• Magyar
  • Román

Legszebb Erdélyi Magyar Dal – itt a 2017-es felhívás!

2017-08-03 15:35
Ismét a legszebb erdélyi magyar dalt keresi az EMKISZ csapata – beküldési határidő szeptember 30.!

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete harmadik alkalommal hirdeti meg Legszebb Erdélyi Magyar Dal című pályázatát az erdélyi zenekarok számára. A pályázat beküldési határideje szeptember 30.

LEMD palyazati felhivas 2017-01_.original_b

Idén a zsűri négy tagból áll: André Ferenc slammer, Balázs Imre József irodalmár, Gabora-Máté Éva zenész és Hary Judit operaénekes.

A gálaest és a díjkiosztó november 11-én lesz Kolozsváron. A pályázati felhívás és űrlap elérhető az esemény honlapján, illetve Facebook-oldalán.

A szervezők célja a magyar nyelvű, saját szerzemények írásának és előadásának bátorítása. Emellett szeretnék lehetőségeikhez mérten felkarolni azon zenekarokat, amelyeknek még nem volt lehetőségük kilépni a világba, hogy megmutassák tehetségüket a nagyközönség előtt. A tavalyi pályázat sikeresen zárult, huszonhat zenekar nevezett be a versenybe, ötvenkét dallal. A pályázó daloknál a zsűri a szöveg minőségét, a zenei alapot és a szöveg-zene együttműködését, illetve a dal színpadképességét értékelte.

A 2016-os kiírásban egy lényeges elem változott: ebben az évben már amatőr és profi kategóriákban lehetett nevezni. A november 12-i gálaesten a hat legjobb dalt beküldő zenekar lépett fel, kategóriánként 3-3 dalt díjaztak, és két 2016 Legszebb Erdélyi Magyar Dala címet osztottak ki, a Poros az ég című dalnak a Dreamland Residence zenekartól, valamint Hiszek benned című számnaka No Sugar zenekar előadásában.

A Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2015 címet a Bagossy Brothers Company Elviszlek című száma nyerte el. A legjobb dalok beküldői mindkét eddigi pályázaton értékes díjakat nyertek, többek között erdélyi és külföldi fesztiválokon való fellépéseket, stúdió- és videófelvételeket.

 Az idei évben több új díjjal és lehetőséggel is jelentkeznek a szervezők. A gálát megelőzően, októberben egy koncertsorozattal lépnek fel az előző év nyertesei, felhívva a figyelmet a fiatal erdélyi zenészek tehetségére, valamint ugródeszkaként szolgálva nekik a pályafutásuk elején.

Mák Arany, az EMKISZ szervezési alelnöke kedden, július 11-én reggel a Kolozsvári Rádió Hangolócímű műsorában beszélt az idei LEMD pályázati kiírásáról és novemberi gálájáról. A beszélgetés meghallgatható a Rádió honlapján.

EMKISZ közlemény, KvR

 
 
 
Oldal teteje