• Magyar
  • Román

A Fidesznek 12, az MSZP-nek 2 EP-képviselője lesz

2014-05-26 04:00

Tizenkét képviselőt küld az Európai Parlamentbe a Fidesz-KDNP, amely a magyarországi szavazatok 51,49 százalékát gyűjtötte be a vasárnapi választáson. A 10,92 százalékot kapó MSZP elnöksége felajánlja lemondását.

fidesz_ep_b_b

A vasárnapi magyarországi európai parlamenti (EP-) választáson – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint – a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:

FIDESZ-KDNP - 1.191.163 (51,49 százalék)

JOBBIK - 339.501 (14,68 százalék)

MSZP - 252.494 (10,92 százalék)

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ - 225.762 (9,76 százalék)

EGYÜTT-PM - 167.012 (7,22 százalék)

LMP - 115.957 (5,01 százalék)

A HAZA NEM ELADÓ - 12.107 (0,52 százalék)

SMS - 9.263 (0,40 százalék)

A leadott szavazatok alapján a mandátumok megoszlása a következő:

FIDESZ-KDNP: 12

JOBBIK: 3

MSZP: 2

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ: 2

EGYÜTT-PM: 1

LMP: 1

A leadott szavazatok alapján a következő pártok nem szereztek mandátumot, mert nem érték el az öt százalékos bejutási küszöböt: A HAZA NEM ELADÓ, SMS.

A teljes körű előzetes eredményadatokat az NVI várhatóan május 29-én, csütörtökön teszi közzé, azután, hogy Magyarország külképviseleteiről az utolsó szavazóurnák is beérkeztek és megszámlálták a bennük lévő szavazatokat.

A vasárnapi szavazáson a részvételi arány 28,92 százalék volt, ami az eddigi legalacsonyabb Magyarországon: 2009-ben a választók 36,31, 2004-ben pedig 28,5 százaléka járult az urnák elé.

Orbán: győztünk, nagyon győztünk!

„Győztünk, nagyon győztünk, sőt mi győztünk a legjobban!” – értékelte Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a Fidesz-KDNP EP-győzelmét a kormánypártok eredményváró rendezvényén, a budai Millenáris Parkban. Mint mondta, a most megválasztott EP-képviselőink jelentik a magyarok előretolt helyőrségét, „ők lesznek azok, akik külföldön is a hazát védik”.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt, vagyis arányaiban ez a pártszövetség járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez. „Három a magyar igazság, megvan a második” – fogalmazott Orbán Viktor, utalva az áprilisi országgyűlési és a mostani EP-választási győzelmükre.

„Büszkék lehetünk arra is, hogy a felvidéki Magyar Közösség Pártja és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is bejutott az EP-be, így minden eddiginél erőteljesebben lesz képviselhető Brüsszelben a magyar nemzet” – fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is kiemelte, hogy hat közép-európai országból Magyarországon volt a legmagasabb a részvételi arány.

Az EP-képviselőknek az lesz a dolguk, hogy kivívják a tiszteletet a magyaroknak, kiálljanak az érdekeikért, és hogy Brüsszelben is hallassák a magyarok hangját, mondják el: a magyarok egységesek, és az egység erejével újra elutasították a szélsőségeket, legyen azok akár jobb-, akár baloldaliak – fejtette ki Orbán Viktor.

Az is a dolguk lesz – mondta –, hogy „figyelmeztessék az uniós intézményeket: nem szabad olyan útra tévedni, amely ellentétes a mi közös kultúránkkal és az európai keresztény civilizáció közös értékeivel”. Az EP-képviselők teendői közé sorolta továbbá a rezsicsökkentés, a magyar föld, a méltányos közteherviselés, és általában véve Magyarország, a magyarok érdekeinek megvédését.

„Köszöntöm a harcba indulókat! Gratulálok minden megválasztott képviselőnek, tekintet nélkül arra, melyik párt színeiben indult” – mondta a kormányfő, aki egyúttal azt kérte a megválasztott politikusoktól, Brüsszelben is becsülettel szolgálják a hazájukat.

„Európa a mi otthonunk, de Magyarország a mi hazánk. Soha ne feledjék: Magyarország az első. (...) Mi, magyarok csak együtt, egységben lehetünk sikeresek. Ha ezt megszívleljük, újra naggyá tehetjük Magyarországot. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" – zárta szavait Orbán Viktor.

Vona: sikerrel teljesítettük „tavaszi hadjáratunkat"

A Jobbik az európai parlamenti választáson elérte célját, sikerrel teljesítette „tavaszi hadjáratát" – jelentette ki Vona Gábor pártelnök a párt vasárnap késő esti eredményváró rendezvényén Budapesten, miután kiderült, a Jobbik 3 mandátumot szerzett az EP-ben.

A pártelnök szavai szerint az EP-választás eredményének két fontos belpolitikai üzenete az, hogy a Jobbik a második erő, az MSZP pedig összeomlott. Ennek a két változásnak egy irányba mutató következménye, hogy a Jobbik lehet a Fidesz kihívója, a lehetséges váltópárt – jelentette ki Vona Gábor, megjegyezve: ez óriási felelősség is.

Morvai Krisztina, a párt EP-listavezetője arról beszélt: olyan körülmények között érte el a Jobbik ezt az eredményt, „amikor a sajtó, a titkosszolgálatok és az ügyészség közvetlen politikai kontroll alatt áll”, de több százezer ember megmutatta, hogy nem lehet az '50-es éveket visszahozni.

Mesterházy: az MSZP elnöksége felajánlja lemondását

Az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának – jelentette be a vasárnapi EP-választás előzetes eredményének ismeretében Mesterházy Attila pártelnök.

A politikus sajtónyilatkozatában azt mondta, a választás végeredményét szomorúan veszik tudomásul, csalódottak, hiszen rosszabbul szerepeltek, mint ahogy várták, kevesebb képviselőt tudnak küldeni az EP-be, mint tervezték.

Az MSZP elnöke azt mondta, az eredmények újabb leckét adnak az MSZP-nek, azokat elemezni kell, azok újabb stratégia meghatározására kötelezik a pártot, amit a következő hetekben, hónapokban el kell végezniük. Mesterházy Attila gratulált azoknak a pártoknak, amelyek képviselőt küldenek az EP-be.

Gyurcsány: az eredmény az ellenzéki szerep folytatását erősítette meg

Az EP-választáson elért eredmény megerősítette a Demokratikus Koalíciót (DK) abban, hogy folytassa „a nagyon határozott ellenzéki szerepet” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc vasárnap éjjel Budapesten.

A DK elnöke pártja eredményváró rendezvényén azt mondta: olyan pártot teremtettek, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a legádázabb ellenfele lesz „az orbáni önkénynek”. „Ez a választás abban erősített meg bennünket, hogy nem kevesebb, hanem még több eltökéltség kell, és folytatni fogjuk ezt a nagyon határozott ellenzéki szerepet” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Kitért arra is, hogy a választással lezárult a DK megalakításának hosszú, fáradságos és nehéz története. Gyurcsány Ferenc közölte, Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke és Niedermüller Péter alelnök megy az EP-be.

Bajnai Gordon: elégedetten és büszkén fogadtuk az eredményt

Az Együtt-PM szövetség elégedetten és büszkén fogadta az eredményt – mondta az EP-választás eredményének ismeretében tartott sajtótájékoztatón, vasárnap éjjel Budapesten Bajnai Gordon, aki külön gratulált a határon túli magyar pártok EP-képviselőinek is.

A szövetség vezetője kijelentette, a magyar politikai legfiatalabb pártjaként nagyon jelentős eredményt sikerült elérniük: teljesítették a célkitűzéseiket és megcáfolták azokat, akik megpróbálták elbizonytalanítani az értük szorítókat.

Leszögezte, képviselőjük Európában mindig a magyar nemzet érdekeiért fog kiállni, ha lehet, akkor a kormánnyal, ha nem, akkor akár a kormánnyal szemben is.

LMP: lesz zöldpárti magyar képviselő az EP-ben

Jelen állás szerint lesz zöldpárti magyar képviselő az Európai Parlamentben (EP) – jelentette be Meszerics Tamás, az LMP listavezetője, miután pártja az előzetes adatok szerint 5,01 százalékkal egy mandátumot szerzett a vasárnapi választáson.

Schiffer András, a párt társelnöke az eredmények megismerése után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az LMP az országgyűlési választáson elért eredménye után egy újabb lépcsőt ugrott meg abba az irányba, hogy a magyar politikában mérvadóvá váljon.

Az LMP 295 szavazattal „ugrotta meg” a vasárnapi EP-választáson a mandátumhoz jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, de a szavazatokból még hiányzik a külképviseleteken leadott mintegy 6 ezer voks. Amennyiben az LMP a külképviseleti szavazatok miatt mégis „lecsúszna" a mandátumról, választási szakértők szerint az a Fidesz-KDNP-hez kerülne.

Forrás: Krónika.ro

 
 
 
Oldal teteje