• Magyar
  • Román

Erdélyi fesztiválmatek

2014-06-10 07:41
Elmarad a 2014-es Félsziget Félsziget

Idén ismét újdonságokkal „bővül” Erdély fesztiváltérképe: tizenegy év után először elmarad a Félsziget, míg a tavalyi fesztiválhelyszínen, a kolozsvár melletti Gorbó-völgyben új rendezvény igyekszik gyökeret verni. Mivel és miért lettünk szegényebbek, mit ígér az új szereplő: fesztiválmatek osztódásról legkisebb közös többszörös nélkül.

felsziget_b

Megtört végre a jég, május utolsó napjaiban végre nyilatkoztak a Félsziget Fesztivál szervezői. Az elvárásokkal ellentétben azonban nem a fellépők névsorát tették közzé, hanem azt, hogy alapítása óta először idén nem lesz Félsziget. Hogy miért? Az első számú válaszlehetőséget a július 17-20-a közé tervezett fesztivál szervezői a hivatalos honlapon fogalmazták meg. Ezek szerint „hiányoznak azok a pénzügyi alapok, amelyek megszerzését a szervezők 2014-re előirányozták, és amelyek biztosítanák, hogy egy nemzetközi fesztivált optimális körülmények között lehessen megszervezni.

Emellett még számít a fesztivál tavalyi epizódjától örökölt imázs-veszteség, illetve hogy nem sikerült egyeztetni a meghívott művészek és együttesek programját.” Május közepén még hiába folyamodtunk a Félsziget Fesztivál brand tulajdonosához, Szepessy Szabolcshoz, hogy számoljon be a szervezésről, csak annyit válaszolt: hónap végén bejelentést tesznek. Mint kiderült, a bejelentés lemondást jelentett. Mi tagadás, gyanús is volt a hosszú csend –a fellépők névsorát mindhiába várták a fesztiválozni vágyók –, de erre a végkifejletre talán kevesen számítottak.

Költözés következményekkel

Pedig a 2014-re tervezett Félszigetet a tavalyi, kevésbé sikeresnek mondható kolozsvári próbálkozás után ismét a 2003 óta bevált helyszínen, Marosvásárhelyen szervezték volna. A tavalyi költöztetéssel kapcsolatban Bodor László, akkori főszervező azzal érvelt, hogy a fesztivál kinőtte Marosvásárhelyt, ám sajtóinformációk szerint a költözés mögött az állt, hogy Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere ellehetetlenítette a rendezvény szervezését, azért is költözött az már korábban Marosszentgyörgy területére. Kolozsvár viszont hiába várta tárt karokkal Erdély legnagyobb zenei fesztiválját, az új helyszínen szervezett kiadás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a 2007 óta sikeresnek számító seregszemle látogatottsága 2013-ban Kolozsváron a hivatalos – a valósághoz képest némileg túlzónak tűnő – adatok szerint 60 ezres volt, míg előző évben még 79 ezer fizető nézőt vonzott a Maros-parti esemény.

Elmaradt koncertek, lézengő közönség – nem csoda, ha már közvetlenül a tavalyi fesztivál után elindultak a találgatások a Félsziget jövőjével kapcsolatban. Ám a visszaköltöztetésre biztosan kevesen fogadtak volna, már csak azért is, mert az évtizedes múlttal rendelkező zenei fesztivált szervező Live Music Egyesület és Kolozsvár városvezetése közt 2013 első hónapjában a 2015-ös esztendő végéig érvényes megállapodás született. Sajtóértesülések szerint ezt a memorandumot megszületésekor a helyi tanács USL-s képviselői igencsak ellenezték, míg a PDL-s, RMDSZ-es és PPDD-s tanácsosok támogatták.

Aztán a tavalyi év végén meglepő fejleményről értesülhettünk: Szepessy Szabolcs bejelentette, hogy lejárt Bodor László főszervező szerződése és a fesztivál visszatér Marosvásárhelyre. Ezt Ciprian Dobre, a Maros Megyei Tanács elnöke és Kelemen Márton, az RMDSZ Maros megyei önkormányzati frakciójának vezetője is megerősítette. A Félsziget szervezőcsapatának egy része viszont továbbra is maradt a kolozsvári rendezvény terve mellett, és új koncepciót ígértek.

Felsziget Kolozs_b

Pénzkérdések

„A szervezők megköszönik a Maros Megyei Tanácsnak a nyitottságot és a támogatást, a partnereknek és szponzoroknak azon szándékukat, hogy részt vállaljanak ebben a jelentős projektben, valamint a csapatnak az odaadást és a feltétlen támogatást” – olvasható a pénzügyi alapok hiányára hivatkozó Félsziget-közleményben. A Ziarul de Cluj című napilap szerint viszont nem kis összeg állt a szervezők rendelkezésére, ezért a hozzá nem értést, nem pedig a pénz hiányát teszik felelőssé az elmaradt fesztivál miatt. Összesen 1,8 millió lejt, azaz 400 ezer eurót irányoztak volna elő a marosvásárhelyi és Maros megyei alapokból. A Transindex hírportál értesülései szerint ugyanakkor a Vásárhelyi Forgatag kaphatja meg a Félsziget Fesztivál számára elkülönített összeg egy részét.

Kérdés, hogy a Félsziget halott, vagy csak átmeneti kómába süllyedt? A szervezők mindenesetre remélik, hogy „a 2015-ös év kedvezőbb lesz a nagyléptékű kulturális események rendezésére és arra, hogy a Félsziget Fesztivál visszanyerhesse megérdemelt helyét közöttük”. Azt a szervezők is elismerik, hogy az „idő túl rövidnek bizonyult ezen átalakítások megvalósításához”, mivel „új koncepcióval” érkeztek volna, hogy – nyilván a tavalyi példával ellentétben, amely a közlemény szerint az „örökölt imázs-veszteséghez” nagyban hozzájárult – „ismét a közönség által elismert és profin megszervezett rendezvények között tartsák számon”. Ezért érdemes az egyik internetes hozzászóló véleményét szem előtt tartva talán már most elkezdeni a jövő évre beígért Félsziget szervezését.

Szeptemberi piknik

Januárban jelentették be, hogy a Félsziget korábbi kolozsvári szervezőcsapatának egy része Le Grand Picnic (A nagy piknik) címmel összművészeti rendezvényt szervez Kolozsváron. „Mi Kolozsváron megszervezzük ezt, Marosvásárhelyen pedig megtartják a Félsziget nevű fesztivált. Próbáljuk összehozni ugyanazt, amit eddig. Most tárgyalunk a partnerekkel és a szponzorokkal” – nyilatkozta a maszol.ro-nak az év elején Bodor László. Márciusban a Ziar de Clujnak Horváth Anna kolozsvári alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a Le Grand Picnic a Félsziget kolozsvári változata lesz, de a név megváltozásával a célközönség is változik. Főszervezőként akkor a Félsziget volt fesztiváligazgatóját, Bodor Lászlót jelölték meg, míg a városi tanácshoz a Kolozsvaros.ro-t kiadó Dialógus Egyesület adott be 93 ezer lejes finanszírozási kérelmet. Márciusban a szervezők az összköltségvetést 279 500 lejre irányozták elő, és még abban a hónapban 50 ezer lejjel támogatta a városvezetés a nagy pikniket.

„Már a Félsziget tavalyi kiadása után elkezdtünk gondolkodni azon, hogy mi az, amire kereslet van – mondta el lapunknak a Le Grand Picnic főszervezője, Száfta Szende. – Olyan rendezvényt akarunk létrehozni, amelyet a kolozsváriak magukénak érezhetnek, és a család valamennyi tagjának változatos programot tud nyújtani. Nem titok, hogy a Félsziget korábbi szervezőcsapatának nagy része dolgozik ezen a rendezvényen, de a Le Grand Picnic teljesen új koncepció. Nem a Félsziget ellenében, vagy annak pótlásaként, és semmiképpen sem arra reagálva született, teljesen új dolgot akartunk létrehozni. Nem is szoktuk fesztiválnak nevezni: családi piknik lesz a szabadban szeptember 5-6-án, a Gorbó völgyében.”

A „nagy piknik” típusa egyébként csak nálunk számít újdonságnak. Lényege, hogy különböző művészeti ágazatokat bevonva nyújt színes programokat a 25 év feletti korosztálynak, fiatal értelmiségieknek. „Mert azt látjuk, hogy a fiatalokat nagyon sok rendezvénnyel megszólítják, bizonyos szintű telítettség is van ezen a téren” – magyarázta Száfta Szende, aki a régi idők piknikhangulatát szeretné visszahozni utcaszínház, utcazene és képzőművészet kíséretében. A kolozsvári családi piknik pedig azért nem a szokásos későtavaszi, kora nyári időpontban lesz, mert a szervezők szerint akkor sok más program közül választhatnak a családok, míg nyaralás utáni és iskolakezdés előtti idényzárásnak épp megfelelő a tervezett közösségi esemény. S hogy se a nyaralás, se a tanszervásárlás ne befolyásolja a döntést, a Le Grand Picnicet szimbolikus áron igyekeznek minél szélesebb közönség számára elérhetővé tenni a szervezők.

Miccs és gourmet falatok

A tervek szerint már szeptember 4-én megnyitják a pikniket, hogy ismerkedni lehessen a helyszínnel, borudvarral, vidámparkkal, majd a következő két nap egész napos programok lesznek gyerekeknek és felnőtteknek. Családi jellege miatt nem vasárnap este zár a rendezvény, ám péntek és szombat éjszaka lesznek dj-koncertek is a fiataloknak. No meg lesz piknikzóna, ahol ki-ki megsütheti, elfogyaszthatja az otthonról hozottakat, vagy kész ételeket vásárolhat, netán főzési workshopokon maguk készíthetik el az étket.

Papa la Şoni fogásai, országok jellegzetes ételei, fresh-bár, salátabár áll majd rendelkezésre, így nemcsak a miccset és a flekkent lehet majd megtalálni, hanem különlegességeket is – mondta a főszervező. „Művészeti ágakra osztottuk a programot, a bűvészvonalért például Cristian Gog, a Românii au talent elnevezésű verseny nyertese felel majd meghívottaival, de lesz utcaszínház, zenei műsorok, unplugged- és folk-koncertek is. Létesítünk parkolóhelyeket, igyekszünk buszjáratokat is indítani, de bátorítjuk a kolozsváriakat, hogy jöjjenek gyalog vagy biciklivel, hogy a családi tevékenység minél zöldebb legyen e tekintetben is” – tájékoztatott Száfta Szende.

A fesztivál költségvetése és a konkrét szervezeti háttér épp a véglegesítés fázisában van, így a főszervező most csak annyit árult el, hogy nem számítanak óriási összegekre, mivel első kiadást szerveznek. „Úgy szervezzük a programokat, hogy bemutathassuk vele, mit is szeretnénk a jövőben továbbfejleszteni. Ezért az elkövetkező hónapokban az a feladatunk, hogy megismertessük a közönséggel elképzeléseinket. Mindezt nem feltétlenül hagyományos népszerűsítési módszerekkel tervezzük, hamarosan újabb bejelentésekkel is jelentkezünk” – mondta a főszervező. Folytatása és – remélhetőleg pozitív előjelű – fejlemények következnek.

Dénes Ida

Forrás: erdelyinaplo.ro

 
 
 
Oldal teteje