően 4-5 féle sört kínálunk állandó jelleggel.Kézműves Sörfőzde révén a gyártás szinte teljes része gépen nélkül, kézzel történik. Kézzel mossuk, töltjük, címkézzük az üvegeinket és a sörfőzés is sörfőzőmesterek keze által készül. A minőségi alapanyagok és a nagy szakértelem az, ami ilyen sikeressé tette az üzemünket.

Benedekffy Katalin_Arckép_b

Benedekffy Katalin- szoprán

A Székelyföldről induló koloratúrszoprán énekesnő több ízben elkápráztatta közönségét Európa számos országaiban és szerte a nagyvilágban.

Színművészeti diplomája megszerzése után számos vidéki és fővárosi színházban játszott főszerepeket (Győr, Szolnok, Debrecen, Budapesti Thália színház, Budapesti Fővárosi Operettszínház).

2003-ban megjelent „Csengettyű-Csengettyű” karácsonyi lemeze még abban az évben aranylemez lett.

Tehetsége és tanulási vágya arra ösztönözte, hogy a legnagyobb mesterektől sajátítsa el a klasszikus éneket úgy mint; Tokody Ilona, Laki Krisztina, Cheryl Studer, Bill Girald , Dorothea Schwarz, és  Hamari Júlia aki napjainkban is a mestere.

2010-től hangversenyeken és nagyszabású előadásokon ismerhette meg Németország, Ausztria, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Kanári Szigetek (ahol verseny győztesként túrnézhatta körbe a szigetországot) Spanyolország, Svájc, Egyesült Államok, Izrael, Moszkva és Kanada közönsége valamint fellépett a bécsi Staatsoperel is.

2012-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpaddal (Szabadtér Színház) és Kolozsvári Magyar Operával közösen bemutatott „Báthory”  címszerepét alakította. 

2013-ban művészetét és tehetségét „Mester és Tanítvány” díjjal jutalmazták.

2014-ben megkapta az Erdélyi Közösségi Élet Kiválósága díját.

A budapesti Erkel Színházban és a Debreceni Csokonai Színházban -Mozart: Don Giovanni- Zerlina, a Szegedi Nemzeti Színházban- Donizetti: Szerelmi bájital :Adina szerepében mutatkozott be.

Nemrégiben lépett fel Hollywoodban, San Franciscoban, Montrealban a Palais des Artsban, valamint Torontóban a Roy Tomson Hallban.

 A Budapesti Fesztivál zenekarból valamint a bécsi Staatsoper zenészeiből alakuló Lanner Kvartettel rendszeresen hangversenyezik, és őszire várható az új lemez is.

Napjainkban dolgozik a Kolozsvári Magyar Operával, a Brassói Román Operával. Gyakran énekel tv és rádiók különböző kulturális programjaiban.

Mindeközben nem feledkezett meg szűkebb hazájáról, Erdélyről sem, ahol rendszeresen fellép , segíti az otthoni fiatalokat, jótékonysági koncerteket ad civil szervezeteknek és egyházaknak.

Mottója: A művészet feladata az élet jobbá és szebbé tétele.


 
 
 
Oldal teteje