• Magyar
  • Román

Erdélyi magyar fesztiválok

2015-04-30 07:03

Több erdélyi településnek május és tavasz a magyar fesztiválok idejét jelentik. Számtalan magyar kulturális eseményt szerveznek meg ezekben a napokban és nagyon sok személyt vonzanak ezek a rendezvények, hisz identitástudatról, anyanyelv ápolásáról, művelődésről, hovatartozásról és igen gyakran kapcsolatok építéséről, az együttlét boldogságáról és élményeiről beszélhetünk. Büszkeségről, vidámságról, hagyományőrzésről, barátságról, ismeretek átadásáról, kapcsolatokról beszélünk, amikor magyar eseményeket szerveznek Erdélyben.

Hunyad Megyei_b

Nagyszeben szomszédságában nagyon szép, értékes eseményeket szerveznek Sepsiszentgyörgyön, Hunyad megyében, de Udvarhelyen, Torockón, Nagyváradon és Temesváron is magyar eseményeket lehet meglátogatni. A felsorolt városok csupán ízelítők, hogy a hétvégeken ne maradjunk otthon, utazzunk és látogassuk meg ezeket az eseményeket, hisz a huszonegyedik századnak egyik legfontosabb és értékesebb hozadéka a mozgáslehetőség kínálta, szabadon választható, értékkel feltöltött szabadidő eltöltése.

c3658-szentgyorgy_b

Érdekes megjegyezni, hogy több előadót, műsort különböző helyszíneken mutatnak be, így aki nem ér el az egyik helyszínen például Zorán koncertjére, tervezheti egy másik helyszínre a koncert megtekintését. Az ilyen formában működő szervezési gyakorlat segítséget is jelent a főszervezőknek, hogy az értékes Kárpát-medencei előadókat, műsorokat nagyobb közönségnek lehessen bemutatni és a szórványban élő magyar személyek is találkozhassanak élőben a kedvenc sztárjaikkal.

Szervezetten, a nagyszebeni magyar közösség a Szentgyörgy Napokat fogja meglátogatni idén, május 1. és 3. között az Összetartozunk Székely-Szórvány program keretében, amelyet Kovászna Megye Tanácsa támogat és helyi partnerként a Szeben Megyei RMDSZ Nőszervezet vállalta a kirándulás megszervezését.

Honlapok, ízelítők, programok:

Szentgyörgy Napok: http://www.szentgyorgynapok.sepsiszentgyorgyinfo.ro/

Hunyad Megyei Magyar Napok: https://www.facebook.com/hunyad.ro?_rdr

Székelyudvarhely Tavasza: http://www.varoshaza.ro/hirek/szekelyudvarhely-tavasza-program/

Spiritfeszt Torockó: http://www.spiritfest.ro/web/index.php?lang=hu

XXIV. Festum Varadinum: https://www.facebook.com/varadinum?fref=ts

001_SzentGyorgyNapok2015_Tokos_CodraBotond_c szentgyorgy-napok-036_b

 

 
 
 
Oldal teteje