• Magyar
  • Román

Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015-ben

2015-01-06 10:10
A magyar sajtóban megjelent cikkek az ünnepi megnyitóról és az első napokról

A Főtéren szervezett fény- és tűzijátékkal köszöntötte Kolozsvár az új évet, és egyben azt is, hogy átvette az Európa Ifjúság Fővárosa címet. A mínusz 17 fokos hideg ellenére is teljesen megtelt a tér, igaz, az ünnepség után rögtön szét is széledt mindenki, nem sokan maradtak az utcabálra.

Fényjátékkal ünnepelte Kolozsvár, hogy Európa Ifjúsági Fővárosa lett

Emil Boc polgármester 23 óra 50 perckor lépett színpadra állítása szerint két meglepetéssel, de igazából mind a kettőt lehetett már előre sejteni. Egyrészt hivatalosan és énekelve bejelentett a július 30. és augusztus 2. között szervezett Untold Festival két legnagyobb fellépőjét, Aviciit és David Guettát, akiknek az érkezéséről már korábban is voltak hírek. Illetve a közös visszaszámlálás után bejelentette a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa év indítására szervezett fény- és tűzijátékot.

EIF02_b

Ehhez előbb teljesen lekapcsoltak minden világítást, még az ünnepi díszkivilágítást is a téren, és füstgépekkel elárasztották a teret, pár pillanatig alig láttuk egymást. A tér három oldalára vetített fényjáték alapvetően jól nézett ki, legtöbbször az ifjúsági főváros logója rajzolódott ki, de volt piros-sárga-kék La multi ani! is. Az élményt a képek elég nehezen adják vissza:

EIF03_b

EIF01_b

EIF04_b

A végére még konfetti is jutott. A polgármesteri hivatal 700 üveg pezsgőt is bont az alkalomból. Az idei szilveszterre hatszor több pénzt költött a polgármesteri hivatal, mint a tavalyira. A különleges ünnepség megszervezése 73 ezer euróba kerül.

Forrás: Transindex.ro

Fotók: Emil Boc Facebook oldala

 

Egynyelvű Európa Kolozsváron

Nem sok Európa jutott az Európa Ifjúsági Fővárosa projekt kolozsvári, szilveszter éjszakai nyitányába. A rendezvényen ugyanis – a külföldi együttes angol nyelvű dalait leszámítva – kizárólag román nyelvű szövegek hangzottak el, sem angol, sem magyar, sem más nyelvű köszöntés nem volt. Emellett a projekt nyitányát jelző lézer-show is a román trikolór színeiben „pompázott”.

EIF056 K_b

A csikorgó, mínusz tizenöt fokos hidegben Kolozsvár karácsonyi díszben pompázó főterén először a Costi Cămărăşan Band, majd a dán The Asteroids Galaxy Tour együttes koncertjére várták a lassan gyülekező, az ifjúsági főváros projekt nyomán jórészt fiatalokból álló tömeget.

Éjfél előtt mintegy tíz perccel aztán román zászlót lengetve, román nemzetiszínű vállszalaggal megjelent a színpadon Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, hogy – a mögötte a színpadot lassan megtöltő fiatalok társaságában – hivatalosan is útjára indítsa az Európai Ifjúsági Fővárosa 2015 rendezvénysorozatot.

A polgármester azonban kizárólag románul szólt az akkorra már néhány ezer fős tömeghez – kivéve akkor, amikor a hangulatot feldobandó, a jelenlévők nem kis meglepetésére elkezdte énekelni az idei év egyik sztármeghívottja, az Avicii Wake Me Up című számát –, majd éjfél után tűzijátékkal együtt lézer-show kezdődött.

Azonban ebben sem jelent meg sem az EU, sem bármely más európai ország szimbóluma, ezzel szemben csak román nyelven, ráadásul a román trikolór színeiben vetítették a funari időket idézően román zászlóerdőbe öltöztetett főtér épületeinek falára, illetve a Szent Mihály-templom tetejére az Európai Ifjúsági Főváros 2015 feliratot, valamint Románia térképének piros-sárga-kék kontúrját.

Egyébként a rendezvény honlapja háromnyelvű, ám amíg a román verzióban az angolhoz hasonlóan már a legfrissebb hírek is szerepelnek, addig a magyar honlapon a legutóbbi bejegyzés december 11-ei.

A szervezők sem értik

Egyelőre a szervezők sem értik, hogy a polgármesteri hivatal szilveszterkor miért csak egy nyelven köszöntötte a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa projekt évét. Szöllősi Tamás, a programsorozatot koordináló Share Szövetség sajtókapcsolatokért felelős munkatársa lapunknak elmondta, az egész éves rendezvénysorozat honlapja jelen állás szerint háromnyelvű, de hamarosan élesítik a francia és a német változatot is.

A szervezők értetlensége azért is indokolt, mivel Emil Boc polgármester korábban bejelentette, hogy öt hivatalos nyelve lesz a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 programsorozatnak, román, magyar, angol, német és francia nyelven lehet majd tájékozódni a programokról.

A programsorozatot egyébként a kolozsvári magyar színház és opera rendezvényei nyitják januárban, de ebben az időszakban kerül sor a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) téli majálisára, valamint a Károlyi Gáspár Alapítvány rendezvényeire – közölte érdeklődésünkre Szöllősi Tamás.

Mint elmondta, rövidesen elkészül a Madárles 2 című műsorfüzet, amely az ifjúsági főváros projekt magyar vonatkozású, első negyedévi rendezvényeit tartalmazza. Január 15-én ugyanakkor 80 civil szervezet részvételével kerül sor a hivatalos nyitórendezvényre, ekkor ismertetik a programot is.

Derűlátóak a PONT-osok

Az Európai Ifjúsági Főváros pályázat ötletgazdája, a PONT csoport ugyanakkor közölte: eddig is és a továbbiakban is megfogalmazhatók olyan kritikák, amelyek azt elemzik, miként lehetne másképp vagy jobban európai ifjúsági fővárost szervezni, azonban a 2011-es állapotokhoz viszonyítva kell szemlélni a történteket.

„Egy egyszerű ötletből egy igen jelentős ifjúsági program létrejötte vált lehetségessé, az ifjúság kérdéskörének sokkal hangsúlyosabb szerep jutott a közbeszédben, egy ifjúsági kezdeményezés országos jelentőségűvé vált, és Kolozsvár neve európai szinten is közismertté kezdett válni” – írja nyílt levelében a PONT csoport.

Leszögezik: a 2015-ös Európa Ifjúsági Fővárosa cím már önmagában véve eredmény, amely további pozitív fejleményt fog generálni. „Mi, PONT-osok, ennek az útnak minden pillanatát élvezzük, benne sokórás, -napos (éjszakás) munka, gondolkodás, együttműködés eredményeit látva, amelyben mindössze azzal próbálkoztunk, hogy újabb fejezetet adjunk hozzá Kolozsvár 21. századi csodás történetéhez” – summázták álláspontjukat.

Ebben a kezdeményezők azt is kifejtették, azt szeretnék, hogy a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozat legalább annyira legyen helyi, mint erdélyi, romániai és európai kitekintésű. „Ifjúsági főváros leszünk, ezért valódi fővárosként viselkedhetünk, ahol emberek, ötletek, eszmék, víziók találkoznak, és ahol nemcsak kapni tudunk Európától, hanem jelentős mértékben adni is tudunk számára” – áll a nyílt levélben.

David Guetta is fellép

Az Európai Ifjúsági Fórum 2012 novemberében ítélte Kolozsvárnak a 2015-ös európai ifjúsági fővárosi címet, melyet eddig a hollandiai Rotterdam, az olaszországi Torino, a belgiumi Antwerpen, a portugáliai Braga, a szlovéniai Maribor és a görögországi Szaloniki viselhetett egy-egy évig.

A város a magyar fiatalokból álló PONT csoport kezdeményezésére és irányításával készítette el a pályázatát, mellyel 11 vetélytársát előzte meg. A cím elnyerése után a kolozsvári ifjúsági szervezetek megalakították a Share Szövetséget, mely a város önkormányzatával társulva több mint ezer programot készített elő az ifjúsági főváros programsorozatára.

Emil Boc egyébként szilveszter éjszakáján azt is bejelentette, hogy a svéd Avicii mellett július 30. és augusztus 2. között a francia David Guetta is koncertezik majd a városban az Untold Festival elnevezésű rendezvényen.

Balogh Levente, Kiss Előd-Gergely

Forrás: Krónika.ro

 

Nyílt levelet írt az Európai Ifjúsági Fővárosról a kezdeményező PONT Csoport

2014. utolsó napján nyílt levelet írt a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa cím megpályázójának ötletgazdája és koordinátora, a PONT Csoport, amelyben ajánlatokat fogalmaznak meg a program jelenlegi kivitelezői számára. A szervezet azt kéri, "a Kolozsvár 2015 EIF program annak a módját mutassa be, amelynek révén akár több mint 250 szervezet, legalább 15 ország, 2000 önkéntes, a köz- és magán, profit- és non-profit szférából származó szervezetek egyaránt együttműködhetnek ugyanazért a célcsoportért, a fiatalokért".

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a levelet:

Egy 2011-ben kezdett utazás szilveszter éjszakáján kezdi igazán eredményeit fölmutatni. Kolozsvár az Európa Ifjúsági Fővárosa cím hordozójává válik.

A PONT Csoport, mint a cím megpályázásának ötletgazdája és koordinátora, folyamatosan azt tartotta szem előtt, hogy egy olyan pozitív kicsengésű történetet adjon a város számára, ami hozzátesz az egyébként is vibráló és gyors ütemben fejlődő dinamizmusához. Talán egy új perspektívát, amely segítségével Kolozsvárt végképp elhelyezhetjük az európai fiatal mentális térképén.

Számunkra Kolozsvár jövőképe egy olyan városé, amely Közép- és Délkelet-Európa legattraktívabb ifjúsági pólusa és desztinációja.

Mint annak az utazásnak a kezdeményezői, amely mindössze hónapok alatt több tízezer ember közös élményévé vált, a továbbiakban is a következő ajánlatokkal élünk:

· a Kolozsvár 2015 EIF program annak a módját mutassa be, amelynek révén akár több mint 250 szervezet, legalább 15 ország, 2000 önkéntes, a köz- és magán, profit- és non-profit szférából származó szervezetek egyaránt együttműködhetnek ugyanazért a célcsoportért, a fiatalokért;

· a program keretében megszervezett események, lebonyolított tevékenységek tartsák folyamatosan szem előtt ennek örökségét, mivel, bár a város a címet csak egy évig hordja, ennek eredményei közép- és hosszútávon is maradandó hatást érhet el;

· a Kolozsvár 2015 EIF program legalább annyira legyen helyi, mint erdélyi, romániai és európai kitekintésű. Román, magyar, német, francia, angol, portugál és még sok más formájú. Ifjúsági főváros leszünk, ezért valódi fővárosként viselkedhetünk, ahol emberek, ötletek, eszmék, víziók találkoznak, és ahol nemcsak kapni tudunk Európától, hanem jelentős mértékben adni is tudunk számára.

Örömmel tölt el, hogy az eredeti pályázatban megfogalmazott célok jó része már a tulajdonképpeni év elkezdése előtt megvalósult, egyes várt eredményeket már ez év végéig túllépett a város.

A PONT Csoport a továbbiakban is (akárcsak eddig) a társadalmi innováció területén olyan ötletekkel, koncepciókkal, projektekkel bővíti az Európa Ifjúsági Főváros programot, amelyek a fiatalok számára generálnak hozzáadott értéket, amelyek olyan témákat boncolnak, amelyek nem voltak még megfelelően kiaknázva, és amelyek hozzáadott értéket generálnak mind a kolozsvári, mind pedig az erdélyi, romániai és európai közösség számára.

Eddig is és a továbbiakban is megfogalmazhatók olyan kritikák, amelyek azt elemzik, miként lehetne másképp vagy jobban ifjúsági fővárost szervezni. Mi azonban mindig a 2011-es állapothoz is visszacsatolunk: egy szimpla ötletből egy igen jelentős ifjúsági program létrejötte vált lehetségessé, az ifjúság kérdésköre sokkal erősebben tematizálódott, egy ifjúsági kezdeményezés országos jelentőségűvé nyilváníttatott és Kolozsvár neve európai szinten is virálissá kezd válni.

 A PONT Csoport kezdeményező szerepet töltött be egy utazásban, amely már rég túllépte saját kezdeti minőségét. Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa január 1-től kezdődően önmagában véve már eredmény, a következő 364 nap pedig további pluszokat és pluszokat fog generálni.

Mi, PONTosok, ennek az útnak minden pillanatát élvezzük, benne sok órás, napos (éjszakás) munka, gondolkodás, együttműködés eredményeit látva, amelyben mindössze azzal próbálkoztunk, hogy újabb fejezetet adjunk hozzá Kolozsvár XXI. századi csodás történetéhez.

Arra kérünk mindenkit, ilyen formán lássa ezt a történetet és a maga módján, személyként, szervezetként, kolozsváriként, erdélyiként, románként, magyarként, európaiként hozzáadjon ehhez az utazáshoz, amely egyedi és megismételhetetlen.

Kellemes utazást kívánunk nektek is.

a PONTosok

 
 
 
Oldal teteje