• Magyar
  • Román

Sepsiszentgyörgyön jobb, mint Brüsszelben – Szent György-napi nyitókoncert

2014-04-29 02:59
SzentGyörgy Napok 2014

A közösségi érzés az, ami Sepsiszentgyörgyöt szerető várossá teszi – mondta a városünnepet megnyitó beszédében Antal Árpád András polgármester a zsúfolásig megtelt (a nyitókoncerten közel hétszázan vettek részt) Krisztus Király-templomban, ahol Illényi Katica és zenekara változatos műsorával indult a több mint egyhetes műsorkavalkád.

Illyenyi Katica_b

Illényi Katica és zenekara a Krisztus Király-templomban. Albert Levente felvétele

Dávid György plébános bevezető gon­dolataiban egy francia szerzetest idézett, aki szerint életünk bizonyos eseményeinek célja, hogy megtanuljunk szeretni, bármilyen árat is kell fizetnünk érte. Ez kell legyen a célja a rendezvénysorozatnak is: közelebb hozni egymáshoz az embereket, hogy találkozzanak, jobban megismerjék, megszeressék egymást. Az érdem pedig nem a taps, a vállveregetés, hanem az a szeretet, amellyel cselekszik az ember. Az előadók, a szervezők, a résztvevők odaadása adja a rendezvénysorozat értékét – fejtette ki a plébános.

Antal Árpád András köszöntőbeszé­dében egy brüsszeli útját idézte, amikor a főterén a felbecsülhetetlen értékű ur­banisztikai hagyatékot csodálta meg. De az emberek magatartása, az elidegenedés miatt hiába az értékes örökség, összetartó közösség nélkül nincs értelmes élet, és ezt csak itthon, az emberek szeretetében lehet megtapasztalni – fejtette ki a polgármester, aki ezekkel a gondolatokkal kívánt tartalmas szórakozást.

A megnyitókoncerten jelen levő Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete rövid köszöntőjében elárulta, hogy bár sokszor járt városunkban, először vesz részt a Szent György Napokon. En­nek ellenére az idei program számára azt üzeni, hogy – akárcsak Gábor Áron óta mindig – Háromszék most is irányt mutat Ma­gyarországnak abban (is), hogyan kell egy városnak, egy kisebb tájegységnek saját hagyományát feldolgoznia, és azt mindenki számára átélhetővé, élvezhetővé tennie.

A nyitókoncert Illényi Katica és zenekara vonzó és ugyanakkor virtuóz produkcióját hozta. A Komolyat vidáman műfaji határok nélkül című színes koncertet a műfaji és előadói sokszínűség jellemezte, hiszen világhírű (film)slágerektől Bartók-darabokig, Edit Piaf sanzonjaitól Liszt Ferenc 2. Magyar rapszódiájának sajátos előadásáig változatos repertoárnak tapsolhatott a közönség. A háromtagú kísérőzenekar mellett meghívottként öccse, a szintén hegedűs Illényi Csaba is közönség elé lépett, együttzenélésük során több ismert darab hangzott fel, Brams egyik magyar tánca pedig humoros jelenet előadására is alkalmat adott. Sőt, a jól szórakozó közönség hangszerbemutatón is részt vehetett, hiszen a sokoldalú előadóművész egy kevésbé ismert, az elektromos hanghullámokat kézzel „irányítható” thereminen is játszott, majd a közönségből szólított fiatal közreműködőkkel bemutatta azt a hangszert, amelyen „érintés nélkül kell játszani”. A koncert során a közönség, Katica kérésére többször is kórusként kapcsolódott be a produkcióba, akárcsak a záróakkordként elhangzó közismert spirituáléba.

Ferencz Csaba

Forrás: Háromszék.ro

 
 
 
Oldal teteje