• Magyar
  • Román

PulzArt másodszor – Minőségi kulturális lüktetés

2014-08-19 09:10

Újra megtartják Sepsiszentgyörgyön a tavaly ősszel elindított pulzArt kortárs összművészeti fesztivált. A szeptember 11-e és 14-e között tar­tandó rendezvényt a játék, a játékosság jegyében szervezik, ez alkalommal is úttörő, kortárs művészeti alkotókat, előadásokat hívtak meg, így ez a néhány nap a művészeti élet lüktetéséről szól, azaz – miként a kezdeményezők fogalmaznak – a „kultúra egyfajta pulzusmérője”.

pulzart_b

A pulzArt szervezője a megyeszékhely polgármesteri hivatala és a Tamási Áron Színház, őket több társszervező intézmény és kulturális egyesület támogatja. Közle­mé­nyükben a kezdeményezők rámutatnak: a pulzArt igazodik a Sepsi­szentgyörgy, Székelyföld kul­turális fővárosa program tematikus éveihez: 2013 a Hang és szó, az irodalom és a zene éve volt, idén, a Játék évében a színházművészet kerül középpontba, de továbbra is fontos szempont marad a műfaji korlátok feszegetése, a különböző művészeti ágak találkozása.

A fesztiválra olyan produkciókat hívnak meg, amelyek nehezen vagy ritkábban elérhetőek az erdélyi közönség számára, ugyanakkor a fiatal, pályakezdő művészeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak.

A pulzArt várható eseményfolyama kapcsán kiemelik: ez al­kalommal visszatér Sepsiszent­györgyre Nagy József magyarkanizsai származású, Franciaország­ban élő rendező-koreográfus-táncművész, aki a JEL Színház Woy­zeck című előadását hozza el.

A fesztiválon részt vesz a fiatal román színházi alkotógeneráció kiemelkedő alakjaként emlegetett Gianina Cărbunariu, aki For Sale című előadását mutatja be. Meg­hívták Cári Tibort, akinek színházi zenéit egyre többen ismerik és jelen lesz Kukorelly Endre író is, ugyanakkor lesz „bábozással ötvözött monotánc” és tárgyszínház, de cirkuszi elemeket használó művészeti produkció is. Újra izgalmas zenei és egyéb művészeti produkciók helyszíne lesz az Ex-Charta épülete, ezzel a programsorozattal főleg fiatalokat céloznak meg.

Az idei pulzArt meghatározó eleme a játék, ez már a fesztivált megelőző időszakban is érvényes szempont. Igyekszünk felvezető, rendezvényre hangolódó játékra hívni az érdeklődőket, így játékos időszakra lehet számítani már a nyáron, de természetesen a fesztivál ideje alatt is – hangsúlyozta Barta Mónika, a fesztivált szervező városimázs-iroda vezetője. – Számos kulturális intézménnyel, művelődésszervezővel egyeztettünk, különböző művészeti területekről javasoltak fellépőket. A legfontosabb szempont továbbra is a minőség, nem a mennyiség – tette hozzá.

Mózes László - Háromszék, forrás: www.pulzart.ro

 
 
 
Oldal teteje