• Magyar
  • Román

Könyv és kávé – Új könyvesbolttal gazdagodik Sepsiszentgyörgy

2014-03-24 04:59

Új könyvesbolt nyílik hétfőn Sepsiszentgyörgyön, a baróti Tortoma Kft. a Csíki utca legelején rendezi be könyvkereskedését. Hogy miért vállalkozik valaki ilyesmire, hiszen köztudott, a könyvárusításból nem lehet meggazdagodni, ráadásul – bár a Székelyföld kulturális fővárosának tartja magát – röpke három év alatt két könyvesbolt szűnt meg Sepsiszentgyörgyön, tehát a „miért” kérdésre Demeter László projektfelelős egyszerűen annyit válaszolt: mert szeretjük a könyvet.

Tortoma_b

És jó is az, hogy vannak még, akik hisznek a könyvben, akik a virtuális világba áthelyezkedő információsokasággal szemben a nyomtatott kiadványokat részesítik előnyben, hiszen a megyeszékhelynek sokak szerint szüksége van olyan könyvesboltra, ahol nemcsak a divatos könyvek vagy a házi olvasmányok találhatóak meg, hanem ahol az erdélyi kiadók termékei is, ahol le lehet ülni, bele lehet lapozni a könyvekbe, ahol még a cédék közt is el lehet bóklászni, ahol antikváriumi részleg is működik, s ha ez mind társul azzal, hogy a földszintről kellemes kávéillat száll fel az emeleti könyvesboltba, és a kiszemelt könyvet egy finom feketeleves mellett lehet a megvásárlás vagy csak beleolvasás mérlegére helyezni, nos, ilyen körülmények között talán megvetheti a lábát a baróti vállalkozás Sepsiszentgyörgyön.

A Tortoma Kiadó és kereskedés egyébként nyolc éve létesült, 2007 óta működtetnek Baróton könyvesboltot, és most úgy érezték, eljött az ideje a bővítésnek. Demeter László szerint egy méretes, gazdagon felszerelt könyvkereskedésre igenis, szüksége van Sep­siszentgyörgynek, olyan helyre, ahol könyves rendezvényeket – bemutatók, dedikálások – lehet szervezni, ahol gyereksarok is van, az antikváriumban pedig akár bibliofil ritkaságra is rábukkanhat az érdeklődő. Demeter László – lehet, naivan – azt hiszi, egy hatvan­ezres lakosú város csak fenn tud tartani egy ilyen könyvesboltot.

A Csíki utca 5. szám alatti Tortoma könyvkereskedés ünnepélyes megnyitóját hétfőn délután négy órától tart­ják, stílusosan: a Kovászna Megyei Mű­velődési Központ kiadásában az elmúlt években megjelent, szellemtörténeti nagyjainkról készült kötetek anyagát összesítő Nagyjaink könyv bemutatásával.

Váry O. Péter

Háromszék

 
 
 
Oldal teteje