• Magyar
  • Román

KOLOZSVÁRI Magyar Napok_01

2010-08-21 04:52
- hírmorzsák a Kolozsvári Magyar Napok eseményeiből -

„Kolozsváron újra jó magyarnak lenni” - Hivatalosan is megnyitották a Kolozsvári Magyar Napokat

* Bálint Tibor otthonában kezdődtek el az első alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napok. A sokak szerint Nobel-díjra érdemes író emlékére szép számban megjelent közönség társaságában avattak harangot.


* A kulturális programok sorában kettős ünnepség is megelőzte a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos megnyitóját: kiállítás megnyitójának és zenekísérettel színesített könyvbemutatónak adott otthont a Györkös-Mányi emlékház.

A jelentős átalakításon átesett emlékház "újranyitásán" Kántor Lajos méltatta a művész munkásságát, és megnyitotta a festő egyes képeit bemutató kiállítást.

Dávid Gyula irodalomtörténész a 19. Szabédi-napok alkalmával elhangzott előadások anyagából szerkesztett Gondolat-kísérletek Szabédi László életművében című konferenciakötetet mutatta be.

* A nyitónapon volt a Házsongárdi temetőben nyugvó háromszéki jeles személyiségek sírját koszorúzó ünnepély is, amikor Berde Áron, Berde Mózsa, gróf Mikó Imre, Kriza János, Bölöni Farkas Sándor és Brósz Irma sírjára helyezték el a kegyelet virágait Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy küldöttsége.


* Az ünnepélyes megnyitó est házigazdája, Vadas László kolozsvári születésű színházi rendező köszöntése után a rendezvénysorozat kezdeményezője, Gergely Balázs üdvözölte a jelenlevőket a Magyar Opera nagytermében. Az este során felszólaltak még: László Attila, Markó Béla, Tőkés László, Németh Zsolt, Szőcs Géza és még sokan mások.

A megnyitót a Háromszék Táncegyüttes Böjttől böjtig című előadása zárta.


* Hármas kiállítást nyitottak a Szépművészeti Múzeumban a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül. A tematika alapján csoportosított tárlatok Kolozsvárhoz és a magyarsághoz kötődnek.

A Kolozsvár képekben címet viselő festészeti, grafikai kiállítás magyar és román képzőművészek munkáit egyaránt magába foglalja, a Magyar képzőművészek munkái - amint az elnevezés is jelzi - a magyar képzőművészet nagyjainak műveit vonultatja fel. A tárlatban helyet kap Munkácsy, Székely Bertalan, Lotz Károly és sok más hírneves festőművész alkotása. A Kincses Kolozsvár című kiállítás apáczais diákok munkájából épül fel.

A megnyitón megjelent Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere is, aki elmondta: "Ahol jelen van a művészet, ott nincsenek határok." Felszólalt Pécs polgármestere, Páva Zsolt is. Az Európa idei kulturális fővárosából érkező polgármester a Kolozsvár-Pécs testvérvárosi kapcsolat jegyében jelent meg.


A hivatalos közlemények alapján szerkesztette Benedek Réka

 

 
 
 
Oldal teteje