• Magyar
  • Román

Az Életműdíj és az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díj átadása

2015-02-02 14:56

Az RMDSZ történetében első alkalommal életműdíj átadására is sor került a gála-ünnepség keretében. A díjat Kántor Lajos író, irodalomtörténész, a Szövetség egyik alapító tagja vehette át, aki mindig megtalálta az utat, az alkotástól az emberig, a közösségig, aki áldozatos munkájával mindig a magyarok javát szolgálta, aki az erdélyi magyar értelmiség vezető szellemiségét, a transzilván hagyományok továbbvitelét hirdette és cselekedte pályája során.

Rmdsz 25_Dijak 04_Bogdan Zsolt_b

„Minden dolog mértéke az ember. Tudjuk, szinte kultúrtörténeti tény az, hogy a görög antikvitás óta kevés újat mondhatunk a világról. Egy dolog azonban lenyűgöző a napjainkig kinyúló próbálkozásokban, értékteremtő munkánkban. Az, hogy micsoda méltóságteljességgel szemléltetjük Prótagórásznak ezt a mondását. Az erdélyi magyar kortárs kultúra olyan személyiségeinek munkáját méltányoljuk ma, immár harmadik alkalommal azóta, hogy az RMDSZ létrehozta ezt a díjat, akik tettekkel, alkotásaikkal bizonyítják azt, hogy – igenis – minden dolog mértéke az ember. Az alkotó ember” – fogalmazott Kelemen Hunor az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díj átnyújtásakor, és „közösségi értéknek” nevezte azt, amit az elismerésben részesülő három alkotó létrehozott a kultúra három különböző szakterületén.

A Szövetség díjjal jutalmazta Bogdán Zsolt színművészt, Bartha Ciupe Ernő képzőművészt, Jánk Károly költőt.

Rmdsz 25_Dijak 02_Bartha Ciupe Erno_b

Bogdán Zsolt Jászai-díjas színművész Csíkszeredában született, és 21 éve a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. Tizenhét hazai és nemzetközi alakításdíj, állami kitűntetés és szakmai elismerés tulajdonosa. Színházi és filmbeli alakításait itthon és külföldön is láthatták a nézők. Jelenleg a kolozsvári színpadon a Vidéki jegyesek, Viktor, avagy a gyermekuralom, Ványa bácsi, Aki elzárja az éjszakát, Az öreg hölgy látogatása és a Léda című előadásokban, illetve egyéni előadásában, az Ady Endre verseiből összeállított színpadi produkcióban tekintheti meg a nagyérdemű.

Bartha Ciupe Ernő jelenleg Magyarfenesen élő képzőművész és összművész, aki a ’90-es évek végtől az organikus szobrászat művelője. A nemzetközi művészeti fórumok, tárlatok és események gyakori meghívottja, résztvevője, több szakmai elismerésének birtokosa. Munkáit, installációit a kortárs képzőművészet kedvelői nemcsak Kolozsváron láthatták, hanem Londonban, Toulouse-ban és Budapesten is.

Jánk Károly költő az erdélyi magyar irodalom elismert alkotója Szatmárnémetiből származik, jelenleg is ott tanít magyar nyelvet és irodalmat. Hét verseskötet szerzője, művei erdélyi és határon túli folyóiratokban is megjelentek. 1992-ben a Látó szépirodalmi folyóirat, 1994-ben pedig a Román Írószövetség debüt-díjasa, 2002-ben, illetve 2011-bena Látó nívó-díját vehette át irodalmi munkássága elismeréseként.

RMDSZ Közlemény

Fotók: Biró István

 
 
 
Oldal teteje