• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2018 - Detalii despre evenimente

2018-10-13 06:41
Sibiu - 10-18 noiembrie 2018

Festivalul Ars HUNGARICA din Sibiu a devenit un brand al regiunii pentru cultura maghiară, pentru comunitatea din județ. Cele nouă zile de festival din acest an oferă publicului spectacole și evenimente culturale multidisciplinare, multe dintre acestea fiind necondiționate de limba vorbită. Gastronomia va ocupa un loc de cinste, cu prezentări de produse multipremiate la nivel internațional, degustări și interacțiune cu diferiți producători din România și Ungaria. Vă oferim mai jos detalii despre evenimentele din program:

 

ARS hungarica 2018 fb cover 1_b

AICI - programul festivalului Ars HUNGARICA 2018

Corul de copii al Operei Maghiare din Cluj

Pe numele său Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa a fost înființat în anul 2016. Szép Gyula, inițiatorul proiectului și totodată directorul instituției a motivat necesitatea acestui proiect subliniind că atât municipiul Cluj, cât și Transilvania merită să aibă un cor de copii maghiar vocațional.  Pe lângă scopul său de a deservi părțile compuse special pentru cor de copii din repertoriul operelor, corul are menirea să asimileze și să popularizeze într-un cerc cât mai larg repertoriul maghiar dedicat exlusiv copiilor, extrem de bogat de altfel în comparație cu alte națiuni. Printre compozitorii maghiari care și-au dedicat o bună parte din lucrări copiilor se enumeră Zoltán Kodály, Béla Bartók, Lajos Bárdos, János Jagamas sau Péter Vermesy.

Cântatul în colectiv este un prilej bun pentru copii de a învăța și dezvolta atenția muzicală și interumană. Nu ajunge să fii bun individual, vocile zecilor de copii trebuie să creeze un singur instrument armonios și echilibrat, iar acest lucru se poate realiza prin multă muncă, atenție, dăruire și dragoste față de muzică.

Organizatorul și managerul corului Aranka Takács, respectiv dirijorul Kálló Krisztián își asumă totodată misiunea de a crea un mediu plăcut copiilor intr-un context cultural de mare valoare, cum este opera, precum și să contribuie în viața acestora la dezvoltarea și educația simțului responsabilității și a perseverenței către performanță. 

În prezent corul este compus din 60 de copii cu vârste între 7 și 13 ani. Citirea partiturii nu este un criteriu de selecție, deoarece întreg procesul de învățare se bazează pe auzul și memoria muzicală. Activitatea corului cuprinde repetiții săptămânale, concerte, mici turnee și excursii muzicale, nu în ultimul rând tabere dedicate membrilor. 

În program puteți asculta lucrări corale și canoane ale compozitorilor maghiari din Ungaria și Transilvania, dar și cântece din repertoriul folcloric, sau cel al musicalurilor dedicate copiilor.

Dirijor și corepetitor: Krisztián Kálló, Coordonator: Aranka Takács

Kolozsvar Gyermekkorusa_01_b

 

Stephen Schwartz – John-Michael Tebelak-Gebora György: GODSPELL

Aceste piese (Godspell, Jesus Christus Superstar), sunt traducerile Bibliei, cea mai frumoasă și veche poveste a lumii în limbaj muzical. Realizatorii doresc să scoată în evidență faptul că piesa de bază a culturii noastre este ignorată pe nedrept în multe țări ale lumii. Caracterul educativ al Bibliei nu ar trebui să fie dispensabil pentru nici o societate.

Piesa prezintă Evanghelia lui Matei combinată cu alte teme din aceeași perioadă. Pe scenă vom vedea personaje contemporane în rol de apostoli, printre care se prezintă Isus și cărora începe să le predice. Printre aceștia există și cei care Îl batjocoresc, râd de El, sau Îl supără prin fapte si vorbe. Dar există și persoane care Îi primesc predica cu bucurie și drag. La sfârșitul piesei toate personajele vor deveni pozitive și majoritare, iar în timp ce încep să sune cântecele devenite hituri ale lumii și publicul este cooptat în spectacol.

Godspell este un drum, prin intermediul căruia Isus deschide inimile adepților lui, iar prin predica și iubirea lui ni se schimbă și nouă viața.

Această piesă ne face să adoptăm anumite principii morale cu prvire la onestitate, încredere, loialitate, iubire si ne îndeamnă să ne îndepărtăm de cei care nu trăiesc conform acestor principii.

Godspell_02_b

 

Darya Cojocaru - Recital

Cojocaru Darya a primit ca premiu, în cadrul festivalului de interpretare Capitala Muzicală posibilitatea de a oferi un recital în cadrul festivalului cultural maghiar, organizat de Asociația HID la Sibiu. Darya a fost semifinalistă la XFactor anul acesta, iar membrii juriului au avut cuvinte frumoase despre talentul ei. La Craiova este solista unei trupe de rock, dar la Sibiu se va prezenta într-un recital solo.

Darya Cojocaru_01_b  

 

EGO SUM BAND - rock alternativ, blues rock, rock

Ego Sum este o trupă din Târgul Secuiesc, care s-a format pe terasa unei case din Târgul Mureș.  Rock-ul blues cu trecerea anilor a început să semene cu muzicalitatea genului pop din anii 90. Trupa dorește să completeze această tonalitate muzicală cu versuri alternative, câteodată un pic impertinente. În ianuarie 2014 a apărut primul lor album demo cu numele ‘Kabaré’ conținând 12 compoziții, dintre care melodia ”Tata” (Bunicul) a primit locul 4 la concursul Cea Mai Frumoasă Melodie Ungurească din Transilvania. Până în prezent au cântat în multe locații din Transilvania și Ungaria, la festivaluri din țară și de peste hotare.

Membrii trupei: Balázs Tünde (acompanient vocal), Páll Judit (acompanient vocal), Kerekes Ákos (vocal, chitară), Jakabos Lóránd (bas), Páll Áron (vocal , chitară), Köntzey Olivér (percuție). http://www.egosum.band/

 

Recital chitară clasică: Nagy Márton Szalai Lotti

În program:

J. Rodrigo: Sonata Giocosa

M. Giuliani: 6 Variations on a National Folksong, op. 49

A. Barrios: Mazurka Appassionata

A. Tansman: Passacaille

W. Walton: Five Bagatelles – interpretează NAGY

F. Sor: Souvenir de Russie, op. 63 – duo Nagy Márton şi Szalai Lotti

L. Brouwer: Variations sur un théme de Django Reinhardt

M. Rózsa: Sonata for Guitar – interpretează SZALAI Lotti

J. Brahms: Theme and Variations from Sextet in B minor, op. 18 – duo Nagy Márton şi Szalai Lotti

Nagy Márton s-a născut în anul 1997 în localitatea Vásárosnamény.  A început studiul chitarei clasice în anul 20014 la Şcoala de muzică din Vásárosnamény, la clasa profesoarei Balogh Ágnes, iar din 2012 şi-a continuat studiile la Liceul de Arte din Nyíregyháza, la clasa profesoarei Czakó Erika. Din 2016 este student la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, la clasa maestrului Eötvös József, chitarist distins cu Premiul Liszt.

Nagy Márton_online Szalai Lotti_online

Szalai Lotti s-a născut în 1999 în oraşul Veszprém. A început studiul chitarei clasice la vârsta de 9 ani. De la vârsta de 11 ani studiază cu Eötvös József, profesorul Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de mari maeştri ai instrumentului precum Roberto Aussel, Giampaolo Bandini, Aniello Desiderio, Zoran Dukic, Marcin Dylla, Sofia Kaltchev, Lukas Kuropaczewski, Pusztai Antal, Pavel Steidl, Szilvágyi Sándor, Jozsef Zsapka.  Deşi foarte tânără, Lotti a avut ocazia să cânte pe importante scene din Ungaria: Sala Mare a Academiei de Muzică, Budapest Music Center, Centrul Congreselor din Budapesta, în calitate de solistă şi de muzician  cameral. De asemenea a fost parteneră de muzică de cameră a violonistului Szenthelyi Miklós, distins cu Premiul Kossuth, a cântăreţei  de operă Kertesi Ingrid şi a chitaristului Szilvágyi Sándor. Din anul 2013 a fost admisă la Centrul de educaţie a talentelor deosebite din cadrul Academiei de Muzică, la clasa maestrului Eötvös József, deţinător al Premiului Liszt, iar din acest an este studentă a Universităţii de Muzică Liszt Ferenc. În 2017 a beneficiat de bursă Bank of China şi a câştigat Premiul Junior Prima. Cele mai importante premii obţinute în concursuri sunt Premiul III la „Forum Gitarre Wien”, Marele Premiul la Concursul de chitară Anna Amalia, respectiv Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Naţional de Chitară, ediţia I..

 

BALÁZS ELEMÉR GROUP 

Balázs Elemér Group, una din cele mai populare trupe din Ungaria a fost înființată în anul 2000 de către Balázs Elemér, toboșar de jazz cunoscut în cercurile acestui gen muzical din întreaga lume. Formația, ai cărei membri sunt printre primii în lumea jazzului din Ungaria a obținut rezultate extraordinare, încă de la înființare, pe plan național, bucurându-se și de nenumărate succese la festivalurile de jazz din Europa.
Albumul Early Music s-a bucurat de un real succes în toată Europa, trupa urcând pe scena celui mai renumit festival de muzică veche găzduit de Innsbruck.

 BEG_01_b

Kovács Géza: Erdélyi városok, Nagyszeben - Sibiu, oraş transilvănean - prezentare de carte

"Ghidul turistic al Sibiului este primul volum din seria Oraşe Transilvănene. În 2007 Sibiul a purtat alături de Luxemburg titlul de Capitală Culturală Europeană iar de atunci se remarcă din nou pe hărţile turistice ale Europei. În 2017, peste jumătate de milion de oaspeţi au vizitat oraşul. Acesta este motivul care m-a făcut să cred că ar fi nevoie de un ghid turistic modern al oraşului, care să prezinte obiectivele de văzut şi să se transforme într-un aliat de încredere chiar şi în organizarea programelor cu familia." declară Geza Kovacs, autorul celui mai proaspăt ghid turistic al Sibiului.

Cartea oferă vizitatorilor o mulţime de informaţii preţioase de la descrieri, ajutor în găsirea unui loc de cazar, indicaţii despre cum ajungi în oraş până la informaţii despre festivalurile mari, totul îmbogăţit cu o selecţie de fotografii sugestive.

Moderator: Gyöngyi Takács

Hungarikum2018_Kovacs Geza_01 Kovacs Geza_utikalauz_Google_kocka

 

Concert jazz: Gyárfás & Premecz Organ Trió (HU) 

The Hammond parts are played by the young, talented Mátyás Premecz on the legendary B-3 Hammond organ. Fogar brought my attention to the promising talent, Premecz. The drum is played by the accomplished György Jeszenszky, who is one of the most prominent representatives of this instrument in Hungary and is also an teaching at the Liszt Ferenc Music Academy. From the time I was making myself familiar with this genre to this very moment, an undoubtedly prominent experience was when I heard Jack McDuff, Jimmy Smith, Larry Young, or Lonnie Smith's concerts with guitar legends like Kenny Burrell, Grant Green, Wes Montgomery or George Benson.

The new album released in March 2018.

 

CHAMELEON JAZZ BAND - POPCORN!

Cel mai nou spectacol 2017. al trupei Chameleon Jazz Band a făcut debutul în vara anului 2017. În seara aceasta ne vor cânta melodii cu ritm de jazz combinat cu genul pop. Popcorn! ne face cunoștință cu ritmuri vibrante, simple dar ne  oferă în plus față de celelalte compoziții și ritmuri melodice. Fanii se pot aștepta la un spectacol distractiv și plin de surprize!

Bálint Rezső – trombon , vocal, Borbényi Dániel - chitară, Birinyi Márk Ádám - pian, Bartók Vince - bas, Telek Attila – percuție

Chameleon Jazz Band a avut în ultimii ani în 7 țări europene , în aproape 50 de orașe peste 350 de concerte. Printre artiștii oaspete îi putem găsi pe unii dintre cei mai îndrăgiți artiști din Ungaria și Europa , dar oferim oportunitatea și tinerilor talentați. Suntem foarte mândri că mulți dintre oaspeții noștri se întoarc la concertele noastre numindu-se fani.

Ce merită de știut despre trupă:

- canalul de YouTube are 26.000 vizualizări , Instagram 5000 de urmăritori , Instagram Japan 700 de urmăritori , iar Facebook 1800 de urmăritori

- Concerte internaționale (Cluj, Bratislava, Zagreb, Umag, Oradea, Sibiu, etc.)

- Concerte constante la cluburi: Symbol, BRKLYN, Zöldi – Bratislava

- Concerte repetitive: B32, Óbudai Társaskör, Fonó, Montázs Art Café

- Apariții la TV:  M2, M5, DUNA TV, ATV, RTL KLUB

- Apariții la Radio: Jazzy Radió, Sláger FM, Budaörs Rádió, Katolikus Rádió, Kossuth, Bartók

- Parteneri importanți: VARTA, JEGYMESTER, JCDEAUX, Kulturkavalkad

- Artiști oaspeți: Koltai Robert, Malek Andrea, Náray Erika, Szulák Andrea, Kozma Orsi, Charlie, Berki Tamás și mulți alții..

Cea mai recentă apariție la TV se poate găsi aici:

 

Gastronomie - Cultura gastronomică maghiară - prezentări interactive și degustări 

Evenimentul Ars Hungarica este o ocazie excelentă de a prezenta și de a introduce valorile maghiare! Gastronomia este știința sau arta relației dintre cultură și mâncare, dar mulți oameni pretind că sunt "cei doi împreună". Acesta include spectacolul, arta servirii, cultura mesei și orice altceva care poate fi asociat meselor.

Bucătăria maghiară este unul dintre elementele remarcabile ale culturii maghiare, cu arome diverse și creative.

Cultura noastră de bucătărie este rezultatul a mai mult de o mie de ani de dezvoltare istorică bazată pe caracteristicile naturale ale zonelor locuite de maghiari și pe patrimoniul tradițional al creșterii zootehnice, al producției vegetale și al producției de alimente manufacturabile. Pe parcursul serii , desigur oferim și o degustare și nu în ultimul rând , "condimentăm" evenimentul cu spectacolul unei invitate speciale: Benedekkfy Katalin va face seara de neuitat cu operete și cântece populare.

Benedekffy Katalin_Arckép_b 

BENEDEKFFY KATALIN- soprană

O soprană Ținutul Secuiesc și-a uimit audiența de mai multe ori în multe țări din Europa și din întreaga lume.

După absolvirea unui post universitar, a jucat roluri importante în mai multe teatre rurale și capitale (Győr, Szolnok, Debrecen, Teatrul Thalia din Budapesta).

- în 2003 și-a lansat albumul de Crăciun „Csengettyű-Csengettyű care a devenit în acel an album de aur

A învățat multe de la cele mai îndrăgite artiste; Tokody Ilona, Laki Krisztina, Cheryl Studer, Bill Girald , Dorothea Schwarz, și  Hamari Júlia

- Începând cu anul 2010, a reușit să țină cu concerte și spectacole în Germania, Austria, România, Slovacia, Polonia, Insulele Canare (unde a câștigat un concurs), Spania, Elveția, Statele Unite, Israel, Moscova și Canada, precum și Vienna Staatsoper.

- în 2012 a format rolul „Báthory” împreună cu Margitszigeti Szabadtéri Színpad și  Kolozsvári Magyar Opera

- în 2013 a obținut premiul de „Mester és Tanítvány”

- în 2014 a obținut premiul de la Erdélyi Közösségi Élet Kiválóság

- a avut spectacole și la Hollywood, San Francisco Montreall a Palais des Arts și în Toronto la Roy Tomson Hall

- va urma un nou album cu trupa de la Festivalul din Budapesta și cu muzicienii din Staatsoper, Lanner Kvartet

-mai nou lucrează cu Opera Maghiară din Cluj și cu Opera Română din Brașov , cu care cântă la diferitele programe culturale de televiziune și radio

Motto-ul ei este: Scopul artei este de a face viața mai bună și mai frumoasă.

GUSTURI DE LA SZOLNOK

Szolnok este "Capitala Tisei" și Restaurantul Hotel Tisza, bucătarul-șef, degustări gastronomice Barnabás Buzsáki, o prezentare a faimoaselor specialități alimentare

 borito-pont-gasztro-ischler Halaszle_01

Ciorba de pește TISZA

Cioarba de pește maghiară a devenit renumită în întreaga lume, întâlnim întâi în 1840 cu cartea de bucate "maghiar național" a lui István Czifray.

Există trei supe de pește diferite: Tisa, Dunărea și Balaton, dar acesta este doar începutul. Ciorba de pește se face diferit în Baja , diferit în Szeged și diferit în Szolnok. Ciorba de pește din Szolnok este în esență ca ciorba de pește din Tisza: nu se face niciodată aluat. Ciorba de pește din Szolnok este făcută din crap și somn , însa ciorba adevărată din Szolnok conține o varietate de pești. Crapul , somnul , șalăul este ordinea clasică în ceaun, cu multă ceapă roșie și ardei.

Ischler spumat

Ischlerul spumat din Szolnok a devenit renumit în întreaga lume. Multă lume se duce în orașul de lângă Tisza doar pentru a mănânca ischler.

Prăjitura este o curiozitate la nivelul mondial , deoarece doar în Szolnok se face cu umplutură spumoasă. La început se putea găsi într-un singur loc , dar desertul a devenit atât de faimos , încât acum se găsesște în nenumărate patiserii. Prăjitura a ajuns și în Austria , Italia , Franța , Grecia , chiar și în SUA , iar acum ne întâlnim și în Sibiu cu această prăjitură unică.

Napfeny olajok_01 

PUTEREA SOARELUI

Ne-am început afacerea cu scopul de a crea produse bune și sănătoase prin procesarea unor bunuri. Producem majoritatea materiilor prime procesate de noi. De obicei, următoarele elemente sunt incluse în ofertă:

Ulei de plante presate rece: Ulei de semințe de dovleac , ulei de semințe de susan , ulei de mac , ulei de semințe de cânepă , ulei de semințe de in , ulei de semințe de ciulin și multe altele.

Avem și ulei de rapiță , ulei de floarea soarelui.

Uleiuri terapeutice , esențe de ulei: ulei de semințe de struguri , ulei de semințe de chimen , ulei de semințe de mărar

Unturi de plante: unt de semințe de dovleac , unt de semințe de susan , unt de semințe de cânepă , unt de semințe de ciulin

Grist de semințe de struguri , de susan , de cânepă , de dovleac și de ciulin.

Făină clasică fără conservanți

logo chocome chocome

ChocoMe - fabrică de ciocolată

Practic oricine ar putea crea ciocolată dacă are fantezie și imaginație. Produce ciocolată și atelierul pentru autiști din Budapesta.

În ceea ce privește boabele de cacao, sursa de ciocolată este din regiuni îndepărtate, exotice. Începând cu anul trecut, a câștigat Oscarurul de gastronomie înghețata Fabrica de Ciocolată Bonbonier, de data aceasta compania maghiară a câștigat trofeul de caramel și glazură la Great Taste Awards, astfel că în ultimii trei ani au câștigat cincisprezece premii internaționale .

 csipanpalinka_n_b

Pălinca Csípán

Distiliera Csípan s-a format în satul Nyárádszentsimon în anul 2003.

Acest loc este potrivit pentru cultivarea fructelor. Cultura fructiferă a tradițiilor vechi de secole și gustul și mirosul unic al fructelor produse aici fac ca rachiul noastru să fie de neuitat. Datorită fermentației controlate și distilației delicate, gustul de neuitat al fructelor produse de sticlele Nyárád și Küküllőmenten au fost îmbuteliate cu succes. Echipamentul lor de distilare la scară mică combină tradiția cu tehnologia modernă.Sticlele gustoase, decorative și elegante păstrează parfumul multor fructe din grădinile și dealurile Transilvaniei.

 fortsilvann_b

Fort Silvan - vinuri, Invitat: Sommelier Răzvan-Octavian Demian

Capătul nordic al podgoriilor. Provocările gradului 47 de latitudine nordică, cu un climat relativ rece, altele decât podgoriile tradiționale, și potențialul său au făcut posibil ca planul Fort Silvan să fie creat cu vinuri interesante și unice.Pe măsură ce strugurii se matură într-un climat rece la granița de nord a strugurilor, dincolo de 47 de grade, strugurii sunt mai lenți și, prin urmare, își păstrează aromele mai bine.

Vinurile noastre sunt echilibrate, datorită acidității lor ridicate, au o aromă unică și bogăția mineralelor oferă o aromă distinctivă. În acest fel, vinurile noastre sunt unice și pot fi oferite pentru o gamă largă de preparate culinare care își măresc gustul.În sectorul silicos, tradiția producției de struguri și vinuri datează din antichitate. Condițiile climatice și microclimatul dau speranță pentru un vin de argint distinctiv și individual. Tradițiile viticole și locația locului ne-au încurajat să planificăm podgorii pe panta însorită a satului Kémer, în partea de jos a Măgurei.

 alapanyag_sor_b

Fabrica de bere Fóti

În Europa se prepară bere din Evul Mediu, care a fost inițial un privilegiu al călugărilor, iar activitățile lor au fost făcute în mănăstiri. Mai târziu, odată cu creșterea cererii, s-au format brevete mai mici și mai mari, ceea ce a dus la industrializarea profesiei.

Fabrica noastră de bere, construită în 1994 pentru operațiuni de referință, a produs mai ales berii clasice. Fabrica noastră de bere este situată la 20 de kilometri de Budapesta, în Fót, într-un cadru rural frumos. Compania operează ca o afacere de familie, dintre care Zsolt Gyenge și fiica ei, Zsófi Gyenge.

Conectându-ne la o revoluție de bere care a început acum un an și jumătate, am început să facem niște specialități de bere care nu pot fi găsite în produsele fabricii de bere din Ungaria.

 

Concert Zolbert Trió 

În 2016 Zolbert și-a lansat propriul festival numit Zolbert Jazz & Wine Fest, introducând un nou concept pe scena festivalurilor din Ungaria prin împerecherea unui vin excelent local cu un jazz de ultimă oră. Piesa "Frappé" este câștigătoarea concursului "Smooth Jazz Song" din Zugló (2013). Piesa "Friendship" este câștigătoarea Concursului Jazzy Jazz Song de la 90.9 Radio Jazzy.
Albumul s-a bucurat de un succes impresionant pe radiourile americane de smooth jazz. Una dintre single-urile sale, Frappé a fost votată a 10-a cea mai bună piesă a anului 2015 pe lista TOP 25 a legendarei stații Jazztrax.
În 2016 Zolbert și-a lansat propriul festival numit Zolbert Jazz & Wine Fest, introducând un nou concept pe scena festivalurilor din Ungaria prin împerecherea unui vin excelent local cu un jazz de ultimă oră.

 

Prezentare de carte: Cătălin Neghină - Debulking fucking Dance

Invitați: Csiki Attila, Ioan Radu Văcărescu. Moderator: Blénessy Enikő

Emil Cătălin Neghină a împlinit 52 ani în 4 ianuarie 2017. Este actor al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Licenţiat în actorie, cu specializări masterale în „Vorbire şi limbaj în artele spectacolului” şi „Scriere dramatică”. A interpretat peste 80 de roluri în teatru, pe scenă și în spaţii neconvenţionale (tramvaie, autobuze, lacuri, păduri, hale industriale, pieţe publice, baruri, spitale, cetăţi, patinoare, etc.).
10 ani a predat artă dramatică în şcoli sibiene. A fost redactor şef la un post de radio şi jurnalist cultural vreme de 16 ani la ziare locale. Are peste 20 de participări - cu lucrări de grafică, sculptură, instalaţie şi fotografie – în expoziţii personale şi de grup.
Colaborează cu reviste culturale din România şi este prezent în câteva antologii de seamă. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2006. Îngrijește o rubrică permanentă de teatru în revista EUPHORION.
Pe scenă i s-a jucat monodrama Pisica albastră, la Sibiu, în anul 2011, în regia regretatei regizoare Mona Marian. Doi ani mai tîrziu același text a fost montat la Teatrul Național Radiofonic de regizorul Gavriil Pinte cu titlul original Nopțile gri ale pisicii albastre.
Cărţi publicate:
DEBULKING fucking DANCE – teatru, volum bilingv român-maghiar, 2018, ed. LIMES
Capcană pentru floretă și portjartier – teatru, 2017, ed. EIKON
Inima din creier – 50 de poeme de dragoste – 2012, ed. A.T.U. (premiul ”Piaţa aurarilor” al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu 2013.
Turnul respiră / Der Turm atmet - poeme, volum bilingv român-german, 2007, ed. Alma Mater.
Alfabetariu cu Han - poeme, 2005, ed. Rotarymond.
Sărbători fericite sau grijă mare ce-ţi doreşti că ţi s-ar putea împlini - teatru, 2004, ed.Etape.
Din culise totul se vede altfel - poeme, 2003, ed. AXA.
Monştrii-s acri - poeme, 2003, ed. AXA, (premiul de debut la Concursul Naţional de poezie “ Porni Luceafărul”, ediţia a XX-a, Botoşani-Ipoteşti; premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu, pentru volum de debut poezie).

Catalin Neghina_b

 

Balul Festivalului cu trupa Folker

Sâmbătă seara invităm pe toată lumea la Curs de Dans Popular Maghiar! Trupa Folker din Sfântul Gheorghe ne va asigura distracția, profesori coordonatori: Ürmösi-Incze Hunor și soția acestuia, Mária. În prima parte a serii vom oferi cursuri de dans popular tradițional maghiar copiilor, mai apoi se vor alătura și adulții și vom dansa cu mic cu mare.

Alimentele și băuturile se vor putea achiziționa la fața locului.

Trupa Folker

Membrii trupei Folker atât individual cât și în echipă  se ocupă de mai mulți ani cu muzica , dansurile și cântecele tradițiilor populare maghiare.

Trupa a fost înființată în anul 2001 sub numele Folker, participă  de regulă la cluburile de dans pentru copii și adulti din Sfântu  Gheorghe, în taberele de muzică populară , la diferite evenimente , festivaluri în orașe din Transilvania,  Ungaria , Voivodina și Europa de Vest. Au luat parte la diferite producții  teatrale, deschideri de expoziții și compun coloane sonore pentru filme.

În anul 2007 a apărut primul lor CD cu numele 'Dans de capră', albumul prezintă unele dintre cântecele, jocurile pentru copii și dansurile populare din nordul Ciucului , Moldova și Ghimeș.

Membrii trupei: Csibi Szabolcs – contrabas, Kelemen István – vioară, Lőrinczi Zsolt – cobză, viola, Melkuhn Róbert – fluier.

Folker_2018_b

 
 
 
Oldal teteje