• Magyar
  • Román

Nem kap pesti támogatást a KMN és a Forgatag

2014-05-22 02:14

Sem a Kolozsvári Magyar Napok (KMN), sem a Vásárhelyi Forgatag nem kapott támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), miután az intézmény szerdán negatívan bírálta el a népszerű rendezvények szervezői által benyújtott pályázatot.

kmn_2014_b_b

Gergely Balázs, a kolozsvári rendezvény főszervezője lapunknak elmondta, értetlenül áll az NKA döntése előtt, hiszen a budapesti intézmény a magyar napok legfontosabb támogatójának számított az elmúlt években. Mint mondta, az augusztus 17–24. között immár ötödik alkalommal megrendezendő Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt évben közel 219 ezer lejt (15 millió forintot) kapott az NKA-tól, ez a rendezvény költségvetésének körülbelül a 25 százalékát teszi ki.

„Nem tudom, mi lehet az oka a kedvezőtlen elbírálásnak, hiszen a Nemzeti Kulturális Alap fontos támogatója a rendezvényünknek – kommentálta a szerdai döntést Gergely Balázs. – Ha egy halódó rendezvényről lenne szó, nem kellene csodálkoznunk, de az eredményeink tükrében ezt a döntést nem értjük. Nem kívánom elmarasztalni az NKA bizottságát, úgy vélem, nincs szándékosság a döntés mögött, csupán egy félreértés történt.”

Gergely Balázs elmondta továbbá, még nem tudni, miből fedezik az összeget, amelytől elestek, azt azonban leszögezte, az elmúlt héten beharangozott, tömegvonzó programpontokat nem kell kihúzni a kínálati listáról. A főszervező emlékeztetett, idén a Román Kulturális Alap a Vásárhelyi Forgatagéhoz hasonlóan elutasította a Kolozsvári Magyar Napok pályázatát.

A marosvásárhelyi rendezvény több mint tíz millió forintra pályázott a Nemzeti Kulturális Alapnál, az eredményhirdetést követően azonban kiderült, a Forgatag tervezett büdzséjének a 40 százalékáról le kell mondani – tudtuk meg Portik Vilmos főszervezőtől, aki emlékeztetett, tavaly 109 ezer lejt (ötmillió forintot) kaptak Budapestről.

„Fájdalmasan érintett a döntés, pillanatnyilag tanácstalanok vagyunk. Nem kilátástalan a helyzet, de az biztos, újra kell tervezni az augusztus 27–31. között zajló rendezvényünket. A jelenlegi állás szerint a tavalyi Forgatag kínálatát és színvonalát csökkentenünk kell” – fogalmazott Portik. Hozzátette: pontosan akkor értesültek a hírről, amikor L. Simon László kormánybiztos – aki az idei év májusáig az NKA alelnöke volt – Marosvásárhelyen tartott előadást a kulturális alap pályázatairól.

„L. Simon László elmondta, az idei évben egymilliárd forintot kell megtakarítaniuk a korábbi évekhez képest, vélhetőleg ennek eshetett áldozatául a Kolozsvári Magyar Napok és a Vásárhelyi Forgatag, vagy pedig egyszerűen olyan szakmai testület bírálta el a pályázatokat, amely a magyarországi fesztiválok szakmai kritériumait vette figyelembe, amelyekbe értelemszerűen nem tud egy határon túli fesztivál maradéktalanul integrálódni” – tájékoztatott a Forgatag főszervezője.

Eközben a nagyváradi Szent László Napokat 4 millió forinttal támogatja az NKA. „Örömmel vettük tudomásul, annál is inkább, mivel tavalyi pályázatunk nem nyert. Úgy tűnik, a tavalyi siker híre Budapestre is elért” – fogalmazta meg a Krónika érdeklődésére Mészáros Tímea, a június 26–29. között zajló rendezvénysorozat sajtófelelőse.

Mint részletezte, a főszervező Szent László Egyesület partnerszervezetei a Bethlen Gábor Alapnál is pályáztak, ezek többségét is pozitívan bírálták el. „Mindez együttesen hozzájárul ahhoz, hogy egy tavalyinál is színvonalasabb rendezvényt valósítsunk meg június utolsó hétvégéjén Nagyváradon” – összegzett Mészáros Tímea.

Bálint Eszter, Gyergyai Csaba, Szász Cs. Emese

Forrás: Krónika.ro

 
 
 
Oldal teteje