• Magyar
  • Román

Jövő héten kezdődik a 3. Vásárhelyi Forgatag, a belvárosban is lesznek programok

2015-08-21 06:32

Egyre közelebb a 3. Vásárhelyi Forgatag, amelynek újabb programpontjait ismertették a szervezők. Az már biztos, hogy Marosvásárhely belvárosában is lesz némi forgatagos hangulat, de a könyvek és az ínyencségek sem hiányoznak majd a rendezvényről.

Forgatag 2015_b

Forgatag a belvárosban is

Megegyezésre jutott Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala és a Marosvásárhelyért Egyesület, s bár az idei rendezvényt még nem lehet teljesen Marosvásárhely belvárosába költöztetni, előrelépős, hogy a Forgatag egyes programpontjai a Kultúrpalota előtti George Enescu utcában is zajlanak a Forgatag eseményei. A szervezők ezt a lépést a normalitás jeleként értékelik, illetve annak tulajdonítják, hogy az önkormányzat is elismeri a rendezvény értékét, valamint azt, hogy a Kolozsvári Magyar Napokhoz hasonlóan a Vásárhelyi Forgatag is teret tud nyújtani a valós román-magyar párbeszédnek.

Az első két alkalom után már nem kérdés, hogy a harmadik Forgatag is a román-magyar párbeszédet segíti elő. A rendezvény programjában több olyan programpont is van, amelynek román meghívottjai vannak, ugyanakkor román művészek előadása és román nyelvű városnéző séta is szerepel a kínálatban, a kétnyelvű kerekasztal beszélgetések mellett. A Polgármesteri Hivatal véleménye szerint ez egy normális gesztus mindkét etnikum részéről, és remélik, hogy a Vásárhelyi Forgatag a jövőben is a város kulturális életének fontos eleme lesz, amely hozzájárul a kölcsönös megértéshez a román és magyar közösségek között, akik együtt élnek Marosvásárhelyen. A Marosvásárhelyért Egyesület vezetői ugyanakkor remélik, hogy a mostani lépésnek a jövőben is látható eredménye lesz majd és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal még jobban fogja támogatni a városban szervezett magyar kulturális napokat.

Forgatag applikáció

Az idei év egyik legnagyobb újítása, hogy mobiltelefonos applikáció is készült, amely segítségével mind az android, mind az iOS felhasználók nyomon követhetik a Forgatag legfontosabb eseményeit, tudomást szerezhetnek a legfrissebb hírekről és térkép segítségével tájékozódhatnak, az egyre bővülő helyszínek között. Az applikációt a két operációs rendszer áruházából lehet ingyenesen letölteni, de a plakátokon szereplő QR-kódot „leolvasva” is könnyen el lehet érni a telefonos programot. Az applikációval főleg a fiatal forgatagozóknak szeretnénk kedveskedni.

Bűvös bogrács és minden, mi szem-szájnak ingere

Gáspár Botond, a gasztronómiai programfelelős elmondta, hogy idén is érdekességekkel és különlegességekkel készülnek. A Forgatag díszvendége idén Baja város, amelynek képviselői megismertetik a bajai halászlevet és a gyufatésztát az érdeklődőkkel, de lesz ízes és illatos könyvbemutató, virslievő-verseny, ökörsütés, vadhús ízelítő, s még egy Bűvös Bogrács elnevezésű csapatos főzőverseny is.

„Az idei Forgatagon először, de hagyományteremtő szándékkal szervezzük meg vállalkozások, intézmények számára a BŰVÖS BOGRÁCS névre keresztelt csapatos főzőversenyt. Célunk egy olyan kulináris verseny létrehozása, amely magasra emeli és teszi a mércét a következő évekre nézve, ezáltal is bizonyítva, hogy Marosvásárhelyen sokaknak a vérében van a szép és a finom iránti rajongás, tudásukat pedig büszkén tárják a nagyközönség – és miért ne, a nagyvilág – elé” – mondta el az augusztus 30-ai megmérettetésről Gáspár Botond. A csapatoknak szabadon választott bográcsos ételt kell elkészíteniük és tálalniuk, a díjakat szakavatott zsűri döntése alapján ítélik oda. Természetesen minden gasztronómiai program interaktív beszélgetés, és elmaradhatatlan része a kóstoltatás.

Kerekasztal Marosvásárhelyért és bolíviai beszámoló

Idén először kerekasztal-beszélgetések is tarkítják a Forgatag programját a Maros-parti Borudvarban. Két marosvásárhelyi témájú kerekasztal lesz, és egy olyan, ami nem is marosvásárhelyi témát boncolgat és nem is kerekasztal formájában zajlik – mondta el Jakab Orsolya programfelelős. „Legfőbb célunk a Marosvásárhelyen élő, és ezt az életteret ismerő szakemberek segítségével körvonalazni a problémákat és megoldásjavaslatokat keresni” – hangoztatta Jakab Orsolya.

Az első kerekasztal-beszélgetésen augusztus 27-én, csütörtökön napjaink marosvásárhelyi román–magyar kapcsolatait boncolgatják a meghívottak, azzal az előfeltevéssel, hogy a két közösség, nem együtt él, hanem egymás mellett párhuzamos világokban. Három magyar és három román, különböző korcsoportú előadó lesz: szociológusok, egyetemisták, oktatók mellett a szervezők ígéretet kaptak arra, hogy Lucian Mîndruță is jelen lesz a beszélgetésen.

Pénteken Marosvásárhely gazdasági helyzete, potenciálja kerül terítékre A város, amely túlél címmel. Aktív marosvásárhelyi vállalkozók beszélnek erről, itt is a meghívottak fele magyar, fele román. „A rendezvénysorozat kétnyelvűségre épül, tehát minden meghívott a saját anyanyelvén szólalhat meg, a helyszínen szinkrontolmács segítségével biztosítjuk a kétnyelvűséget” – mondta Jakab Orsolya.

Szombaton a Borduvarban Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója beszélget Tóásó Előddel bolíviai kálváriájáról és szabadulásáról, így megtudhatjuk, hogy mi áll a „Tóásó-ügy” hátterében.

Bernády-sétával is bővül a SzóForgatag

A SzóForgatag rendezvényei idén is a marosvásárhelyi történészek Borsos Tamás Egyesületének segítségével valósulhatnak meg. Amint megszokhattuk már, két fő típusú rendezvény lesz: lesznek előadások, illetve sor kerül úgynevezett tematikus sétákra Marosvásárhelyen.

„Az előadásokkal már a kezdetektől két célt követtünk: az egyik az, hogy olyan témákra reflektáljunk, amelyek úgynevezett össznemzeti témák, feltehetően a Kárpát-medence bármely részében élő magyart érdekli, és legyen egy helyi témát érintő előadás is” – mondta a SzóForgatag programfelelőse Novák Csaba Zoltán. Így például Nagy József Marosvásárhelyiek Galíciában és az Alpokban. A m. kir. 22. honvéd gyalogezred története az első világháborúban címmel ad elő, dr. Papp József, az Egri Egyetem oktatója pedig a magyar nemzettudat kialakulásáról beszél. Az előadások helyszíne a Kisterem lesz.

Az idei öt tematikus séta lesz, újdonság, hogy nem csak építészeti, művészettörténeti sétákra kerül sor, hanem lesz egy olyan séta is, amely Marosvásárhely egykori polgármesterének, Bernády Györgynek az életét követi. De természetesen nem marad el a szecessziós, barokk, középkori, sőt egy általános városnéző séta is lesz, utóbbi már román nyelven.

Főszerepben a könyv, s ami a ponyvára kikerülhet

„Az idén próbáljuk minél vásárosabbá tenni a megszokott könyvvásárt. Tehát könyv vásáron, vásár könyvvel mind benne lesz a TékaForgatag programjában. Az előző évekkel ellentétben a Teleki Téka könyvvására leköltözik a Maros-partra, csak csütörtökön a megnyitó napja zajlik a Téka udvarán, akkor lesznek a könyvbemutatók is” – mondta a TékaForgatag programjának felelőse, Lázok Klára. Balás Árpád Zsebreszabott Marosvásárhely című útikönyvét, valamint a Lázok János által szerkesztett (M)ilyen gazdagok vagyunk(?). Sütő András műhelykonferencia – 2014. című kötetet ismertetik majd az érdeklődőkkel.

Pénteken a könyvvásár leköltözik a Maros-partra, s az előző évektől eltérően nem csak történelmi témájú könyvek, hanem minden egyéb is kikerül a nyolc résztvevő könyvkiadó standjára.

Mindemellett a saját rendezvényeit is kicsit vásárossá tette a Teleki Téka: a Beszélő könyvek című előadássorozat keretében például ezúttal a ponyváról, a vásári irodalomról lesz szó. Ugyanebben a témában kiállítással is készül a Téka, de nem maradnak el a gyerekfoglalkozások sem, papírmerítésre, linómetszésre várják a legkisebbeket.

Forrás: marosvasarhelyi.info

 
 
 
Oldal teteje