• Magyar
  • Román

Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa akar lenni

2015-04-24 07:05

Az elmúlt hónapokban több alkalommal megkérdezték kolozsváriak és bukarestiek is Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, valóban komolyan gondolják-e, hogy a város 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa kíván lenni. A tegnapi sajtótájékoztatón a városvezető kimondta: „komolyan gondoljuk”.

 

EKF Szentgyorgy_b

– Úgy indulunk neki, hogy meg akarjuk nyerni a címet, a székelyföldi együttműködésben tapasztalatot szerezni, a térség belső összetartását erősíteni. Az biztos, hogy a pályázat kapcsán el fogjuk készíteni Székelyföld kulturális stratégiáját – közölte Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében nyújtja be a pályázatot, hiszen egy régió nevében is lehetőség van a kulturális főváros cím megszerzésére. Négy partnerváros: Kézdivásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós, valamint Kovászna és Hargita megyék tanácsainak nevében pályázik a megyeközpont. Marosvásárhely külön indul, annak ellenére, hogy elsőre csatlakozott a székelyföldi kezdeményezéshez, de később visszalépett.

A városvezető abban látja Sepsiszentgyörgy erősségét, hogy Kolozsvár után itt a legpezsgőbb a kulturális élet, és országos szinten a megyeszékhely fordítja a legtöbb pénzt a költségvetéséből kulturális intézmények működtetésére. Idén október 10-ig van a pályázat első fordulójának határideje, amikor egy, legtöbb 80 oldalas, román és angol nyelvű dokumentációt kell benyújtani. 2016 augusztusában lesz a második forduló, ekkor már a végleges, 100 oldalas pályázatot kell leadni, azután szeptember–októberben a zsűri meglátogatja a döntős városokat.

Veres Nagy Tímea kulturális menedzser elmondta, a szakmai zsűri 12 tagból áll, amelyből tízen európai uniós intézmények képviselői, és két személyt Románia delegál. Az egész pályázatot erős tervezetre kell felépíteni, nem elég egy rendezvénysorozatot összehozni, hosszabb távú célt kell meghatározni. A pályázat központi témája az identitás, specifikumként a kisebbség–többség viszonyát tárgyalják, kiemelve, hogy Sepsiszentgyörgy Románia legnagyobb magyar többségű városa. Már a Szent György Napok ideje alatt elkezdik a lakosságot bevonni a pályázatba, mindezt játékos, könnyedebb formában.

Barta Mónika, a Városimázs Iroda vezetője kifejtette, két programmal készülnek: az Egyszemélyes színház pár percben nevű játék során a szovjet emlékműnél felállított sátorban, május 1–3. között, délutánonként 10 helyi magyar és román színész tartózkodik, és mindössze egy nézőt fogadnak, és őrá reagálnak, 5 percenként pedig új néző léphet a művészek közé. A másik játékos program neve a Hozz egy személyes tárgyat – Add meg magad, ez esetben szintén a szovjet emlékmű melletti sátorba kell egy személyes tárgyat bevinni, ami jellemzi gazdáját, jutalmul pedig egyedi ajándéktárgyat nyerhet az érdeklődő.

Lévai Barna

Forrás: Székely Hírmondó

 
 
 
Oldal teteje