• Magyar
  • Román

Amerikai romboló tart a Fekete-tengerre

2014-04-11 01:26

A romboló azért érkezik a térségbe, hogy támogassa a NATO-beli, illetve fekete-tengeri partnerországokat a közös térségbeli célok elérésében, illetve hogy részt vegyen egy hadgyakorlaton.

Aegis_b

A Fekete-tengerre tart egy amerikai romboló, amely Tomahawk típusú robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel van felszerelve – jelentette csütörtökre virradóra az orosz és az ukrán média.

Több orosz hírportál, illetve az UNIAN és az Ukrinform hírügynökség is arról adott hírt, hogy a Donald Cook romboló Kijevvel egyetértésben még a nap folyamán behajózik a Fekete-tengerre. Ezt megerősítette Steve Warren, a Pentagon egyik szóvivője is, aki szerint az amerikai romboló azért érkezik a térségbe, hogy támogassa a NATO-beli, illetve fekete-tengeri partnerországokat a közös térségbeli célok elérésében, illetve hogy részt vegyen egy hadgyakorlaton.

Az amerikai romboló a Fekete-tenger keleti részén teljesít majd szolgálatot, és egyes orosz védelmi minisztériumi források szerint feltehetően nem fog behajózni kikötőkbe, más szerint viszont nem kizárt, hogy kiköt romániai vagy törökországi támaszpontokon.

Az amerikai védelmi illetékes a múlt héten közölte, hogy az Egyesült Államok valószínűleg hadihajót küld a Fekete-tengerre, illetve egy kisebb katonai egységet vezényel Európába, ami illeszkedik NATO-nak abba a törekvésébe, hogy támogatást nyújtson a Krím oroszországi bekebelezése miatt aggódó kelet-európai szövetségeseknek.

Az orosz védelmi minisztérium egyik illetékese szerint a tárcánál úgy tekintenek az Aegis rakétarendszerrel ellátott amerikai romboló megjelenésére a Fekete-tengeren, hogy az Egyesült Államok minél jobban közelíteni akarja a tengeri rakétavédelmi rendszerét az orosz határhoz.

Miután Oroszország bekebelezte a Krímet, a NATO felfüggesztett minden gyakorlati, polgári és katonai együttműködést Oroszországgal, Washington pedig arra buzdította szövetségeseit, hogy harci repülőgépeket küldjenek a balti-tengeri légi járőrszolgálatra és fokozzák a Lengyelországnak nyújtott katonai támogatást.

Aegis 2_bMoszkva szerint a NATO „összezárja sorait"

Moszkva azzal vádolta csütörtökön a NATO-t, hogy egyetlen építő szellemű javaslatot sem tett az utóbbi időben az ukrajnai válság rendezésére, miközben arra használja fel az ottani helyzetet, hogy egy vélt fenyegetés örvén „zárja sorait".

Az orosz külügyminisztérium csütörtöki közleményében sérelmezi, hogy Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az utóbbi időben gyakran tesz Oroszországgal kapcsolatos kijelentéseket, s a tárca szerint előszeretettel használ hidegháborús retorikát.

A külügyminisztérium ezzel kapcsolatosan felhívja a figyelmet Rasmussen keddi párizsi nyilatkozatára, amikor a NATO főtitkár óva intette Oroszországot attól, hogy katonai beavatkozást hajtson végre Kelet-Ukrajnában, mert szerinte ez „történelmi hibával" érne fel, és „súlyos következményekkel" járna. Rasmussen felszólította Moszkvát, hogy „ne játsszon a feszültség élezésére Ukrajna keleti részén".

Az orosz külügyminisztérium szerint a főtitkár állandó vádaskodásai alapján Moszkva joggal gondolhatja: a NATO-ban arra próbálják felhasználni az ukrajnai helyzetet, hogy zárják soraikat egy vélt külső fenyegetés örvén. A NATO-ban ezért szajkózzák folyton, hogy Oroszország egyre jobban felfegyverzi magát – közölte a külügyminisztérium, amely viszont felhívja a figyelmet arra, hogy míg a NATO katonai kiadásai jelenleg a világ katonai összkiadásainak a felét teszik ki, az orosz katonai költségvetés a NATO-büdzsé tizedét sem éri el.

Moszkva szerint miközben Rasmussen a NATO-orosz kapcsolatok, így a viszonyt szabályozó 1997-es egyezmény és a 2002-es római nyilatkozat felülvizsgálatáról beszél, egyáltalán nem zavarja, hogy éppen a NATO-tagországok sértették meg e dokumentumok alapelveit. E tagországok – mint az orosz külügyminisztérium megjegyzi – többször játszotta a döntőbíró szerepét – például Koszovó és Líbia esetében -, megingatták a nemzetközi jogot, most pedig a jogi normák kérlelhetetlen védelmezőinek állítják be magukat, szemet hunyva az ukrajnai szélsőséges erők égbekiáltó cselekedetei felett.

MTI

 
 
 
Oldal teteje